Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Alba Iulia va avea o nouă statuie: Regina Maria, făuritoarea Marii Uniri, va fi omagiată cu ocazia Centenarului Încoronării

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Alba Iulia va avea o nouă statuie: Regina Maria, făuritoarea Marii Uniri, va fi omagiată cu ocazia Centenarului Încoronării

Statuia reginei Maria, făuritoarea Marii Uniri, va fi ridicată în municipiul Alba Iulia, ca parte a Centenarului Încoronării, sărbătorit în acest an de românii de pretutindeni.

O serie de evenimente culturale (expoziţii tematice, lansări de carte, concerte omagiale, proiecţii de film, reconstituiri istorice) menite să marcheze celebrarea Centenarului Încoronării vor avea loc la Alba Iulia în perioada 13-16 octombrie, se menţionează într-un comunicat transmis joi AGERPRES de către organizatori.

Potrivit sursei citate, prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, a acordat miercuri Înaltul Patronaj evenimentelor organizate cu prilejul Centenarului Încoronării Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria la Alba Iulia.

YouTube video

„Centenarul Încoronării de la Alba Iulia se va desfăşura, în perioada 13-16 octombrie 2022, sub Înaltul Patronaj al Primului Ministru al României. Prim ministrul României, domnul Nicolae – Ionel Ciucă, a acordat, în data de 31 august 2022, Înaltul Patronaj evenimentelor organizate cu prilejul Centenarului Încoronării Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria la Alba Iulia”, se menţionează în comunicat.

Organizatorii, Consiliul Judeţean, Primăria Municipiului Alba Iulia, Instituţia Prefectului şi Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia, doresc să readucă în atenţia contemporanilor oamenii şi faptele care au făcut istoria acum 100 de ani, în 1922, la Alba Iulia.

„Timp de 4 zile, locuitorii judeţului Alba, dar şi mulţi turişti sunt aşteptaţi să se bucure de o serie de evenimente culturale menite să marcheze celebrarea Centenarului Încoronării: expoziţii tematice, lansări de carte, concerte omagiale, proiecţii de film, dar şi spectaculoase reconstituiri istorice”, se precizează în comunicat.

Prin încoronarea din 15 octombrie 1922 de la Alba Iulia, eveniment supranumit „Întabularea Transilvaniei pe România”, a fost consfinţit actul istoric de la 1 Decembrie 1918.

Zeci de mii de persoane, printre care reprezentanţi ai corpului diplomatic, trimişi speciali din mai multe ţări şi jurnalişti străini, au fost prezente atunci la Alba Iulia, la încoronarea ca suverani ai României Mari a Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, ceremonie concepută ca un spectacol de neuitat. Populaţia oraşului era atunci de doar 10.000 de locuitori, iar la încoronare au asistat peste 30.000 de persoane.

Încoronarea ar fi trebuit să aibă loc cu un an mai devreme, în 28 septembrie 1921, dată care corespundea zilei urcării pe tron a Regelui Ferdinand, dar acest lucru nu s-a concretizat din cauza certurilor dintre liderii partidelor politice. De altfel, şi la 15 octombrie 1922, la Încoronare, au absentat liderii unor partide politice din Opoziţie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Corneliu Mureșan:  „Cu bună credință, candidez la Consiliul Județean pentru că vreau mai mult pentru Alba și mai bine pentru oameni”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan:  „Cu bună credință, candidez la Consiliul Județean pentru că vreau mai mult pentru Alba și mai bine pentru oameni” „Este nevoie de un schimb de generații în administrația județeană. Generația mea are obligația de a îngriji ce au construit părinții și bunicii noștri și de a dezvolta județul pentru generațiile viitoare. E o […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea