Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Tradiția ”Lacătelor iubirii” ajunge și la Alba Iulia – Podurile din Cetatea Alba Carolina amenajate pentru a păstra amintirile lăsate de îndrăgostiții din oraș sau de turiști

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Administrația locală din Alba Iulia aduce tradiția ”Lacătelor iubirii” și în Cetatea Alba Carolina. După modelul altor orașe din țară sau din străinătate, podurile de la Poarta a III-a și Poarta a IV-a au fost amenajate așa încât să poată păstra amintirile lăsate de localnici sau de turiști.

lacatele iubirii alba iulia004Astfel de poduri celebre sau spații publice unde îndrăgostiții își prind „Lacăte ale iubirii”, ca un simbol al dragostei lor veșnice au apărut, începând cu anii 2000, iar în prezent există zeci de locații în întreaga lume.

lacate parisIstoria „Lacătelor iubirii” datează de cel puțin 100 de ani și s-a născut dintr-o poveste sârbă, din timpul Primului Război Mondial, despre un pod din orașul balnear Vrnjacka Banja, numit „Podul dragostei”. Se spune că Nada, directoarea unei școli din acea localitate, s-a îndrăgostit de un ofițer sârb pe nume Relja. După ce s-au logodit, Relja a trebuit să plece la război în Grecia, unde s-a îndrăgostit de o femeie din Corfu. Ca o consecință, Relja și Nada au rupt logodna însă tânăra nu și-a revenit niciodată din lovitura devastatoare dată de iubitul ei, iar după ceva timp ea a murit din cauza suferinței în dragoste și a nefericirii. După această întâmplare, tinerele din Vrnjacka Banja au dorit să își protejeze dragostea așa că au început să scrie numele lor și al celui drag pe lacăte pe care le-au prins de balustrada podului pe care Nada și Relja obișnuiau să se întâlnească.

O altă legendă pe aceeași temă există și la Roma, unde se spune că tinerii îndrăgostiți de aici își gravau numele pe un lacăt pe care îl agățau de al treilea felinar din partea de nord a Podului Milvio și apoi aruncau cheia în râul Tibru, în speranța că vor rămâne astfel împreună pentru totdeauna.

lacatele iubirii alba iulia001Din păcate, odată cu amenajarea podurilor din Cetate pentru a găzdui ”Lacătele iubirii”, o altă ”tradiție” (nedorită și care nu le face deloc cinste celor care o practică) a reînviat la Alba Iulia – cea a distrugerii unui bun public, din ignoranță, rea-voință sau pur și simplu amuzament.

Balustrada pe unul dintre poduri a fost ruptă la scurt timp după ce a fost montată.

Municipalitatea va remedia rapid problema și își exprimă speranța că, în timp, oamenii vor învăța să prețuiască eforturile de înfrumusețare a Cetății și astfel de incidente nu vor mai avea loc.

[nggallery id=1729]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles” Georgiana Pavelescu, o tânără originară de pe Valea Sebeșului, județul Alba, a fost weekend-ul trecut ambasadoarea Cântecului Popular Românesc în cadrul evenimentului „Primăvara românească la Bruxelles”, eveniment prin care Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, continuă an de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea