Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO: Târgul liceelor și meseriilor a poposit din nou la Cugir. O campanie de consiliere și orientare profesională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sala de sport a orașului Cugir, situată în curtea Școlii Gimnaziele nr. 3, a găzduit astăzi, cea de-a IV-a ediție a ,,Târgului liceelor și meseriilor”, eveniment organizat de Inspectoratul Școlar Județean Alba, în parteneriat cu Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională consacrat orientării școlare și profesionale a elevilor din clasa a VIII-a, aparținând unităților de învățământ preuniversitar.

Elevi din Cugir, Șibot, Săliștea și Ceru Băcăinți, au avut prilejul să afle informații despre cele două colegii, astfel încât la sfârșitul clasei a VIII-a să poată alege ruta școlară și cea profesională care îi interesează. Însoțiți de profesorii diriginți, sub conducerea directorilor de școală, viitorii absolvenți de gimnaziu, au avut posibilitatea să ia cunoștință despre oferta educațională pentru nivel liceal și profesional, să viziteze standurile prezentate cu acest prilej de către cele două colegii locale, precum și de agenții economici din oraș: Societatea Uzina Mecanică, Societatea Fabrica de Arme, S.C. Nova Modul SRL și SC Prototip Construct SRL Cugir.

Au rostit alocuțiuni cu această ocazie: prof. Monalisa Borza și Alexandru Dăncilă – inspectori general adjuncți la ISJ Alba, prof. Dorina Budoiu – inspector pe discipline tehnice la ISJ Alba, prof. Ionela Cozmescu, director la Colegiul Național ,,David Prodan” Cugir, prof. Ionuț Iancu – director Colegiul Tehnic ,,Ion D. Lăzărescu” Cugir.

O surpriză a venit după începerea activităților, când în sala destinată târgului, a apărut secretarul de stat în Ministerul Economiei ing. Ioan Radu (care răspunde de industria de apărare). Acesta, însoțit de directorul general de la Societatea Uzina Mecanică Cugir, ing. Mircea Trifan a vizitat fiecare stand în parte, a discutat cu reprezentanții unităților școlare, cu profesori, elevi și reprezentanți ai agenților economici.

Secretarul de stat s-a arătat plăcut impresionat de modul în care a fost organizat evenimentul, sugerând conducerilor școlilor să intensifice acțiunile de orientare a elevilor, arătând că numai prezentarea către aceștia nu este suficientă, fiind nevoie ca ea să fie extinsă la nivelul părinților pentru că în egală măsură și ei, trebuie să cunoască potențialul real al copiilor lor, să cunoască ofertele finale și să sprijine școala pentru inserția corectă a elevilor.

,,Este nevoie de susținere și a învățământului professional pentru că avem nevoie de forță de muncă tânără, bine pregătită, care să facă față provocărilor tehnice actuale. De aceea cred că pregătirea profesională în sistem dual este o șansă pentru viitorii absolvenți care vor lucra la agenții economici din oraș și nu numai”, a spus Ioan Radu.

La rândul său, inspectorul general adj. prof. Alexandru Dăncilă a apreciat organizarea târgului drept o reușită, prin prezentarea unor standuri de calitate, atât cele organizate de școală cât și cele ale agenților economici. El a ținut să facă mențiunea că la Cugir nu se desființează nicio unitate de învățământ, pentru elevii care termina anul acesta clasa a VIII-a fiind asigurate șase clase conform aprobării. ,,Din discuțiile purtate până acum rezultă că unii părinți nu sunt informați corect de planul de școlarizare pentru anul de învățământ 2018 – 2019, iar ISJ rămâne deschis la un dialog civilizat și obiectiv pe acest subiect, respectând legislația în vigoare”, a spus Dăncilă

Spre finalul activității, inspetorul școlar Monalisa Borza, a avut o întâlnire cu un grup de părinți ai elevilor care termina anul acesta clasa a VIII-a, pe tema deja cunoscută, aceea a clasei de filologie de la Colegiul Național ,,David Prodan”.

Prezentăm mai jos oferta educațională a celor două colegii locale pentru anul educațional 2018 – 2019:

–  Colegiul Național ,,David Prodan” Cugir: Filiera teoretică – Profil real: matematică – informatică intensiv Informatică – 1 clasă (28 locuri) zi. Științe ale naturii – 0,5 clasă(14 locuri) zi.

PROFIL UMANIST: filologie – 0,5 clasă a IX-a (14 locuri) zi. Filologie – 1 clasă a IX-a (28 locuri), seral.

– Colegiul Tehnic ,,Ion D. Lăzărescu”: Învățământ liceal de zi: clasa a IX-a

. Profil servicii (o clasă): Tehnician în activități economice (28 de locuri)

. Profil ethnic (o clasă): technician prelucrări mecanice (28 de locuri)

Învățământ professional cu durata de 2 ani zi: Clasa A IX-a : Domeniul Mecanic

-o clasă: 14 elevi  – Operatori la mașni cu comandă numerică; 14 elevi – Rectificator

-o clasă: 15 locuri, calificare profesională: Strungar: 13 locuri, calificare profesională: Sculer matrițer.

(C.P.)

[nggallery id=5613]

 

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Unirea” organizează concurs pentru 5 posturi: Ce locuri sunt disponibile

Bogdan Ilea

Publicat

în

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Unirea” organizează concurs pentru 5 posturi: Ce locuri sunt disponibile Cinci posturi au fost scoase la concurs de către Inspectoraul pentru Situații de Urgență „Unirea” pentru locuri precum: control și activități preventive, avizare-autorizare, control și activități preventive, intervenție și reziliența comunităților și asistență medicală de urgență și prim ajutor calificat. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea