Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO. Târgul de Carte Alba Transilvana: Expoziție de artă vizuală, recital de pian, traduceri și dialog cu cititorii

Publicat

în

Târgul de carte Alba Transilvana a reprezentat şi anul acesta o oportunitate de dialog cu cititorii, o posibilitate reală de contact cu iubitorii de carte. Două elemente, printre multe altele, pe care organizatorii ediţiei de anul acesta au reuşit să le atingă.

Proiectul, pe care Centrul Cultural Liviu Rebreanu Aiud şi Fundaţia Inter Art Aiud l-au propus organizatorilor, a cuprins, alături  de expoziţia de artă vizuală şi recitalul de pian, următoarele momente:

–       Traducerile din literatura contemporană, unul dintre elementele importante, au cuprins prezentarea volumelor: Aurel Pantea, Blanca, traducere în limba franceză de Marcela Hădărig, Editura Grinta, Cluj Napoca, 2017 şi  Patricia Goodrich, Vânătoare de pietre în Transilvania, traducere în limba română de Casandra Ioan, Editura Ex Ponto, Constanța, 2017. A fost lansată şi varianta originală, în limba engleză, a volumului de poeme: Patricia Goodrich, Stone hunting in Transilvania, Editura Ex Ponto, Constanța, 2018. Traducătoarea Casandra Ioan a citit din poemele Patriciei Goodrich, semnalând dimensiunea de jurnal interior al volumului.

Elit - Gustul Desăvârșit

–       Două propuneri ale spaţiului scriitoricesc contemporan prin ineditul jurnal american şi hawaian: Anca Sas, 37 de zile, Editura Ex Ponto, Constanța, 2018 (carte ce propune şi o lectură vizuală incitanta), dar şi excelentul volum de versuri: Teo Laurean, Fiare plângând, Editura Top Aedition, 2017, un proiect însoţit de grafica lui Andor Komives.  Cei doi autori au prezentat fragmente din cărţile lor, într-un posibil dialog cu participanţii la târg.

–       Cultura contemporană a maghiarilor din Transilvania a fost prezentă prin volumul:” A Bethlen Szellem Szárnyán. Tineri poeți și graficieni maghiari din Transilvania (antologie în limba maghiară și în limba română); Aiudul literar, nr.48/2017, un proiect ambiţios, realizat în parteneriat cu Colegiul Naţional Bethlen Gabor din Aiud.

–       Dimensiunea de recuperare vizuală a Aiudului şi a împrejurimilor, proiectul unui turism cultural de calitate, a fost prezentată prin albumele de artă fotografică: TRINITAS LUCAEM. Oglinzile Aiudului vs. oglinzile fotografiei; Aiudul literar, nr. 50/2017 şi  Aiudul – Călătorie în timp/Time crossing Aiud, un proiect fotografic de Robert Lixandru, Aiudul literar nr. 51/2017.

–       Unul dintre proiectele importante propuse se referă la recuperarea operei unor scriitori aparţinând altor timpuri dar care şi-au pus amprenta pe dezvoltarea culturală a zonei Aiudului.

Propunerea pentru această ediţie a fost recuperarea operei lui Ovidiu Hulea, personalitate marcantă culturii române, prim-redactorul “României literare”, importantă revistă apărută la Aiud în anul 1930. În parteneriat cu ASTRA – Despărţământul Ovidiu Hulea din Aiud au fost editate volumele: Ovidiu Hulea, Învierea. Poem dramatic în 3 acte, în versuri, Editura Taida, Iași, 2018, Colecția Restituiri; Ovidiu Hulea, De profundis, Editura Grinta, Cluj Napoca, 2017, Colecția Restituiri; Ovidiu Hulea, Jerbe matinale, Editura Unirea, Alba Iulia, 2017, Colecția Restituiri.

Coordonatorii proiectului propus de Fundaţia Inter Art Aiud şi Centrul Cultural Liviu Rebreanu Aiud, de anul acesta, din cadrul importantului târg de carte, au fost:  Stefan Balog, Andrei Bako, Zoltan Balog şi Ioan Hădărig.

[nggallery id=5654]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Mai multe cartiere din Alba Iulia au rămas fără curent, joi dimineața: Ce a cauzat pana masivă

Publicat

în

Mai multe cartiere din Alba au rămas fără curent, joi dimineața: Ce a cauzat pana masivă

Mai multe zone din Alba Iulia au rămas fără curent în cursul dimineții de joi, 30 iunie. Fără electricitate au fost mai multe cartiere din zona Cetate și Centru.

Avaria a fost stabilită la stația Transelectrica și s-a procedat la remedierea lor într-un timp cât mai scurt.

Potrivit lui Ceteraș Marius, director SDEE Alba, la această oră defectiunea a fost remediată și energia electrică a revenit peste tot.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

EXERCIȚIU inopinat al ISU Alba la Hotel Cetate: Pompierii militari se antrenează în situația producerii unui incendiu la clădiri înalte cu aglomerări de persoane

Publicat

în

EXERCIȚIU inopinat al ISU Alba la Hotel Cetate: Pompierii militari se antrenează în situația producerii unui incendiu la clădiri înalte cu aglomerări de persoane

Începând cu această oră, ISU Alba a declanșat un exercitiu inopinat privind testarea capacitatii de interventie la Hotelul Cetate din municipiul Alba Iulia. Astfel de exerciții se desfășoară periodic și la alte obiective importante precum instituții sau operatori economici din județ.

Tema exercițiului este antrenarea pompierilor militari, în situația producerii unui incendiu la clădiri înalte cu aglomerări de persoane.

Reamintim cateva din obiectivele acestor exerciții tactice inopinate:

Elit - Gustul Desăvârșit

– Antrenarea personalului de intervenţie şi verificarea deprinderilor acestora privind cunoaşterea operațiunilor şi a procedurilor de intervenție pentru stingerea incendiilor la specificul clădirilor înalte;
– Antrenarea alpiniştilor de intervenție și verificarea deprinderilor acestora privind cunoaşterea operațiunilor şi a procedurilor specifice de salvare a victimelor;
– Antrenarea personalului SMURD în acordarea primului ajutor şi la trierea victimelor;
– Antrenarea personalului din dispecerat şi perfecționarea deprinderilor în recepționarea anunțului prin S.N.U.A.U. 112;
solicitarea de date cât mai concrete şi exacte (lucru cu aplicația 112);
– Antrenarea factorilor de decizie în organizarea şi coordonarea acţiunilor de intervenție în astfel de situații, culegerea datelor, prelucrarea acestora şi elaborarea propunerilor în vederea luării deciziei;
– Antrenarea personalului din dispecerat în monitorizarea evoluției situaţiei, centralizare a datelor şi informațiilor şi transmiterea acestora pe cale ierarhică;
– Verificarea modului de asigurare a legăturilor de comunicaţii între echipaje şi antrenarea personalului în folosirea acestor legături şi stabilirea viabilităţii sistemului de comunicații pentru forţele proprii.

ISU Alba asigură cetatenii ca sunt pregatiti sa intervină in diferite situatii de urgența iar prin aceste exerciții se menține pregătirea la un nivel ridicat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Ce au stabilit magistrații în cazul administratorilor unui magazin din Alba, judecați pentru 16 haine contrafăcute, după aproape 4 ani de cercetări şi judecată

Publicat

în

Ce au stabilit magistrații în cazul administratorilor unui magazin din Alba, judecați pentru 16 haine contrafăcute, după aproape 4 ani de cercetări şi judecată

Magistraţii Judecătoriei Alba Iulia au renunţat la aplicarea pedepsei în cazul a două persoane fizice şi a unei persoane juridice acuzate de punerea în circulaţie a unor bunuri contrafăcute, după aproape 4 ani de cercetări şi judecată.

Dosarul este rezultatul unui control desfăşurat în noiembrie 2018 la sediul unui magazin de pe B-dul Revoluţiei 1989, din Alba Iulia, unde au fost descoperite 16 de produse de îmbrăcăminte contrafăcute care purtau însemnele unor firme cunoscute (Prada, Adidas, Levi Strauss şi altele), fără a avea caracteristicile unor produse originale.

Pentru articolele de îmbrăcăminte expuse spre vânzare, administratorii societăţii nu deţineau certificate de origine a mărcii sau alte documente din care să rezulte faptul că aceste produse sunt originale.

Elit - Gustul Desăvârșit

În timpul anchetei au fost solicitate informaţii de la reprezentanţii firmelor care deţin mărcile respective, singurii care s-au considerat prejudiciaţi fiind cei ai mărcii ”Prada”, care au solicitat daune în valoare de 450 de euro.

Restul fie nu s-au constituit părţi civile, fie nu au răspuns solicitărilor anchetatorilor din Alba Iulia.

Persoanele trimise în judecată au achitat integral prejudiciul invocat de avocaţii mărcii menţionate.

Cu privire la alte mărci, instanţa a constatat că nu s-a reuşit probarea caracterului contrafăcut al produselor, întrucât o parte din reprezentanţii acestora nu au răspuns adreselor organelor de cercetare penală, iar o altă parte au răspuns că nu se constituie parte civilă şi nu pot aprecia dacă produsele sunt contrafăcute.

Soţii trimişi în judecată au precizat că nu au cunoscut exact ce obiecte vestimentare există în sacii pe care i-au cumpărat, întrucât bunurile achiziţionate erau livrate în saci sau baloţi. În final, instanţa a decis să renunţe la aplicarea pedepsei având în vedere numărul mic al produselor contrafăcute descoperite, precum şi refuzul majorităţii firmelor de a deveni părţi civile.

”Se are în vedere şi numărul mic de obiecte vestimentare care a fost găsit cu ocazia controlului, aspect care dă credibilitate susţinerilor inculpaţilor, în sensul că aceste obiecte vestimentare care păreau a fi produse de firme cunoscute, se regăseau sporadic printre restul hainelor pe care le cumpărau spre a fi puse în vânzare. Referitor la pedeapsa care urmează a fi aplicată, se reţine că atât aplicarea pedepsei amenzii, cât şi amânarea aplicării pedepsei închisorii ar constitui o sancţiune excesivă raportat la modalitatea concretă de săvârşire a faptei şi la urmările produse. Instanţa are în vedere, în principal, lipsa antecedentelor penale ale tuturor inculpaţilor, precum şi identificarea unui număr relativ mic de bunuri contrafăcute”, se precizează în hotărârea Judecătoriei Alba Iulia din 22 iunie 2022.

Magistratul a mai luat în considerare şi faptul că nu a fost găsit un număr mare de obiecte vestimentare din aceeaşi categorie, cu însemnele aceleiaşi firme, ”aspect care arată că inculpaţii nu urmăreau să creeze senzaţia cumpărătorilor că magazinul comercializa haine ale unor branduri cunoscute”.

Instanţa i-a mai obligat să achite cheltuieli de judecată şi a confiscat 16 produse în cazul cărora s-a stabilit că erau contrafăcute. Alte 14 obiecte vestimentare, în cazul cărora nu s-a putut stabili dacă erau originale sau nu, au fost restituite.

Sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare