FOTO: Tradiția ”Lacătelor iubirii” ajunge și la Alba Iulia – Podurile din Cetatea Alba Carolina amenajate pentru a păstra amintirile lăsate de îndrăgostiții din oraș sau de turiști

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Administrația locală din Alba Iulia aduce tradiția ”Lacătelor iubirii” și în Cetatea Alba Carolina. După modelul altor orașe din țară sau din străinătate, podurile de la Poarta a III-a și Poarta a IV-a au fost amenajate așa încât să poată păstra amintirile lăsate de localnici sau de turiști.

lacatele iubirii alba iulia004Astfel de poduri celebre sau spații publice unde îndrăgostiții își prind „Lacăte ale iubirii”, ca un simbol al dragostei lor veșnice au apărut, începând cu anii 2000, iar în prezent există zeci de locații în întreaga lume.

USR - Alegeri parlamentare 2020

lacate parisIstoria „Lacătelor iubirii” datează de cel puțin 100 de ani și s-a născut dintr-o poveste sârbă, din timpul Primului Război Mondial, despre un pod din orașul balnear Vrnjacka Banja, numit „Podul dragostei”. Se spune că Nada, directoarea unei școli din acea localitate, s-a îndrăgostit de un ofițer sârb pe nume Relja. După ce s-au logodit, Relja a trebuit să plece la război în Grecia, unde s-a îndrăgostit de o femeie din Corfu. Ca o consecință, Relja și Nada au rupt logodna însă tânăra nu și-a revenit niciodată din lovitura devastatoare dată de iubitul ei, iar după ceva timp ea a murit din cauza suferinței în dragoste și a nefericirii. După această întâmplare, tinerele din Vrnjacka Banja au dorit să își protejeze dragostea așa că au început să scrie numele lor și al celui drag pe lacăte pe care le-au prins de balustrada podului pe care Nada și Relja obișnuiau să se întâlnească.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

O altă legendă pe aceeași temă există și la Roma, unde se spune că tinerii îndrăgostiți de aici își gravau numele pe un lacăt pe care îl agățau de al treilea felinar din partea de nord a Podului Milvio și apoi aruncau cheia în râul Tibru, în speranța că vor rămâne astfel împreună pentru totdeauna.

lacatele iubirii alba iulia001Din păcate, odată cu amenajarea podurilor din Cetate pentru a găzdui ”Lacătele iubirii”, o altă ”tradiție” (nedorită și care nu le face deloc cinste celor care o practică) a reînviat la Alba Iulia – cea a distrugerii unui bun public, din ignoranță, rea-voință sau pur și simplu amuzament.

Balustrada pe unul dintre poduri a fost ruptă la scurt timp după ce a fost montată.

Municipalitatea va remedia rapid problema și își exprimă speranța că, în timp, oamenii vor învăța să prețuiască eforturile de înfrumusețare a Cetății și astfel de incidente nu vor mai avea loc.

[Gallery not found]

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

12 Comentarii

Times New Roman 6 martie 2016 at 16:08

Buuuuunnnn! Ce original! Si cu cheiile ce se intampla? Si le baga-n … Hava?

canal d'amour 6 martie 2016 at 20:20

impozitul pe lacat este pentru spatiu rezidential sau nerezidential?:) La minim sau la maxim?:)

Horea 6 martie 2016 at 20:43

„… podurile de la Poarta a III-a și Poarta a IV-a au fost amenajate așa încât să poată păstra amintirile lăsate de localnici sau de turiști.”

Necugetat gest!
Si asa turistii needucati lasau, in plimbarile lor prin diverse zone, URME greu de inlaturat.

dolfi 6 martie 2016 at 21:20

traditiile c.ur.ului… nimic constructiv numa’ rahat de import…

Ce sa zic…. mare minune indragosteala asta… se intampla pe planeta asta de cand e omul si se va intampla cat va fi omul…
E ceva la fel de banal ca rasaritul soarelui… si culmea e ca de rasarit imi pasa… ca fara soare am imbulinat-o. in schimb… faptul ca Marie si Gheorghe simt fluturi in stomac si sunt gata de impreunare nu-mi trezesc nici o reactie. Si nici ca ii vad facand schimb de saliva deloc… adica nu-mi repugna

6 martie 2016 at 22:52

Ce kakaturi de traditii… sincer ! Boier havescu… sa nu uiti sa pui IMPOZIT pe lacate si sa pastrezi cate o cheie.

HH 6 martie 2016 at 22:20

KITSCH !

cristina 6 martie 2016 at 23:11

Copy paste, jenant, incepeti sa o dati ca ponta. Ati ramas fara idei de atragere a turistilor? Ce ziceti de niste idei pentru a ii face in primul rand pe albaiulienii mai fericiti? Sau pentru a umple cetatea zi de zi, nu numai in weekend? Asta e mai greu, nu-i asa? Nu se rezolva cu 2-3 concerte si niste lacate atarnate pe niste poduri crapate….

lukas 7 martie 2016 at 0:18

o sa vedem in curand un comerciant cu lacate in zonă

cheile 7 martie 2016 at 1:57

si cheile unde se arunca? In capul oamenilor care trec pe sub poduri?

tomy 7 martie 2016 at 8:51

Politia locala arde benzina degeaba , in loc sa amendeze ,,iubitorii de caini .. care isi lasa rahaturile peste tot , si spargatorii de seminte care lasa dupa ei in jurul bancilor pe care stau mormane de coji . Isi iau salarile degeaba , mai cheltuiesc si banii pe benzina , ca pe jos nu mai umbla.

efel 7 martie 2016 at 15:04

Mi se pare extrem de jalnica ideea. Trebuie incurajate alte idei, unele practice si de durata pentru oras. Pacat ca se importa asemenea traditii mediocre… pacat. Sunt de acord cu toate comentariile de mai sus!

efel 7 martie 2016 at 15:06

Apropo, stiti ca in Paris, din cauza a prea multe lacate, au trebuit sa le dea jos, ajunseseara la 40 de tone. Efectul? S-au prabusit balustradele! De luat aminte!

Comentariile sunt oprite