Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO: Veniți la Alba Iulia! Tezaurul de aur al României expus la Sala Unirii – cea mai valoroasă expoziție din toate timpurile

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Expozitie Aurul si argintul antic al Romaniei la Alba IuliaAlba Iulia va fi pentru următoarele cinci săptămâni, mai mult decât până acum, un loc de pelerinaj cultural pentru mulți români, întrucât începând de joi, 4 iunie, Sala Unirii din Cetatea Alba Carolina găzduiește piesele de elită ale tezaurului de aur și argint al României – în cadrul unei expoziții istorice.

Foarte important este faptul că autoritățile locale, Primăria Alba Iulia și Consiliul Județean Alba au ținut ca accesul la această expoziție eveniment să fie gratuit. Este pentru prima dată când publiculului îi este permisă intrarea liberă la această expoziție itinerantă – ”Aurul și argintul antic al României”, care din 2014 când a fost organizată prima dată la București a călătorit la Timişoara, Cluj, Oradea, Târgu Mureş, Satu Mare și Sibiu.

Tezaurul de aur si argint expozitie Sala Unirii Alba Iulia (88)

Polița de asigurare a pieselor expuse se ridică la 70 de milioane de euro, potrivit lui Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Național al Unirii, de care aparține și Sala Unirii.

Tezaurul de la Pietroasa – Cloșca cu puii de aur, brăţarile dacice de aur de la Sarmizegetusa Regia și alte o mie de piese dintre cele mai prețioase și spectaculoase, fac din această expoziție cea mai valoroasă dintre toate expozițiile ce au avut loc în ultimii 20 de ani în țară.

Tezaurul de aur si argint expozitie Sala Unirii Alba Iulia (53)

O șansă istorică pentru Alba Iulia de a găzdui un asemnea tezaur, dar mai mult decât atât, o șansă unică pentru locuitorii municipiului Alba Iulia și toți cei care vor vizita Cetatea Alba Carolina până în 12 iulie.

Tezaurul de aur si argint expozitie Sala Unirii Alba Iulia (56)

Sala Unirii va fi în această perioadă una dintre cele mai bine păzite clădiri din România.

Expoziția cuprinde artefcate descoperite pe teritoriul României, databile din perioada eneolitică (anul 5000 Î.HR) până în perioada antichității târzii și evul mediu timpuriu.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 4 iunie – 12 iulie 2015 şi va putea fi vizitată de marţi până duminică între orele 10.00- 19.00.

Coordonatorii expoziţiei: Dr. Emest Oberlader-Târnoveanu, Director General al MMR şi dr. Rodica Oanţă-Marghitu, coordonatorul secţiei Cabinet Numismatic şi Tezaur Istoric din cadrul MNIR.

[nggallery id=581]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc! Tudor Limbean, cunoscut ca și Micul Patriot din județul Alba, nu putea lipsi de cel mai mare eveniment dedicat diasporei românești din Belgia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea