FOTO-VIDEO: Costumele celebrilor cosmonauţi ruşi şi alte peste 100 de uniforme militare din Europa de Est, expuse la Muzeul Unirii din Alba Iulia

Uniforme ale unor miniştri, generali, marinari şi chiar cosmonauţi din perioada Uniunii Sovietice dar şi chipiuri ale funcţionarilor vamali din Republica Moldova fac obiectul unei expoziţii inedite găzduite în această perioadă de Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. O sută treizeci la număr, acestea provin din colecţia personală a locotenent- colonelului Petru Costin, angajat al Serviciului Vamal al Republicii Moldova, un ingenios colecţionar de uniforme militare sau omul-muzeu cum i se mai spune, care a mai expus la Alba Iulia tot în acest an peste 1000 de arme valoroase, unele vechi de peste 6000 de ani. 

Expoziţia a fost vernisată marţi, 8 octombrie, de către Petru Costin în prezenţa vicepreşedintelui Consiliului Raional Ialoveni  – Anatolie Melenciu, directoarei Muzeului Naţional Judeţean din Vaslui „Ştefan cel Mare” – Ramona Mocanu, directorului Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia – Gabriel Rustoiu, a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Alba – Alin Cucui şi a altor pasionaţi de cultură şi angajaţi ai muzeului .Cele 130 de uniforme militare din Europa de Est expuse la muzeul albaiulian provin din ampla colecţie pe care o deţine Petru Costin şi care numără peste 600 de piese adunate de-a lungul anilor.

Cea mai veche uniformă este din anul 1941, iar după cum ne-a declarat colecţionarul „o bună parte din uniformele prezentate au fost purtate de personalităţi care au dus serviciul militar, vamal, sau poliţie în Moldova suverană”. „Am uniformele unor miniştri ai Apărării din ţara noastră – Pleşca, Gaiciuc. Precum şi patru uniforme a ministrului de Interne – Roibu. Am şi ale generalilor Gorşkov, Dejurov, Gromov, Sergheev, Onufrenco din Rusia. Şi o groază de uniforme ale diferitelor generaţii de soldaţi”, a precizat Petru Costin.

Printre cele mai inedite uniforme expuse la Alba Iulia se regăsesc costumele de antrenament ale eroilor Federaţiei Ruse, cosmonauţii Vladimir Dejurov şi Iuri Onufrenko, uniforma membrilor Gărzii de Onoare a Reginei Marii Britanii sau a preşedintelui Republicii Moldova (în prezent) şi cascheta astronautului român Dumitru Prunariu.

„Toate uniformele îmi sunt la suflet, pentru că sunt costume care au fost ale unor personalităţi şi se mai spune că costumele militare din colecţia serviciului vamal împacă toţi duşmanii. Ele nu se sfădesc, sunt păstrate bine şi îmi sunt dragi. Cele mai inedite sunt costumele care au trecut oarecare vreme din 1941-1945″, a spus colecţionarul Petru Costin.

Expoziţia este deschisă publicului larg până în data de 3 noiembrie 2013.

Expoziţia de la Alba Iulia este organizată cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Consiliul Raional Ialoveni Republica Moldova, Serviciul Vamal al Republici Moldova.

[Gallery not found]

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325

3 Comentarii

titirca inima rea 9 octombrie 2013 at 3:22

mda… sa ma .. pe uniformele generalilor rusi

Mai Danez 9 octombrie 2013 at 8:00

Ba, da multe ciudatenii se intampla si in tara asta: uite si la titirca asta, de ce nu doarme el noaptea ! – vezi ora la care a postat – ! A avut omu” o jena, ce sa-i faci !

titirca inima rea 11 octombrie 2013 at 3:01

cumetre, ai auzit de meridianul Greenwich; cand la tine la stana e 3:22, peste ocean e 20:22; du-te rupe coada la sapa , ca nici anul asta nu iei bacul;
p.s. Rustoiule ,tata, adu si tu tezaurul care ni l-au luat generalii rusi, daca tot vrei sa faci o expozitie;daca ai cauta prin buzunarele uniformelor alora, nu m-ar mira sa gasesti cateva ceasuri…

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...