Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO| Victimele Holocaustului, commemorate la Cugir

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sala de Festivităţi a Băii Sociale din Cadrul Serviciului Public de Asistență Socială (SPAS) Cugir a găzduit vineri, 29 ianuarie 2016, o manifestare realizată printr-un grupaj de activităţi dedicate comemorării Holocaustului şi prevenirii crimelor împotriva umanităţii.

Holocaust - Cugir02La eveniment au participat elevi coordonați de cadre didactice de la Colegiul Național ,,David Prodan” (coordinator prof. Nicolae Băcilă și Tatiana Ungurianu), Școala Gimnazială nr 3 (coordinator prof. Atena Muntean și Daniela Satmari), Școala Gimnazială ,,Singidava” (coordinator prof. Rodica Adam) În cadrul programului, organizat de reprezentanții SPAS Cugir, Viorica Știrb Nedel, Adriana Crișan și Cristian Roman și Adrian Frățilă, au fost prezentate teme sensibile legate de un capitol trist de istorie pe care tinerii de astăzi, viitorii cetăţeni ai unei Europe democratice, lipsite de prejudecăţi xenofobe şi rasiale trebuie să-l înveţe încă de pe băncile şcolii.

La întrebări precum: „Holocaustul este o problemă a creştinilor sau evreilor sau este o problemă a umanităţii?”, „Lumea contemporană cunoaşte manifestări antirasiste, rasiste şi xenofobe?”, elevii au fost îndemnaţi la reflecție, pentru ca astfel să cunoască o lecţie tristă de istorie, legată de cei care au pierit în lagărele naziste, singura lor vină fiind aceea de a nu fi arieni şi de a fi consideraţi, sub aspect rasial, inferiori.

Prin referate precum: „Documentele holocaustului folosite în arta fotografică și cinematografică”, „Evreii şi viaţa în lagăre”, „Cobaii lui Mengele”, ,,Dimensiunea Holocaustului în Europa”, ,,Holocaustul rromilor”, ,,Mengele îngerul morții”, ,,Holocaustul între comemorare și educație”, au vorbit elevii: Alexandru Cebotari, Andreea Crișan, Ioana Călariu, și Denisa Trif (Școala Gimnazială nr. 3), Ioana Banu, Roxana Dușa, Cristian Olcean, Marius Radu și Marian Șimon (Colegiul ,,David Prodan”). Această temă sensibilă a fost exprimată și printr-o expoziție intitulată: Holocaustul – barbaria Secolului XX”, prin contribuția elevilor Școlii Gimnaziale ,,Singidava”: Maria Romina Hampo, Sofia Lavinia Almășan, Isabela Șimon. Reuniunea de comemorare a Holocaustului a reușit să scoată în evidență tragedia atâtor crime împotriva evreilor, a altor minorităţi etnice, religioase şi de altă natură, funcţionarea oribilei „industrii a morţii’’, dar şi eroismul celor care au rezistat răului şi urii.

La finalul manifestării a luat cuvântul viceprimarul Cugirului, profesorul de istorie Horia Rotche, care a apreciat dezbaterea drept o lecţie importantă de istorie, menită să aducă aminte de un capitol tulburător, care n-are voie să se mai repete şi pe care tânăra generaţie trebuie să-l cunoască.

Constantin PREDESCU

[nggallery id=1567]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba

Unirea Ziarul

Publicat

în

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba Doi dintre cei 15 cuvioși și mărturisitori români propuși spre canonizare, proclamarea urmând să aibă loc anul viitor, când Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie, au legătură cu judeţul Alba: arhimandritul Dometie Manolache, duhovnic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea