Ştirea zilei
FOTO-VIDEO: Constructorul Centrului de Management al Deșeurilor de la Galda de Jos a dat în judecată Consiliul Județean ALBA și cere daune de 7,8 milioane de lei!
Suma reprezintă cheltuielile realizate de operator pentru finalizarea investiției de la Galda de Jos.
Constructorul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor de la Galda de Jos a dat în judecată Consiliul Județean Alba și solicită achitarea a aproape 7,8 milioane de lei, bani cheltuiți de către operator pentru finalizarea investiției. Dosarul civil a fost înregistrat la Tribunalul Alba în 28 martie 2018.
Reclamant este Asocierea Porr Construct SRL – Porr Bau GmbH – Entsorga Italia SpA, care a câștigat licitația organizată de Consiliul Județean și care a derulat investiția de la Galda de Jos, în valoare de circa 24 de milioane de euro, recepționată în septembrie 2017. Pe lângă asocierea menționată au calitatea de reclamant, individual, și cele trei firme din componența acesteia.
Suma solicitată Consiliului Județean este de 7.758.529,49 lei, la care ar urma să se adauge dobânda legală. Aceasta reprezintă contravaloarea unor lucrări realizate pentru stabilizarea unui taluz de pământ. În timpul execuției lucrărilor au apărut alunecări de teren, fiind nevoie de 46 de ziduri, fundate pe micro-piloți forați la partea de jos și ancorați în partea de sus, ziduri menite să stabilizeze taluzul.
În plus, a fost nevoie de un sistem de drenaj care să preia apa. A fost o lucrare complicată care a prelungit recepția finală cu câteva luni de zile, iar reprezentanții constructorului au considerat că a fost determinată de un eveniment imprevizibil, motiv pentru care au solicitat decontarea sumei cheltuite, de către Consiliul Județean. Refuzul administrației județene a determinat asocierea al cărei lider este compania austriacă ”Porr” să deschidă un proces în justiție.
Construcția Centrului de la Galda de Jos a durat circa 2 ani și jumătate, fiind finanțată din fonduri europene, de la bugetul național și cel județean. Este cel mai mare centru de acest gen din Transilvania și unul dintre cele mai mari din România.
Investiția de la Galda de Jos se compune dintr-un depozit ecologic cu o capacitate de aproximativ 543.000 de tone pe an, o stație de sortare cu o capacitate de 42.000 de tone pe an și o stație de tratare mecano-biologică cu o capacitate de peste 65.000 de tone pe an. Este vorba despre un ansamblu complex, unde ar urma să ajungă toate deșeurile colectate din județul Alba, mai puțin cele industriale.
Darea în folosință a Centrului se va realiza doar după finalizarea unei proceduri de licitație prin concesionare. O primă procedură a fost anulată din cauza numărului mare de contestații acceptate de CNSC și în instanțe, fapt care a determinat modificarea documentației de atribuire cu ”prevederi care nesocotesc prevederile
Contractului de finanţare, precum şi dispoziţii legale care guvernează domeniul serviciilor comunitare de utilităţi publice – salubrizare şi domeniul concesiunilor, iar autoritatea contractantă nu poate lua măsuri de remediere care să permită continuarea legală a procedurii”.
[nggallery id=5387]

Ştirea zilei
FOTO| Incendiu pe autostrada A1 Deva-Sibiu: Un autoturism s-a făcut „scrum”. Au intervenit pompierii
FOTO| Incendiu pe autostrada A1 Deva-Sibiu: Un autoturism s-a făcut „scrum”. Au intervenit pompierii
Un incendiu a izbucnit în cursul zilei de sâmbătă, 25 iunie, la un autoturism pe autostrada A1, Deva-Sibiu, pe raza localității Dobra.
Pompierii Gărzii de Intervenție Dobra au intervenit în urmă cu puțin timp, pe autostrada A1, km 395, sens Deva-Sibiu, pentru stingerea unui incendiu care se manifesta la un autoturism.
Evenimentul a fost anunțat printr-un apel la numărul unic de urgență 112, la fața locului ajungând un echipaj cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.
La sosirea echipajului de intervenție, mașina era afectată în proporție de 80%, însă în scurt timp, pompierii au lichidat incendiul, fără a fi puși în pericol alți participanți la trafic.
Cele trei persoane care se aflau în autoturism în momentul declanșarii incendiului s-au autoevacuat și nu au necesitat îngrijiri medicale.
Cauza probabilă a incendiului este în curs de stabilire.
Ştirea zilei
LIVE VIDEO| Festivalul Cetăţilor Dacice 2022: Marea bătălie între daci și romani, „Asediul cetății dacice de la Căpâlna”, deliciul spectatorilor
LIVE VIDEO| Festivalul Cetăţilor Dacice 2022: Marea bătălie între daci și romani, „Asediul cetății dacice de la Căpâlna”, deliciul spectatorilor
În weekend-ul 24 – 26 iunie 2022, Săsciori și Căpâlna găzduiesc Festivalul Cetăţilor Dacice, cel mai vechi festival de reconstituire istorică antică din România.
Peste 100 de războinici daci şi romani vor reînvia atmosfera de acum 2000 de ani, invitând publicul într-o călătorie în timp.
Festivalul Cetăţilor Dacice este şi în acest an o invitaţie inspirată pentru cei care iubesc istoria transformată în spectacol, oferind un program divers care cuprinde atât evenimente culturale, cât şi spectacole de reenactment, lupte între daci şi romani, ateliere antice, concerte în aer liber, întreceri între voinicii şi „puii de daci” din cetăţile dacice din Alba.
PROGRAM
Vineri, 24 iunie
- 17.30 – Vernisaj expoziție – Cetatea dacica de la Câpălna în timpul războaielor daco-romane
Muzeul Național al Unirii Alba lulia
Sâmbătă, 25 iunie
- 09:00 – Concurs de istorie pentru copii „Puide dac”
Participă: școli din localitățile Cugir, Cricău, Cetatea de Baltă, Ighiu, Săsciori
Căminul Cultural Săsciori - 10:00 – GRADUS LEGIONIS Bornele miliare ale Legiunii a XII l-a Gemina. ritualul miliar XXXIII, constituirea gărzilor dacice și romane de la Căpâlna: tururi ghidate la Cetatea dacica de la Capâlna:
Participă: Legiunea a Xlll-a Gemina. Legiunea a V-a Macedonica. Legiunea a llll-a Flavia Felix și Legiunea a VII-a Claudia PF.
Bază acces Cetatea Dacică Căpâlna - 11:00 – VIRTUTE ET LABORE. Parada și ceremonia oficială de deschidere, inaugurarea taberei antice, prezentarea trupelor de reconstituire istorică antică și atelierelor meșteșugărești.
•prelucrare os
•prelucrare lemn
•monetărie
•întreținere echipamente
•jocuri romane
•plante dacice
•machete
•signacula
•tir cu arcul
•mozaic
•bucătărie antica
•olărit
•confecționat cămăși de zale
•scriptoria
•fierărie
•metaloplastie
•antrenamente soldați
•antrenamente gladiatori
Participă: Garda Apulum – Alba lulia. Terra Dacica Aeterna – Cluj-Napoca, Omnis Barbaria – Baia Mare. Historia Renascita – Pitești, Dacii Petrodavi- Piatra Neamț. Legiunea VII Claudia P F. – Dobrosloveni și Nimfele Dace – Zalău.
Stadionul Sâsciori - 11:45- Cetatea dacică de la Căpâlna – perspective, modele de dezvoltare a produsului cultural-turistic ..Cetatea dacică de la Căpâlna”-prezentare publică
Stadionul Săsciori - 19:00 – Dansuri antice – Nimfele Dace – Zalău și Venatrix – Cluj-Napoca
Stadionul Săsciori - 19:15 – Lupte de gladiatori – Luduș Apulensis (Alba lulia) și Luduș Ursus (Cluj-Napoca)
Stadionul Săsciori - 19:45 – Demonstrații de tehnică militară daco-romană
Stadionul Săsciori - 20:15 – Asediul cetății dacice de la Căpâlna – Marea bătălie între daci și romani
Stadionul Săsciori - 21:00- DRACO FESTIVAL
•Lupii lui Calancea
•atmosferă muzicală cu DJ.
Stadionul Săsciori - 22:30 – Rugul lui Zamolxe și ritualul de incinerare a unei căpetenii dacice, dorințe către Nemesis
Stadionul Săsciori
Duminică, 26 iunie
- 10:00-Tabăra antică și ateliere meșteșugărești
Stadionul Săsciori - 11.00 – Asediul final al cetății dacice de la Căpâlna
Cetatea Dacică Căpâlna - 15:00 – DECATHLON DACIC
Stadionul Săscion
Arcul viteazului (tir cu arcul)
Rapid și puternic (transport 25 kg de nisip)
Sulițașul Cetății (aruncarea suliței la distanță)
Cel mai iute de picior (ștafetă, alergare cu butucul) Brațul de fier (skandenberg)
Să ne unim forțele (tras cu frânghia)
Luptătorul dac (luptă pe butuci)Voinicul din Cetate (aruncarea bolovanului) îndemânare și curaj (cățăratul pe catarg) Cărăușii Cetății (transport apă) - 17:00 – DRACO FESTIVAL – spectacol folclonc susținut de Ansamblul Folcloric al județului Alba, dirijor Alexandru Pal Stadionul Săsciori
Ştirea zilei
Avertizare imediată COD GALBEN de FURTUNI în Alba: Ploi torențiale, descărcări electrice și vânt puternic. Zonele vizate
Avertizare imediată COD GALBEN de FURTUNI în Alba: Ploi torențiale, descărcări electrice și vânt puternic. Zonele vizate
Meteorologii au emis o avertizare imediată de Cod galben în multe localități din zona de munte a județului Alba, sâmbătă, până la ora 19:30.
Avertizare este valabilă pentru localitățile Câmpeni, Abrud, Bistra, Roșia Montană, Lupșa, Vidra, Albac, Sohodol, Horea, Scărișoara, Bucium, Vadu Moților, Ciuruleasa, Poiana Vadului.
Se vor semnala averse ce vor depăși 25-30 l/mp, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului.
-
Actualitateacum 24 de ore
O nouă eroină în Ucraina: O capră a declanșat o capcană explozivă care a rănit aproape 40 de ruși
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
LIVE VIDEO| Parada absolvenților și festivitatea de absolvire a promoției 2022 a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia
-
Sportacum 21 de ore
Ana Rodean și echipa CS Unirea Alba Iulia – aur la naționalele de marș | Mihaela Acatrinei – argint, Georgiana Jid – bronz
-
Sportacum 23 de ore
Juniorii de la LPS Sebeș, în atenția divizionarelor terțe Metalurgistul Cugir și CSU Alba Iulia
-
Sportacum 23 de ore
La Mangalia, Atomic Beach Volleyball Camp 2022 – tabără organizată de clubul din „Mica Romă”
-
Ştirea zileiacum 13 ore
Avertizare imediată COD GALBEN de FURTUNI în Alba: Ploi torențiale, descărcări electrice și vânt puternic. Zonele vizate
-
Sportacum 13 ore
FOTO: CSU Alba Iulia a promovat în Liga a 3-a | Dublă victorie a studenților în barajul cu CSO Baraolt
-
Actualitateacum 21 de ore
Pensii 2022: Cine poate cere recalcularea pensiei și care sunt documentele necesare
-
Ştirea zileiacum 12 ore
LIVE VIDEO| Festivalul Cetăţilor Dacice 2022: Marea bătălie între daci și romani, „Asediul cetății dacice de la Căpâlna”, deliciul spectatorilor
-
Ştirea zileiacum 19 ore
25 iunie 2022, COVID-19 în Alba. Șase noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
-
Actualitateacum 10 ore
FOTO| Două monede antice, returnate României de către poliția din Marea Britanie. Vor fi transmise către Muzeul Naţional de Istorie a României
-
Curier Județeanacum 18 ore
FOTO VIDEO| Ziua Națională a Iei, sărbătorită la Alba Iulia: Șezătoare vie, expoziție de ii și picturi, în Cetatea Alba Carolina