Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO: Toată “lumea bună” din Alba, prezentă la lansarea monografiei – “Județul Alba. Istorie, cultură, civilizație”

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Apropae toată lumea bună” din Alba a fost prezentă vineri, 15 februarie la lansarea monografiei  – Județul Alba. Istorie, cultură, civilizație”. Evenimentul cultural face parte din suita manifestărilor dedicate aniversării a 45 de ani de la înființarea județului Alba și a fost organizat în Aula Magna (amfieteatrul) Universității “1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

Din cauza numărului neașteptat de mare al participanților la acest moment de frumoasă împlinire istorică și administrativă a meleagurilor Albei, organizatorii au fost nevoiți să mute locația evenimentului din sala pregătită și amenajată pentru “lansare”, într-una în care să încapă toți oaspeții.

Au răspuns invitației Consiliului Județean Alba, Muzeului Național al Unirii și Universității albaiuliene (organizatori), numeroși șefi de instituții deconcentrate, politicieni, oameni de cultură și oameni care au scris la propriu istorie (n.a. ex. Mihai Babițchi) și bineînțeles cei care au contribuit la editarea celei de-a doua monografii a județului nostru, după cea din 1975. Îi menționăm aici pe Ion Dumitrel – președintele CJ Alba, Daniel Breaz – rectorul Universității “1 Decembrie 1918” și pe cei doi coordonatori ștințifici ai lucrării, profesorul/arheologul Vasile Moga și istoricul Gabriel Rustoiu – directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

Fiecare participant a primit un exemplar din cele 1.000 tipărite, lucrare bine realizată din punct de vedere al tiparului și care prezintă în cele aproape 400 de pagini, principalele evenimente petrecute pe meleagurile județului Alba din preistorie și până în zilele noastre. Capitole din lucrare sunt dedicate și etnografiei, manifestărilor culturale, învățământului, monumentelor istorice și ecleziastice, precum și traseelor culturale din județul Alba. Sunt astfel surprinse pagini din istoria dacilor, romanilor, daco-romanilor, românilor și a altor etnii care s-au manifestat și au lăsat urme materiale sau spirituale ce pot fi văzute în parte, între colecțiile Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, dar și în alte muzee din țară și străinătate.

Au luat cuvântul la lansarea cărții și câțiva din autorii lucrării, respectiv Profesorul Vasile Moga – cel care a prezentat pe larg monografia, profesorul Horia Ciugudean, prof. Gheorghe Anghel, Constantin Inel și Ioan Bâscă.

Cei 14 istorici și oameni de cultură, ce formează echipa ce a realizat această lucrare sunt următorii: Vasile Moga, Gabriel Rustoiu, Horia Ciugudean, Gheorghe Anghel, Constantin Inel, Ioan Bâscă, Dan Anghel, Dorin Giurgiu, Tudor Roșu, Gabriela Mircea, Carmen Stânea, Adriana Țuțuianu,

Profesorul Vasile Moga a explicat de ce era necesară realizarea acestei monografii (vezi video), ultima fiind realizată în 1975 (FOTO), cum au reușit cei 14 specialiști să răspundă acestei provocări, iar profesorul Horia Ciugudean a subliniat faptul că această lucrare reprezintă “o invitație la cunoaștere” pentru toți cei care doresc să înţeleagă mai bine cine suntem și că monografia trebuie să ajungă în cât mai multe biblioteci și nu doar în cele ale celor prezenți la eveniment.

„Acest volum ce prezintă istoria județului Alba este o sinteză a locului și rolului pe care aceste meleaguri l-au jucat în devenirea istorică a României. În urmă cu 45 de ani, la 17 februarie 1968, județul Alba își relua locul binemeritat pe noua hartă a României, iar Alba Iulia, oraș aflat la răscrucea marilor drumuri, dar și la răscrucea istoriei românilor, își relua statutul de capitală”, a declarat Ion Dumitrel președintele Consiliului Județean Alba.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea