Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO| Un tânăr din Alba, meșter cu imaginație, readuce la viață discurile de vinil, le transformă în ceasuri unicat și are un portofoliu impresionant de creații hand-made

Mădălina Opriș

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un tânăr din Alba, meșter cu imaginație, readuce la viață discurile de vinil, le transformă în ceasuri unicat și are un portofoliu impresionant de creații hand-made

În timp ce mulți s-au grăbit să arunce discurile de vinil, fiind siguri că nu le mai pot fi de folos, un tânăr cu imaginaţie din Cugir a demonstrat că acestea pot fi transformate în obiecte unicat. Mai exact, în ceasuri. Artistul are deja o colecţie impresionantă de astfel de obiecte, modele unicat, extrem de apreciate de cei care le-au văzut sau le-au primit cadou din partea lui.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Marius Sebastian Calica Maniu are 38 ani, s-a născut și trăiește în Cugir. Încă de mic a dat dovadă de îndemânare, iar în școala generală și-a descoperit pasiunea pentru traforaj, la orele de lucru manual. Mai târziu s-a înscris la cercul de aeromodele, la Clubul Copiilor din oraș, pe care l-a frecventat aproximativ 6 ani.

Marius povesteşte că ideea de a refolosi discurile de vinil și de a le transforma în ceasuri i-a venit după nașterea primului băiat. Impresionat de ce se poate face cu puţină imaginaţie, bărbatul şi-a transformat apartamentul în atelier de creaţie şi s-a apucat de meşterit.

„Până acum 2 ani, am lucrat în apartament, dar ulterior mi-am făcut un atelier în casa bunicilor mei”, spune cugireanul.

Marius îşi promovează lucrările pe site-urile de socializare, dar recunoaşte că nu face acest lucru pentru a obține un venit: „La cerere fac pentru prieteni, când vor un cadou personalizat sau ceva făcut la temă. Majoritatea lucrărilor le-am făcut cadouri”.

Pentru modele, tânărul se inspiră de pe internet, din natură, în general orice poate deveni sursă de inspitație pentru artistul cugirean.

În ceea ce privește materialele pe care folosește, bărbatul le achiziționează de la magazinele de bricolaj, dar se folosește și de resturi de la tâmplării sau ce mai găsește pe la prieteni.

Activitatea lui nu se rezumă însă doar la ceasuri. Artistul mai are în portofoliu și diferite machete, suporți de telefon, jucării din lemn, brelocuri, dar și ornamente de Crăciun și Paște sau lămpi.

Procesul de creație al unui ceas presupune mai multe etape. Primul pas este alegerea materialului (placa de pick-up sau lemn) și alegerea modelului dorit. Următorul pas este realizarea propriu-zisă a ceasului, care se face prin găurire, tăierea conturului, șlefuire și la final montarea mecanismului.

”La înmânarea cadoului, cea mai mare satifacție este să văd bucuria persoanei care primește acel cadou”, mărturisește Marius.

Cel mai dificil proiect al artistului a durat o săptămână, dar lucrează doar când are timp. În general, pentru un ceas bărbatul lucrează între 4-6 ore, în funcție de complexitatea modelului.

De obicei, tânărul lucrează singur, dar din când în când încearcă să îi implice cât mai mult și pe cei doi băieții ai săi, Casian și Damian, de 8 și respectiv 6 ani: ”Încet, încet, le dau câte un proiect mic, pe care să îl ducă singuri la bun sfârșit”.

Marius își amintește cu nostalgie vremea când era copil și se bucura de orele petrecute în atelierele de la Clubul Copiilor și care în prezent nu mai există. Și-ar dori ca băieții lui, dar și alți copii să poată învăța tainele lucrului făcut de mână: ”Mi-aș dori să fac un cerc de traforaj, de prelucrarea lemnului și să implic cât mai mulți prichindei”, mai spune Marius referitor la planurile sale de viitor.

Cei care doresc să vadă munca și creațiile artistului, îi pot aprecia operele pe pagina de Facebook Cadouri personalizate.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Momentul IMPACTULUI dintre cele două mașini din accidentul de la Alba Iulia, surpins de o cameră de bord

Ziarul Unirea

Publicat

în

Momentul IMPACTULUI dintre cele două mașini din accidentul de la Alba Iulia, surpins de o cameră de bord Accidentul de miercuri seara, petrecut în Alba Iulia, a fost filmat cu o cameră de bord de un alt participant la trafic. Impactul dintre cele două mașini a dus la rănirea a trei persoane, 2 adulți și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea