FOTO. Un elev al Colegiului HCC din Alba Iulia a creat o dronă originală, care atinge 60 km/h. Alți doi băieți au făcut un robot

În perioada 4-10 octombrie 2018 la  Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia profesorii și elevii au  desfășurat o serie de acțiuni  de educare și promovare a spațiului cosmic, celebrând evenimentul “Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic (WSW-World Space Week)” având la bază tema ediției de anul acesta: „Spațiul unește lumea”.

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a declarat în 1999 că Săptămâna Mondială a Spațiului va avea loc în fiecare an în aceeași perioadă 4-10 octombrie, aceste date marcând două evenimente: 4 octombrie 1957 – lansarea primului satelit realizat de om, Sputnik 1, deschizând astfel calea spre explorarea spaţiului şi 10 octombrie 1967 – Semnarea Tratatului privind principiile care guvernează activităţile statelor în domeniul explorării şi utilizării pașnice a spațiului cosmic, inclusiv a Lunii și a celorlalte corpuri cerești. Evenimentul Săptămâna Mondială a Spațiului este coordonat de către Organizația Națiunilor Unite, cu sprijinul World Space Week Association (WSWA). În România, evenimentul este coordonat de către Agenția Spațială Română (ROSA).

ELIT

Ce este Universul? Cum s-a format el? Ce sunt sondele spațiale?Cum s-au format stelele? Ce este ESA? Despre teoria Big Bang-ului” au fost doar câteva teme pentru dezbateri, mese rotunde  și sesiuni de comunicări științifice ale elevilor claselor IX-XII, susținute în limba română și limba engleză în laboratorul de fizică, sala Multimedia sau CDI-ul (Centrul de Documentare și Informare) școlii.

De asemenea au avut loc proiecțiile de filme documentare: “Soarele-viața unei stele”, “Călătorie în Sistemul Solar”, “Călătorie la marginea Universului”, “În umbra Lunii – Misiunile Apollo“, “Universul elegant“, “Ziua dinaintea dezvăluirii-În căutarea inteligenței extraterestre“.

Prin activitățile desfășurate în această săptămână s-a dorit promovarea, în rândul elevilor, a cadrelor didactice  și a comunității locale a beneficiilor explorării spațiului cosmic. Astfel, la  biblioteca școlii a fost inaugată o expoziție de carte de specialitate iar în holul expozițional de la etajul I  a fost vernisată expoziția de postere, colaje, machete ale elevilor claselor IX-X întitulată “Scurtă istorie a timpului într-un spațiu care unește lumea!”, expoziție deschisă pentru vizitare și în săptămâna 15-19 octombrie 2018. Elevii au fost provocați să ia parte la misiunea spațială de “a observa cerul” poziționați fiind în sala de clasă, prin folosirea m-learning-ului (învățarea cu ajutorul tehnologiei mobile) instalând pe telefoane aplicația gratuită Sky View „EXPLORE THE UNIVERS”.

Cu sprijinul SCIENTIX –comunitatea învățământului științific din Europa www.scientix.eu , cadrele didactice au avut posibilitatea de a participa la un webinar gratuit pe teme de astrofizică, iar toti participanții, în data de 10 octombrie 2018, începând cu ora locală 17,  prin intermediul SCIENTIX și Euronews  au avut posibilitatea să intre Live pe Facebook în dialog cu expertul Tiago Soares, inginer  la Agenția Spațială Europeană (ESA)  pentru a discuta despre teme stringente ale omenirii și ale spațiului cosmic gen poluare sau colonizarea altor planete într-un viitor apropiat.

“Spațiul cosmic este un subiect foarte interesant pentru elevi, aceștia an de an sunt entuziaști de acțiunea internațională și abia așteaptă să-și pună în valoare talentul, inteligența și creativitatea în ceea ce privește realizarea de activități practice pe tema dată “ ne-a declarat d-l director Cerbu Valeriu.

S-au remarcat: elevul Bora Sebastian  (clasa a IX-a C profil matematică-informatică intensiv informatică) care a uimit audiența cu o demonstrație în spațiul aerian – a creat o dronă originală, având greutatea de 450 g, cu funcția de a capta imagini de la o altitudine maximă de 200 m la o viteză de 60 km/h fiind dotată cu senzori de accelerometru, girometru și barometru   și  elevii Iuga Horia și Coș Andreas (clasa a X-a D profil științele naturii ) care au creat un robot  ce rezolvă într-un timp scurt cubul Rubik – o provocare pentru extratereștrii! Elevii au fost coordonați de prof. Humeniuc Ramona –Ambasador Scientix pentru România, organizatorul la nivel de școală a acestei manifestări. În proiecte au mai fost implicați și profesorii de fizică Sicoe Pamfil, Vizitiu Aniela, Oros Ligia, prof. limba engleză Suciu Gabriela, prof. geografie Fer Monica și bibliotecar Bârz Lucreția.

Așadar, cel mai mare eveniment public din lume dedicat spațiului cosmic a avut anul acesta o nouă identitate vizuală: “ a celebrat rolul spațiului de a unii oamenii de pe întreg globul”, așa cum a declarat președintele World Space Week Association (WSWA), Dennis Stone.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

Denis 15 octombrie 2018 at 14:49

Fain macar domnul director se duce la aceste evenimente organizate ca in anii trecuti nu mergea decat la cele care aveau ca tema biologia…

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...