Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO| Spitalul Județean de Urgență Alba, în continuă dezvoltare: Ce proiecte de investiții se desfășoară în prezent

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

FOTO| Spitalul Județean de Urgență Alba, în continuă dezvoltare: Ce proiecte de investiții se desfășoară în prezent

La Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia sunt în derulare mai multe proiecte de investiții, ce vizează modernizarea și extinderea unității medicale, acestea fiind realizate pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor medicale oferite și pentru a răspunde cât mai bine cerințelor actuale, respectiv necesităților pacienților noștri.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Principalele proiecte de investiții aflate în curs de implementare:

1. EXTINDEREA ȘI MODERNIZAREA UNITĂȚII DE PRIMIRI URGENȚE

Proiectul presupune conectarea vechiului corp de clădire, cu o nouă clădire, prin crearea unui culoar de legătură și extinderea spațiilor existente. Investiția este necesară pentru îmbunătățirea calității și îngrijirii spitalicești, creșterea capacității de preluare a pacienților și scăderea timpilor de așteptare. Pe lângă lucrări de extindere, proiectul presupune și dotarea și echiparea unității cu aparatură medicală nouă. Investiția este finanțată din fonduri europene și cofinanțată de către Consiliul Județean Alba (în subordinea căruia se află spitalul). Valoarea totală a proiectului este de 10.472.279 lei. Lucrările sunt realizate în proporție de 35%.

2. RELOCAREA, MODERNIZAREA, EXTINDEREA ȘI DOTAREA AMBULATORIULUI DE SPECIALITATE

Funcţionarea policlinicii în clădirea principală a spitalului, la parterul corpurilor C și D, este necesară atât pentru pacienţi, cât şi pentru personalul care contribuie la efectuarea actului medical, în primul rând pentru ca aceştia să nu mai fie nevoiţi să parcurgă drumul dintre cele locații. Prin concentrarea serviciilor medicale într-un singur loc, se poate crea un mediu mai integrat și coordonat, care să conducă la o îngrijire mai bună și la rezultate mai bune pentru pacienți. Noile săli de consultație și investigație vor permite desfășurarea simultană a unui număr mai mare de consultații, reducând astfel timpul de așteptare pentru pacienți. Proiectul presupune, pe lângă lucrări de construcție și amenajare, inclusiv achiziția a peste 500 de echipamente medicale noi. Investiția este finanțată prin Programul Operațional Regional (POR), cofinanțată de CJ Alba, având o valoare totală de 14.531.040 lei. Lucrările sunt realizate în proporție de 40%

3. CONSTRUCȚIA SECȚIEI DE PSIHIATRIE DIN CURTEA SJU ALBA IULIA

Construcția va avea ambulatoriu, 50 de paturi, săli de tratamente și consultații, respectiv terasă în partea superioară. Viitoarea clădire destinată secției va asigura spațiul de confort şi de terapie ţintită a tulburărilor specifice, contribuind esenţial la resocializarea şi reinserția familială şi profesională a acestor pacienţi. Proiectul este finanțat de către Compania Națională de Investiții și cofinanțat de către Consiliul Județean Alba, având o valoare totală de 19.833.606 lei. Lucrările sunt realizate în proporție de 51%.

4. REPARAȚII CAPITALE LA SECȚIILE MEDICINĂ INTERNĂ ȘI CARDIOLOGIE

Lucrările la secția de cardiologie sunt aproape de finalizare. În cadrul acestui proiect, mai sunt în derulare lucrări de reparații capitale la secția Medicină Internă. Se înlocuiesc finisajele, tâmplăria, instalațiile sanitare și termice, sistemele de semnalizare. Lucrările vizează recompartimentări, refacerea pardoselilor, tavanelor, înlocuirea ușilor și a altor lucrări ce presupun îmbunătățirea condițiilor de internare. Proiectul e finanțat de către Consiliul Județean Alba. Valoarea investiției este de 2.702.915,69 lei. Lucrările la secția Medicină Internă sunt realizate în proporție de 55%.

Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia a trecut printr-un amplu proces de modernizare, din anul 2010, de când a fost preluat de către Consiliul Județean Alba. În acest timp, au fost modernizate mai multe secții și compartimente, între care: Unitatea de Primiri Urgențe, Secția de Boli Infecțioase, Gastroenterologie, Chirurgie Generală, Oncologie, Laboratorul de Imagistică Medicală (Radiologie) şi Laboratorul de Analize Medicale, compartimentele Nefrologie, Dermatovenerologie, Oftalmologie, Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice sau compartiment Hematologie. Au fost efectuate reparații capitale la Centrul multifuncțional de Sănătate Ocna Mureș, au fost mansardate corpurile C+D pentru mutarea Secției de Neurologie și ORL.

De asemenea, în ultimii ani, s-a reușit lărgirea paletei de servicii medicale, cu noi specialități și tipuri de intervenții în: chirurgia orală maxilo-facială, chirurgia toracică, chirurgia vasculară, chirurgia oncologică a sânului, cardiologia pediatrică, pneumologie, bronhoscopie, servicii medicale de îngrijiri paliative, hematologie, histerectomie laparoscopică, servicii medicale stomatologice, servicii medicale de neuromonitorizare, servicii medicale de artroscopie, intervenții complexe de reimplantare de degete precum și reconstrucții cu lambou liber. De asemenea, a fost dezvoltată chirurgia sânului si a ficatului, se fac operații de reconstrucții în traumatisme complexe ale membrelor și se oferă servicii medicale de tromboliză venoasă în AVC.

În perioada următoare sunt avute în vedere mai multe investiții. Una dintre cele mai importante, care va fi finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, este relocarea și modernizarea activității secției de Oncologie medicală și înființare compartiment cardiologie intervențională. Va fi construită o nouă clădire de spital, în curtea SJU Alba Iulia, unde va fi relocată activitatea secției de oncologie și în care vor funcționa două compartimente noi, de radioterapie și cardiologie intervențională. Aceasta va avea 5 etaje (S+P+4E+5E restrâns), iar în partea superioară va fi amenajat un heliport. Suprafața desfășurată a noii construcții se va întinde pe 8.076 metri pătrați și va fi legată printr-un tunel de celelalte corpuri ale unității medicale


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Umorul din Alba, pe locul doi la cea de-a XXII-a ediție a Festivalului „Zâmbet în prier”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Umorul din Alba, pe locul doi la cea de-a XXII-a ediție a Festivalului „Zâmbet în prier” Marți, 23 aprilie, în foaierul modernei construcții care adăpostește Centrul Cultural din Vișeu de Sus, a avut loc gala de decernare a premiilor ediției a XXII-a a Festivalului-concurs de satiră și umor „Zâmbete în Prier”, festival la care reprezentantul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea