Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO Stadiul lucrărilor la subtraversarea râului Mureş, în zona podului de la Partoş din Alba Iulia. Apă la standarde europene pentru locuitorii județului

Publicat

în

Pe şantierul din zona Podului de peste râul Mureş, acolo unde se execută, în premieră naţională, una din cele mai speciale lucrări de infrastructură din ţară, respectiv subtraversarea râului Mureş, sub talvegul albiei, la 11 metri, pe o lungime de circa 550 de metri, a sosit în aceste zile un nou şi performant utilaj de foraj orizontal, ce cântăreşte nu mai puţin de 400 de tone. O adevărată uzină, care va permite constructorilor de la firma Brexxon DDS (Cala) din Târgu Mureş să atace tunelul al doilea de subtraversare a râului Mureş.

Amănunte legate de modul în care au avansat şi se derulează lucrările am aflat de la domnii ing. Ciprian Sasu, manager de proiect din partea firmei Brexxon, ing. Călin Dobre, specialist în dirijarea computerizată a forajelor şi ing. Alexandru Ene, care răspund de punctele de lucru de la intrarea şi ieşirea tunelurilor, precum şi de la maistrul Petru Telentin.

Din partea beneficiarului lucrărilor, a societăţii Apa CTTA SA Alba, am primit informaţii de la domnii ing. Ioan Dreghiciu, director general adjunct şi ing. Ştefan Bardan. director comercial, care ne-au şi însoţit pe şantier, la cele două puncte de lucru de pe malurile drept şi stâng ale Mureşului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Stadiul lucrărilor este conform graficelor, mai ales la primul tunel, unde s-au efectuat mai multe foraje succesive pentru săparea tunelului, cu diametrul de 450 mm, 650 mm şi 850 mm. Forajele se execută cam 4 în patru zile, timp în care bentonita introdusă în tunele întăreşte structura creată. Urmează să fie executate alte trei foraje, la 1050 mm, 1250 mm şi 1400 mm, adică până la configurarea finală a tunelului în lungime de circa 550 ml, din care 487 pe sub albia râului Mureş.

La tunelsubtraversare muresul numărul doi, aflat la 10 metri de primul, au început lucrările pregătitoare şi s-a instalat noul şi performantul utilaj de foraj orizontal, şi mai mult ca probabil că atunci când citiţi aceste rânduri, lucrarea să fi şi început. Ritmul de lucru este bun, iar calitatea lucrărilor, de o precizie, fineţe şi artă inginerească rar întâlnite, este şi ea la cotele prevăzute în proiect. Se estimează ca la sfârşitul lunii octombrie ambele tunele să fie forate şi pregătite pentru a începe operaţiunea de montare a conductelor, a celor două ţevi de fontă ductilă, cu un diametru de aproape un metru fiecare, care vor fi aduse din Germania şi care reprezintă o noutate absolută pentru ţara noastră, ele fiind concepute şi realizate dintr-un material special pentru transportul apei în condiţii de calitate, siguranţă şi potabilitate maximă.

Montarea ţevilor, a celor două conducte, de fapt tragerea lor prin cele două tunele este şi ea o lucrare extrem de pretenţioasă şi delicată, de o mare tehnicitate şi complexitate, chiar de la aducerea lor pe locul de montaj, undeva în spatele „Hanului cu Berze”, de pe digul de la Mureş. Pentru montarea conductelor de fontă ductilă a fost realizat, săpat un canal, de circa 600 ml şi adânc de circa 2 metri, care va fi umplut cu apă, astfel ca, potrivit legii lui Arhimede, conductele odată asamblate şi lansate, să plutească pe apă, sau mai corect spus o emulsie, şi să poată fi împinse şi trase prin cele două tuneluri până la prizele de alimentare existente pe cele două maluri. Se preconizează ca până la sfârşitul lunii octombrie, începutul lui noiembrie, toate lucrările să fie finalizate şi obiectivul predat beneficiarului.

De precizat că pe agenda companiei Apa CTTA SA Alba se află în studiu şi realizarea unui nou tunel, de data aceasta pentru montarea conductelor de canalizare a apelor uzate de la Oarda de Jos şi de Sus, care, în prezent, traversează şi ele podul special construit pentru traversarea Mureşului pe care sunt amplasare şi actualele conducte de alimentare cu apă potabilă. O altă lucrare, tot în premieră, o investiţie ce va fi realizată din fondurile SC Apa CTTA Sa Alba.

Bătălia pentru o apă cât mai curată, mai sănătoasă şi care să ajungă în condiţii de calitate şi securitate deplină la toţi consumatorii, este deci la Alba Iulia la cele mai înalte cote de responsabilitate, puţine judeţe din ţară având asemenea standarde. Şi cum apa potabilă înseamnă viaţă şi este tot mai puţină din cauză încălzirii globale, nu putem decât să ne bucurăm că în judeţul Alba există o continuă preocupare, atât din partea Consiliului Judeţean Alba, a preşedintelui Ion Dumitrel, care sunt acţionarii principali al SC Apa CTTA SA, cât şi a conducerii firmei, a domnului director general, ing. Viorel Lazăr, pentru ca locuitorii Albei să aibă apă la standarde europene!

[nggallery id=1097]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

ALERTĂ| Primul român CONFIRMAT cu variola maimuței: Unde se afla

Publicat

în

Primul român CONFIRMAT cu variola maimuței: Unde se afla

Un prim cetățean român a fost diagnosticat cu variola maimuței. Este vorba despre un bărbat care trăiește în Marea Britanie și a fost diagnosticat în Grecia, acolo unde plecase în vacanță.

Bărbatul infectat cu variola maimuței a prezentat febră mare acum câteva zile împreună cu o erupție cutanată pe partea superioară și inferioară a corpului. Imediat, suspiciunea a fost de variolă a maimuței și autoritățile sanitare din Kefalonia au intrat în alertă; în primul rând la hotel, apoi la spital. Prietena bărbatului este suspectă și ea, este internată în spital, dar deocamdată nu are simptome.

„Nu avem alte cazuri, dar din păcate, vă anunț în exclusivitate, avem primul caz de lepră în Grecia! Primul caz de lepră în Grecia a fost anunțat oficial, acum o oră, de Ministerul Sănătății de la noi”, a declarat medicul Nikos Koudounis, duminică seara, la Digi24.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Președinta Ungariei, poză în Alba pe Piatra Secuiului, cu borna vopsită în culorile naţionale maghiare

Publicat

în

Președinta Ungariei, poză în Alba pe Piatra Secuiului, cu borna vopsită în culorile naţionale maghiare

În cursul zilei de ieri, 21 mai, președinta Ungariei, Novák Katalin, s-a pozat cu o bornă vopsită în culorile Ungariei de pe muntele Piatra Secuiului, în județul Alba.

Katalin Novak s-a fotografiat cu una din cele două borne de pe munte, vopsită în culorile naţionale maghiare. Piatra Secuiului este o destinaţie turistică foarte cunoscută, bornele de pe culmea montană fiind de zeci de ani în centrul unei dispute între români şi maghiari.

Sunt vopsite periodic, fie în culorile naţionale ale României, fie în cele ale Ungariei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cu această ocazie, Katalin Novak a prezentat şi o diplomă scrisă în limba maghiară care atestă faptul că a escaladat vârful românesc de 1130 de metri şi transmis mesajul: ”Am ajuns pe vârf, la 1130 metri.

CITEȘTE ȘI: Senatorul PSD Călin Matieș a pus o imagine înrămată cu Avram Iancu, la baza statuii principelui transilvănean Gábor Bethlen, de Ziua Unităţii Reformate Maghiare

M-am simţit bine să fac drumeţii după sărbătoarea comună”. În prima parte a zilei, preşedinta Ungariei a participat, la Alba Iulia, la sărbătoarea dedicată marcării a 400 de ani de la înfiinţarea de către principele Bethlen Gabor, a Colegiului Reformat din oraş.

În Cetatea Alba Iulia a fost dezvelită şi o statuie a fostului principe al Transilvaniei. Într-un mesaj transmis de agenţia de presă Hirado, şefa statului maghiar îi dă şi o replică ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, care sancţionase o declaraţie anterioară a Katalinei Novak, potrivit căreia prioritatea ei este să reprezinte ”toţi maghiarii, indiferent dacă trăiesc înăuntrul sau în afara graniţelor”. „Potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat”, a reacţionat atunci MAE, printr-un comunicat. Katalin Novak a mai declarat că ”nu vom tăia niciodată cordonul ombilical dintre patria-mamă şi maghiarii care au ajuns să trăiască în afara graniţelor Ungariei, şi nici nu vom permite, niciodată, ca acesta să fie tăiat”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE FOTO| Bărbat din Alba, dat DISPĂRUT de familie, a fost găsit inconștient într-o grădină, de către un câine de salvare

Publicat

în

Polițiștii din Sebeș caută un bărbat care a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit. Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea lui, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

La data de 21 mai 2022, Poliția Municipiului Sebeș a fost sesizată de către un bărbat  din municipiu, cu privire la faptul că, în după amiaza zilei de 20 mai 2022, tatăl său, STRICAT  IOAN, de 84 de ani, a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit.

Bărbatul are următoarele semnalmente:

Elit - Gustul Desăvârșit
  • 170 cm înălțime;
  • aproximativ 70 de kilograme;
  • păr alb, tuns scurt;
  • ochi albaștri;

La data plecării purta cu o bluză cu dungi orizontale, în colorile alb, negru și maro, pantaloni de trening de culoare neagră și pantofi de culoare neagră.

Polițiștii desfășoară cercetări în vederea identificării bărbatului, iar acesta a fost dată în urmărire.

Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea lui, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

UPDATE: În urma cercetărilor efectuate de polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliție Municipiului Sebeș, împreună cu jandarmii, bărbatul dispărut a fost identificat, într-o grădină situată pe raza municipiului Sebeș, cu ajutorul unui câine de căutare/salvare persoane din dotarea Inspectoratului Județean de Jandarmi Alba.
Acesta era conștient dar necooperant și a fost transportat, de o ambulanță, la spital, pentru îngrijiri medicale.

La examinarea sumară, pe corpul bărbatului nu au fost identificate urme de violență.
Cercetările sunt continuate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare