Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Vâltorile de la Șugag, mașinile de spălat ecologice ale strămoșilor, folosite și în ziua de azi de localnici

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO: Vâltorile de la Șugag, mașinile de spălat ecologice ale strămoșilor, folosite și în ziua de azi de localnici

Comună veche de ciobani, Şugagul se regăsește în documentele vremii abia spre sfârşitul secolului al XVI-lea, în 1575, când au fost donate Săsciorul, Sebeşul şi Şugagul judeţului crăiesc. În 1871, şugăgenii, punând mână de la mână, au cumpărat întregul teritoriu. Valea Sebeşului cea frumoasă a fost din cele mai vechi timpuri drumul de legătură între românii aşezaţi pe cei doi versanţi ai Carpaţilor, iar până la construirea Transfăgărăşanului, era cea mai înaltă şosea transcarpatică, care lega Sebeşul de localitatea Novaci din Oltenia.

Numele comunei provine de la valea numită Şugage, care astăzi se numeşte Valea Grosăștilor. Această vale, ca şi altele ce-şi varsă apele în râul Sebeş, precum şi râul Sebeş, venind repezi peste bolovani fac spume albe, care se numesc ”şugăgi”, cuvânt de la care se crede că provine numele comunei Şugag. Cu asemenea ”șugăgi”, încă din vechime, apele Sebeşului au fost folosite pentru punerea în funcţiune a morilor de apă, a vâltorilor şi a pivelor de postav, mai ales pe Valea Dobrii.

valtori sugag22

Elit - Gustul Desăvârșit

De fapt, în comuna Șugag pe strada Vâltori, înspre Dobra de Sus, pe Valea Dobra există chiar un lanț de vâltori, unele folosite și în ziua de azi. Vă puteți imagina o spălătorie ecologică de capacitate mare, fără detergenți, fără curent electric și care funcționează de câteva sute de ani? Ei bine, una dintr-asta există și e funcțională, în Șugag, aproape de confluența Văii Dobra cu râul Sebeș.

De fapt, aceasta datează cam de prin 1950, când a fost amenajată și ca pivă pentru bătătorirea postavului dar și ca vâltoare pentru spălatul tuturor hainelor de prin gospodării. Hai să zicem că ștergarele și fețele de masă le mai spală femeile în casă, dar covoarele și cergile trebuie duse la vâltoare. Orice detergent ai folosi și oricât le-ai freca, nu ies ca după câteva ceasuri de framântat în șugăgile vâltorii. De pe strada Vâltori, evident, din Dobra de Jos.

valtori sugag19

*Ce-or fi vâltorile?

Mecanismul unei vâltori folosește viteza naturală a apei, iar procedeul este unul cât se poate de simplu. Aceasta este dovada faptului ca ingeniozitatea străbunilor noștri a fost mai mare decât se crede în prezent. Vâltorile sunt instalate pe văile repezi de munte, unde un fir de apă este deviat din vale și direcționat către o cuvă realizată din lemn. Lemnele din care e făcută cuva sunt dispuse vertical, în forma conică, cu distanță între ele, pentru ca apa să poată ieși. Apa intră în cuvă cu viteză și formează un vârtej puternic, asemănător celui din mașina de spălat, generând puterea necesară învârtirii chiar și a unui covor. Astfel se realizează spălarea. Chiar dacă tehnologia modernă oferă posibilități nenumărate și programe de spălare automată, gospodarii din Șugag spun că nu vor renunța la vâltori.

Vâltorile au fost folosite, la început, pentru spălarea lânii de oaie. „Se știe că grăsimea de oaie se curăță cel mai bine cu apă rece” ne-a explicat o gospodină din Șugag.

Vâltorile au fost cândva esenţiale pentru prelucrarea lânii. Instalaţia este formată dintr-un un coş, denumit coşul de îngroşat, cu vârful în jos, fixat pe un canal în apropierea unui pârâu din localitate. Prima operaţiune în obţinerea unei ţesături perfecte era „vâltoritul“. Ţesăturile din lână ţurcană se introduceau în acest coş şi erau învârtite ca într-o maşină de spălat, o jumătate de zi. Totul era acţionat prin forţa apei. După spălare, ţesătura se întindea la soare, pe pari, unde era lăsată la uscat. Prin această tehnică, ţesătura se îngroşa. A doua etapă era „păruitul“. Ţesăturile se aşezau pe un cilindru din lemn de vreo doi metri, acţionat tot de forţa apei, care se învârtea peste un covor de ţepi, pentru a scoate firele care nu erau la locul lor. Odată bine „pieptănate“, ţesăturile se aşezau din nou în vâltoare o jumătate de zi.

Vâltoarea de pe Valea Dobrii avea și o pivă de postav, o instalație formată dintr-o împletitură circulară de nuiele, amenajată sub o cădere de apă, în care se dădeau la piuă scoarțele, pănura și alte țesături groase. ”Se înmuiau țesăturile din lână din pivă de parcă erau date cu balsam de rufe” ne-a explicat și primarul din Șugag, Constantin Jinar, care a prins și el în trecut piva funcțională. În ziua de azi piva nu mai funcționează, camera este folosită de proprietar ca magazie. În schimb, oamenii încă își mai duc covoarele la vâltoare, mai ales la intrarea în primăvară. Când se face marea curățenie pentru Paști, gospodinele fac rând aici, respectând tradiția dar mai ales respectând natura și ajutorul pe care aceasta încă i-l oferă omului. (N.I.T)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Patronul unei firme, nevoit să plătească sute de dolari în bitcoin pentru a-și recupera datele din contabilitate. Cum au furat hackerii informațiile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un administrator de firmă din Sibiu a fost nevoit să plătească sute de dolari în bitcoin unui hacker care i-a furat toate datele din contabilitatea firmei. Anchetatorii români nu l-au putut identifica pe infractor.

Incidentul a avut loc în 2 februarie 2022, iar peste un an, în 1 martie 2023, justiția a închis dosarul pentru că anchetatorii nu au reușit să îl identifice pe infractorul cibernetic.

Elit - Gustul Desăvârșit

În plângerea depusă la DIICOT, reprezentantul societății din Sibiu a precizat că persoane necunoscute au criptat toate datele aflate pe serverul societății, care nu au mai putut fi accesate. Polițiștii de la „Crimă Organizată” au efectuat verificări și investigații și au analizat fișierele criptate și mesajul de răscumpărare. S-a constatat că fișierele au fost infectate cu virusul ce poartă denumirea de „Phobos”.

„La fel ca majoritatea programelor de acest tip, virusul blochează accesul la fișiere prin criptare, schimbă numele fișierelor și oferă victimelor instrucțiuni despre cum să-și recupereze fișierele. Acest ransomware redenumește toate fișierele criptate adăugând ID-ul victimei, adresa de e-mail a dezvoltatorului și adăugând extensia.hta la numele fișierelor. Victimele primesc două mesaje de răscumpărare: unul într-o fereastră pop-up (fișier info.hta) și altul într-un fișier text numit info.txt.

Fișierul info.txt conține o adresă de e-mail care ar trebui folosită pentru a contacta criminalii cibernetici iar fereastra info.hta conține un mesaj de răscumpărare mai detaliat, care afirmă că e-mailul trebuie să includă ID-ul desemnat și poate conține până la cinci atașamente (fișiere criptate) pe care criminalii cibernetici le vor decripta gratuit”, astfel este descries modul în care acționează acest virus.

Pentru a restaura fișierele rămase, victimele trebuie să folosească un instrument de decriptare, care trebuie achiziționat în schimbul unei sume de bani. Răscumpărarea trebuie plătită în Bitcoin iar încercarea de a redenumi fișierele criptate sau încercarea de a le decripta cu alt software poate cauza pierderea permanentă a datelor.

În final, reprezentanții firmei au fost de acord să discute cu hackerul. Astfel, în perioada 4 februarie – 6 februarie 2022, reprezentanții companiei au negociat cu atacatorii prin intermediul unei adrese de mail și au convenit că pentru obținerea cheii de decriptare să plătească suma de 600 de dolari în Bitcoin. Ulterior, atacatorul i-a furnizat cheia de decriptare și i-a indicat modalitatea de recuperare a datelor informatice criptate.

Foto: pexels.com


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Medicamente pentru cabinetele medicale din grădinițe și școli. Primăria Alba Iulia a lansat achiziția publică

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Medicamente pentru cabinetele medicale din grădinițe și școli. Primăria Alba Iulia a lansat achiziția publică

Municipiul Alba Iulia a lansat recent o achiziție publică, pentru furnizarea de medicamente pentru cabinete medicale din grădinițe și școli, împărțit pe două loturi, având o valoarea estimată a achiziției de 270.120 de lei.

Cerinţe minime obligatorii

1. Produsele vor fi ambalate pe categorii.

Elit - Gustul Desăvârșit

2. Produsele livrate trebuie să aibă marcat pe ambalaj data fabricaţiei şi perioada de valabilitate a produsului, numele firmei producătoare, ţara de origine.

3. Perioada de valabilitate a produselor trebuie să fie de cel puţin 12 luni de la data transmiterii unei comenzi.

4. Medicamentele trebuie să fie înregistrate de Agenţia Naţională a Medicamentului şi prevăzute în „Nomenclatorul produselor medicamentoase de uz uman” ca medicament. Nu vor fi luate în considerare produsele naturiste, suplimentele nutritive, precum şi produsele care nu sunt prevăzute în „Nomenclatorul produselor medicamentoase de uz uman”, aprobate de A.N.M. şi care nu au autorizaţie de punere pe piaţă ca medicament.

5. Alocarea de personal dedicat în relaţia cu autoritatea contractantă, pentru îndeplinirea în bune condiţii a tuturor solicitărilor, respectiv:
• minim o persoană responsabilă, pe toată durata de derulare a contractului;
• se vor prezenta numele, datele de contact (telefon, fax, tel. mobil, adresa de e-mail, etc.) pentru persoanele care vor răspunde prioritar la solicitările autorităţii contractante pentru informaţii si oferte;
• operatorul economic va lua toate măsurile pentru ca personalul dedicat să răspundă cu promptitudine şi profesionalism la toate solicitările autorităţii contractante pentru îndeplinirea prevederilor contractului.

Aceste detalii vor fi comunicate ulterior numai de operatorul economic semnatar al contractului.

6. Termenul maximum de livrare a produselor este de 5 cinci zile lucrătoare de la primirea comenzii din partea autorităţii contractante.

Medicamente grădinițe

Produs – Total

Bureţi cu efect hemostatic – buc – 50
Calciu sirop fără zahăr, flacon – 4
Clorhidrat de difenhidramină – 20 mq/q unquent sau gel, tub – 14
Clorhidrat de oxitetraciclină şi hidrocortizon, suspensie, spray cutanat – 17
Clorură de sodiu soluţie a 9 mg/ml monodoza de plastic a 5ml – 105
Combinaţii (carbonat de calciu, carbonat de magneziu şi trisilicat de maqneziu), hidroxid de aluminium, suspensie buvabilă – 2
Dexamethasonum soluţie injectabilă, fiole a 8 mg/2 ml – 10
Diazepamum soluţie rectală, pungi 5 mg/2,5 ml – 21
Diosmectită pulbere, plicuri a 3 g, cutie – 25
Epinephrinum soluţie injectabilă, fiole a 1 mg/ml – 14
EpiPen 150 micrograme, soluţie injectabilă în stilou preumplut cu 2 ml pentru o doză unică – 28
Heparinoidum unquent – tub – 8
Ibuprofen sirop a 40 mg/ml, flacon – 48
Loratadinum sirop 1 mq/ml, flacon – 28
Oxeladinum sirop 0,2%, flacon – 21
Paracetamolum sirop 120 mg/5 ml, flacon – 46
Phenylbutazonum – cream, tub – 7
Salbutamolum suspensie inhalatorie presurizată 100 microqrame/doză – tub spray cu valvă dozatoare şi aplicator – 11
Simeticonă picături orale, emulsie a 40mg/ml (lml=25 picături), flacon – 29
Trimebutină suspensie buvabilă a 24mg/5ml, flacon – 49
Unguent cu bacitracină si neomicină – tub – 30
Zinc bacitracină şi sulfat de neomicină pulbere, pulbere cutanată. – 14

Medicamente grădiniță

Produs – Total

ALGOCALMIN FIOLE – 5
AMOXICILIIMA 500 mq CUTII – 5
ASPIRINA comprimate – 50
Bureţi cu efect hemostatic – bucăţi – 30
CALCIU SIROP FLACON PT. ADULŢI – 17
Captoprii 25 mq, comprimate – 90
Clorhidrat de difenhidramină – 20 mg/g unguent sau gel, tub – 18
Clorhidrat de oxitetraciclină şi hidrocortizon, suspensie, spray cutanat – 12
Clorură de sodiu soluţie a 9 mg/ml monodoză de plastic a 5ml – 135
Combinaţii (carbonat de calciu, carbonat de magneziu şi trisilicat de maqneziu), hidroxid de aluminium comprimate masticabile – 1220
Dexamethasonum soluţie injectabilă, fiole a 8 mq/2 ml – 18
DIAZEPAM FIOLE – 7
Diazepamum soluţie rectală, pungi 10 mg/2,5 ml – 6
Diazepamum soluţie rectală, pungi 5 mg/2,5 ml – 10
Diclofenac qel, tub – 25
Drotaverină 40 mg comprimate – 1460
ENALAPRIL 25 mg comprimate – 50
Epinephrinum soluţie injectabilă, fiole a 1 mq/ml 36
EpiPen 150 micrograme, soluţie injectabilă în stilou preumplut cu 2 ml pentru o doză unică – 9
EpiPen 300 micrograme, soluţie injectabilă în stilou preumplut cu 2 ml pentru o doză unică – 11
FUROSEMID FIOLE – 2
Glucosum 33% sol injectabilă 3,3 q/10 ml fiole – 80
Heparinoidum unguent, tub – 21
HHC 100 mq flacon – 12
Ibuprofen 200 mg, comprimate 1740
Ibuprofen sirop a 40 mq/ml, flacon – 22
Loratadinum, sirop 1 mg/ml, flacon – 4
Metamizol sodic 500 mq, comprimate -660
Metoprolol 50 mg, comprimate – 100
NTG SPAY flacon – 5
Oxeladinum sirop 0,2%, flacon – 14
Paracetamol 500 mg, comprimate – 2340
Paracetamolum, sirop 120 mg/5 ml, flacon -17
Phenylbutazonum – cream, tub – 15
Salbutamolum – suspensie inhalatorie presurizată 100 micrograme/doza – tub spray cu valvă dozatoare şi aplicator – 15
Zinc bacitracină şi sulfat de neomicină pulbere, pulbere cutanată Ig pulbere = zinc bacitracină, 250 UI şi sulfat de neomicină 5000 UI, cutie a 10 q – 21


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Pe autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 2, lucrări privind siguranța circulației rutiere și în celelalte zone rămase nefinalizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pe autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 2, lucrări privind siguranța circulației rutiere și în celelalte zone rămase nefinalizate

Pe lotul 2 al autostrăzii A10 Sebeș-Turda, grecii de la Aktor efectuează în aceste zile lucrări privind siguranța circulației rutiere, mai precis se montează garduri de protecție, pe porțiunile în care nu existau.

Reamintim faptul că pe acest segment de autostradă viteza maximă este limitată la 100 km/h, tocmai din cauza faptului că nu au fost finalizate toate elementele care țin de siguranța circulației.

Elit - Gustul Desăvârșit

La alunecarea de teren de la Oiejdea se efectuau lucrări de așternere pământ vegetal pe taluz.

În nodul rutier Teiuș, la viitorul Centru de Întreținere și Monitorizare se montează cablajele electrice, instalațiile de încălzire și cele sanitare.

Pe acest segment de autostradă se mai efectuează lucrări la sistemul de drenaj al apelor, la cofrarea și betonarea fundației separatoare de hidrocarburi.

Noul termen de finalizare a lucrărilor este luna septembrie 2023.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare