Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO | Tânărul artist din Alba care desenează poveşti pe pielea oamenilor într-un salon din Germania: ”Tatuajele sunt mai mult decât artă, sunt „pânze vii“ care rămân pe noi toată viața”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânărul artist din Alba care desenează poveşti pe pielea oamenilor într-un salon din Germania: ”Tatuajele sunt mai mult decât artă, sunt „pânze vii“ care rămân pe noi toată viața”

Alin Sântea, un tânăr din Tărtăria, comuna Săliștea, a realizat primul tatuaj în urmă cu mai bine de 10 ani, folosindu-se de un aparat improvizat şi de propria piele. De atunci, a muncit mult, iar astăzi lucrează în Germania într-un salon profesionist de tatuaje.

Încă de când era mic, lui Alin îi plăcea să deseneze, iar cu fascinanta lume a desenelor pe piele a făcut cunoștință prin intermediul fraților mai mari, care și ei făceau tatuaje. Febra desenelor pe piele l-a cuprins pe la 16 ani, moment în care şi-a confecţionat un aparat pentru tatuat şi a început să îşi facă mâna pe prieteni.

S-a folosit de imaginaţie şi de talentul său la desen și şi-a transformat propria piele într-o „pânză vie“, realizând mai multe tatuaje cu o precizie impresionantă: ”Mi le-am făcut singur, pe rând, lucram la ele când aveam timp. Pentru zonele unde nu aveam vizibilitate m-am folosit de oglindă”, mărturisește Alin.

Tânărul tatuator şi-a luat pasiunea în serios şi, cu multă muncă şi disciplină, a reuşit să se perfecţioneze. Totuşi, spune că au existat şi momente în care s-a gândit serios să abandoneze acest drum.

Drumul de la o idee la un desen pe piele este unul lung şi meticulos şi necesită pregătire, dar şi o simulare. Înainte de a începe lucrul la un tatuaj, clientul este invitat la salon pentru ca tânărul tatuator să facă o simulare a viitorului tatuaj.

„Întotdeauna fac o simulare a tatuajului pe o poză, așa clientul își poate face o idee de cum va arăta în proporţie de 90%. Este foarte important să colaborez cu clientul pe tema aceasta, pentru că el poate avea o viziune, eu am o altă viziune şi trebuie să ajungem la un numitor comun pentru ca rezultatul să fie cel mai bun. În ziua în care realizez tatuajul, după ce ne-am pus de acord cu modelul, trebuie să trasez într-un program special tot conturul, pe care îl printez pe o foaie la dimensiunea dorită, punem pe piele şi, dacă îi place, mă apuc de treabă“, explică tatuatorul.

Durerea execuţiei unui tatuaj diferă de la persoană la persoană, însă este influenţată şi de anumiţi factori: ”Dacă e vorba de un tatuaj mare, cu multe umbre, care durează şase-şapte ore, durerea e mai mare şi se accentuează pe măsură ce înaintez cu lucrul. Există și opțiunea de a folosi creme anestezice, pentru persoanele mai puțin curajoase”.

În ceea ce privește timpul efectiv de executare, cel mai mult a lucrat fără oprire timp de 8 ore pentru realizarea unui singur tatuaj. Mai sunt și lucrările complexe, pe porțiuni mari de corp, pe care artistul le realizează în ședințe pe parcursul a mai multe zile.

Alin lucrează în prezent într-un salon împreună cu o altă artistă în tatuaje, iar clienții săi sunt din toate categoriile: ”Unul dintre clienții mei fideli este un bărbat pasionat de cai, cu o situație financiară de invidiat. Tot la câteva săptămâni vine să îi mai fac câte un tatuaj. Ar putea merge la cei mai cunoscuți și scumpi tatuatori din Germania, dar îi place cum lucrez eu și revine mereu”, povestește Alin.

Printre clienții mai inediți care au trecut pragul salonului lui Alin din Germania se numără un bărbat de 64 de ani, care și-a tatuat blazonul familiei, iar cel mai neobișnuit tatuaj pe care l-a realizat a fost o mașină de spălat: ”L-am făcut unui tânăr care lucra la o firmă care produce mașini de spălat. A vrut el să îi tatuez una pe încheietura mâinii să aibă amintire”, își amintește râzând tânărul.

Deşi în urmă cu câteva decenii persoanele tatuate nu erau văzute cu ochi buni, astăzi tatuajul este încadrat la artă: ”În Germania cei care facem tatuaje suntem considerați artiști și avem tot felul de facilități și ajutoare din partea statului. Este o diferență foarte mare între mentalitatea de aici și România, dar am observat că încet, încet lucrurile se schimbă și la noi în țară”.

Pentru tânărul din Alba însă, tatuajul este mai mult decât artă: ”Fiecare tatuaj are și este de fapt o poveste, indiferent de motivul pentru care a fost făcut, o amintire care cu ajutorul meu rămâne pentru toată viața pe piele”, mai spune Alin.

Deși momentan locuiește în Germania împreună cu soția sa, amândoi visează să se întoarcă în curând definitiv în România: ”Ne place aici, dar tot acasă e mai bine. Vrem să avem casa noastră la Alba Iulia și să îmi deschid salonul propriu de tatuaje. Acesta este visul meu”, mărturisește tânărul.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO| Parada spectaculoasă a Portului Popular de la Gârbova de Sebeș 2024: O convergență multiculturală a sașilor, românilor și romilor

Bera Larisa

Publicat

în

VIDEO| Parada spectaculoasă a Portului Popular de la Gârbova de Sebeș 2024: O convergență multiculturală a sașilor, românilor și romilor Astăzi, 8 septembrie 2024, în centrul comunei Gârbova, a avut loc cea de-a treia ediție a sărbătorii „Parada Portului Popular”, un eveniment menit să celebreze diversitatea culturală tradițională din zonă. Citește și: VIDEO| Festivalul Pastoral […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea