Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO. Tarabele din piețele cugirene, pline de legume și fructe de sezon: Prețurile sunt, în unele cazuri, mai mici ca anul trecut

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

De ceva vreme, în cele două pițe ale Cugirului au apărut pe tarabe produsele specifice toamnei, numai bune de făcut conserve, de pus murăturile, mai ales că deocamdată preţurile nu au explodat.

Prin comparaţie cu anul trecut, unele dintre produse chiar s-au mai ieftinit cu câțiva bani, în timp ce altele s-au majorat tot cu atât. Există şi situaţii – la unele dintre legume şi fructe – în care se poate spune că sunt diferenţe ceva mai mari ca preţ, faţă de luna septembrie 2016.

Astfel, în urma unui raid printre tarabele din Piaţa ,,Complex” și Piața ,,1 Mai”, am putut nota faptul că un kilogram de ardei se vinde cu 2 lei sau 2,5 lei, în timp ce unul de gogoșar cu 4 lei – 5 lei/kg. Ardeii capia sunt ceva mai ieftini între 3 și 4 lei kilogramul, cartofii(la sac) se vând cu 2 lei, vinetele, în funcție de mărime cu 2,50 lei – 3.00 lei/kg.

Diferenţe notabile ca preţ se înregistrează, de exemplu, la fasolea lată, care în prezent se găseşte şi la preţul de 7 lei sau cel mai mult la 9 lei/kilogram, faţă de 10 lei anul trecut, tot în luna septembrie. Castraveţii, în 2016, se vindeau cu 2 lei kilogramul, în timp ce acum se pot cumpăra şi cu 2,5 lei – 3 lei/kg. Şi roşiile de grădină sunt mai ieftine faţă de anul trecut, când erau la 5 lei, în prezent acestea se vând la 3,5 lei – 4 lei kilogramul.

În ceea ce priveşte preţurile la fructele specifice acestei perioade, tot prin comparaţie cu luna septembrie din 2016, se poate spune că scumpirile cele mai mari se înregistrează la pere şi la piersici. Dacă anul trecut, de pildă, perele, se vindeau cel mai ieftin cu 3 lei kilogramul, anul acesta preţul porneşte de la 4 lei şi urcă până la 5 lei kilogramul, iar piersicile variază între 3,5 lei şi 4 lei kilogramul.

Prunele, în schimb, se vând cu 50 de bani mai mult la kilogram, de la 3,5 lei, anul trecut, la 4 lei în prezent. Cei mai ieftini struguri – chasla – se vindeau în piaţa de sus a orașului cu 3,5 lei kilogramul. Faţă de lunile de vară, mai ieftini cu câţiva bănuţi, se vând în prezent pepenii, respectiv cei verzi cu 0,90 bani/kg, iar cei galbeni cu 3,5 lei kilogramul.

Cum sezonul legumelor şi fructelor e abia la început, comercianții din piețe spun că preţurile prezentate mai sus mai pot suferi modificări, lucru ce depinde de mai mulţi factori.

(C.P.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas

Bogdan Ilea

Publicat

în

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas Timp de două zile, Alba Iulia urmează să fie capitala patrimoniului românesc. Ministerul Culturii organizează Conferinta Rohaereditas la care participă și primăria Alba Iulia. „Alba Iulia este, pentru două zile, capitala patrimoniului românesc, aici desfășurându-se Conferința ROHAEREDITAS, organizată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea