Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Tineri francezi, în vizită la Aiud, la colegii români câștigători ai concursului de scrabble. Delegația, întâmpinată de primarul Mihai Horațiu Josan

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

francezi la aiud06Municipiul Aiud este din nou gazdă primitoare, de data acesta pentru un grup de 5 tineri francezi. Este vorba despre Orianne, Clémence, Tanguy, Irenka şi Nissa, însoțiți de Jean-François Barlet din partea Asociației Cusset-Aiud Échange et Partage, care se află în oraşul Aiud, (între 19-28 octombrie), ca urmare a deplăsării unui grup de 5 tinere din toate şcolile Aiudului (Andrea, Ioana, Narcisa, Crina şi Anca) în Franța, în luna septembrie 2015.

Cei 10 tineri sunt câştigătorii unui concurs de scrabble în limba franceză, organizat de 5 ani de Asociația Cusset-Aiud şi Rotary Club din Vichy, având ca premiu o excursie în Franța.

În acest an şi tinerii francezi au decis să întoarcă vizita colegilor lor români.

Pe parcursul sejurului la Aiud vor participa, împreuna cu colegii lor, la programul scolar, pentru a cunoaste sistemul românesc de învatamânt. Vor beneficia si de vizite la: Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia (unde vor participa si la Marsul în favoarea persoanelor cu handicap : “Sa mergem împreună!”), la Salina Turda si la Mănastirea Râmet.

Un moment important al vizitei l-a constituit primirea delegației la Primăria Municipiului Aiud. Mihai Horațiu Josan, primarul municipiului, alături de Ecaterina Bârlogeanu, secretar al Primăriei, de domnul Alin Florea, director al Bibliotecii Municipale şi de o parte a personalului din diferite servicii ale Primăriei, i-au întâmpinat cu multă amabilitate şi prietenie pe cei 10 tineri, români şi francezi, împreună cu domnul Jean-François Barlet. Le-au fost prezentate câteva date despre istoria oraşului, despre dezvoltarea sa actuală şi de perspectivă, despre legăturile de prietenie şi colaborare cu oraşul înfrățit Cusset, care datează din anul 2.000. A urmat un schimb de păreri între membrii delegației şi gazdele aiudene.

francezi la aiud20Tot în cinstea delegației franceze, tinerii aiudeni au pregătit câteva momente de destindere la care au fost invitați să participe profesori din şcolie aiudene, câştigatori ai concursului de scrabble din anul trecut, colegi ai tinerilor, părinți şi alți invitați.

Găzduit cu amabilitate de Centrul Cultural ”Liviu Rebreanu” Aiud, acest moment a cuprins o proiecție video cu secvențe din vizita elevilor români în Franța, dansuri sportive cu Alexia Mihăilă şi Alex Olteanu, muzică folk cu Alexandru Roşian apoi cu grupul format din Antonia Mazilu, Karina Mazilu, Alexandra Debreczeni, Karina Varadi, Larisa Danciu, Ioana Vlad, Iulia Crişan, Maria Nicula, coordonat de prof. Marius Moga şi Marius Hapău, muzică clasică la pian cu Kepeczi Roland şi Zudor Matyas, profesor coordonator Claudiu Cordea, precum şi un dans popular maghiar din zonă, prezentat de elevii de la Colegiul Național “Bethlen Gábor” Köble Tibi, Megyesi Julia, Köble Norbert, Zsigo Helén, Bakk Szabols şi Tamas Agota.

”Încheiat într-o atmosferă prietenească, colegială, acest moment va rămâne, cu siguranță, un punct de referință în cadrul sejurului tinerilor francezi şi o dovadă a bunelor relații de prietenie şi colaborare dintre oraşele Aiud şi Cusset”, a transmis prof. Marcela Hădărig.

[nggallery id=1160]

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas

Bogdan Ilea

Publicat

în

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas Timp de două zile, Alba Iulia urmează să fie capitala patrimoniului românesc. Ministerul Culturii organizează Conferinta Rohaereditas la care participă și primăria Alba Iulia. „Alba Iulia este, pentru două zile, capitala patrimoniului românesc, aici desfășurându-se Conferința ROHAEREDITAS, organizată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea