Rămâi conectat

Actualitate

FOTO: Sute de credincioși la slujba de Rusalii de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Cugir

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Peste 300 de credincioşi din Cugir au luat parte în ziua de Rusalii la slujba oficiată de preoții parohi, părinții Mircea Giurgea și Mihai Gălățeanu la biserica ce poartă hramul ,,Adormirea Maicii Domnului’’.

slujba rusalii cugir003Lăcaşul de cult s-a dovedit neîncăpător pentru numeroşii participanţi prezenţi la serviciul divin, foarte mulţi dintre credincioşi asistând la rugăciune şi din faţa bisericii.  Astăzi în toate bisericile s-a prăznuit Cincizecimea sau coborârea Sfântului Duh.

Pentru că a avut loc la 50 de zile după Paşti, paznicul de astăzi se mai numeşte şi Cincizecime, iar denumirea de Rusalii vine de la o sărbătoare romană păgână pe nume Rosalia, o sărbătoare închinată florilor şi în special trandafirilor. Rusaliile, împreună cu Sfintele Paşti, reprezintă cele mai vechi sărbători creştine, fiind prăznuite încă de pe vremea Sfinţilor Apostoli. În timpul Sfintei Liturghii s-a citit Pericopă Evanghelică de la Ioan, unde Mântuitorul Iisus Hristos învaţă în Templu, cu prilejul sărbătoririi corturilor şi le vesteşte momentul în care cei ce cred în El, vor primi Duhul Sfânt.  Încă de sâmbătă, în biserică s-au adus ramuri de tei, spice de grâu şi flori, iar astăzi s-au sfinţit şi împărţit credincioşilor, simbol al limbilor de foc coborâte peste Apostoli şi putere a Duhului Sfânt.

Pe platoul de la intrarea în biserică a avut loc slujba de sfinţire a apei cu care s-a făcut Botezul Duhului, o întâlnire semnificativă cu Hristos, ce leagă credinciosul de acelaşi Duh, aceeaşi experienţă şi biserică ce au luat naştere în ziua Cincizecimii şi îi ajută sa relaţioneze mult mai profound cu Hristos Însuşi. Credincioșii au putut astfel, să-și ia acasă apa sființită din cei patru recipienți așezați în fața bisericii. În tradiţia populară, sărbătoarea Rusaliilor este asociată cu manifestarea ,,ielelor’’ sau ,,rusalcelor’’, spirite care locuiesc pe lângă izvoare, fiind în stare, prin cântecele lor, să ia minţile oamenilor, să-i îmbolnăvească.

Constantin PREDESCU

[nggallery id=567]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vremea se răcește brusc în România. Prognoza METEO pentru următoarele zile indică condiții de brumă în unele zone din Transilvania

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vremea se răcește brusc în România. Prognoza METEO pentru următoarele zile indică condiții de brumă în unele zone din Transilvania Meteorologul ANM Mihai Huştiu a explicat că vremea a intrat într-un proces accentuat de răcire, iar începând de luni vom avea temperaturi și mai scăzute. Până la mijlocul săptămânii viitoare vom avea parte de ploi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea