FOTO: Veniți la Alba Iulia! Tezaurul de aur al României expus la Sala Unirii – cea mai valoroasă expoziție din toate timpurile
Alba Iulia va fi pentru următoarele cinci săptămâni, mai mult decât până acum, un loc de pelerinaj cultural pentru mulți români, întrucât începând de joi, 4 iunie, Sala Unirii din Cetatea Alba Carolina găzduiește piesele de elită ale tezaurului de aur și argint al României – în cadrul unei expoziții istorice.
Foarte important este faptul că autoritățile locale, Primăria Alba Iulia și Consiliul Județean Alba au ținut ca accesul la această expoziție eveniment să fie gratuit. Este pentru prima dată când publiculului îi este permisă intrarea liberă la această expoziție itinerantă – ”Aurul și argintul antic al României”, care din 2014 când a fost organizată prima dată la București a călătorit la Timişoara, Cluj, Oradea, Târgu Mureş, Satu Mare și Sibiu.
Polița de asigurare a pieselor expuse se ridică la 70 de milioane de euro, potrivit lui Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Național al Unirii, de care aparține și Sala Unirii.
Tezaurul de la Pietroasa – Cloșca cu puii de aur, brăţarile dacice de aur de la Sarmizegetusa Regia și alte o mie de piese dintre cele mai prețioase și spectaculoase, fac din această expoziție cea mai valoroasă dintre toate expozițiile ce au avut loc în ultimii 20 de ani în țară.
O șansă istorică pentru Alba Iulia de a găzdui un asemnea tezaur, dar mai mult decât atât, o șansă unică pentru locuitorii municipiului Alba Iulia și toți cei care vor vizita Cetatea Alba Carolina până în 12 iulie.
Sala Unirii va fi în această perioadă una dintre cele mai bine păzite clădiri din România.
Expoziția cuprinde artefcate descoperite pe teritoriul României, databile din perioada eneolitică (anul 5000 Î.HR) până în perioada antichității târzii și evul mediu timpuriu.
Expoziţia va fi deschisă în perioada 4 iunie – 12 iulie 2015 şi va putea fi vizitată de marţi până duminică între orele 10.00- 19.00.
Coordonatorii expoziţiei: Dr. Emest Oberlader-Târnoveanu, Director General al MMR şi dr. Rodica Oanţă-Marghitu, coordonatorul secţiei Cabinet Numismatic şi Tezaur Istoric din cadrul MNIR.
[nggallery id=581]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Povestea lui Gavril Nan, un nevăzător de 80 de ani din Alba Iulia și provocările unei vieți în întuneric: ”N-am avut niciodată pe cineva să mă ajute”
Povestea lui Gavril Nan, un nevăzător de 80 de ani din Alba Iulia și provocările unei vieți în întuneric: ”N-am avut niciodată pe cineva să mă ajute” La vârsta de 80 de ani, Gavril Nan, un nevăzător din Alba Iulia, continuă să-și ducă traiul cu demnitate, în ciuda greutăților de care se lovește zi de […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 4 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum 2 zile
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba