Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Spectatorii…, cei mai ”tari” la întrecerile ”Brațul de fier”, ”Aruncarea suliței” și ”Trasul cu arcul” de la Festivalul Roman Apulum!

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

festivalul roman apulum competitii31Ultima zi a Festivalului Roman Apulum a strâns zeci de albaiulieni și turiști în Cetatea Alba Carolina, dornici să respire ”aerul istoriei”, însă se pare că, în prima parte a zilei, acesta a fost puțin ”poluat”.

Deși în program se anunțau competiții la propriu pe platoul de pe strada Militari, precum ”Brațul de fier”, ”Aruncarea suliței” și ”Tir cu arcul”, iar mulți din public așteptau probabil să asiste la un adevărat spectacol în care reprezentanții trupelor de reenactment să-și demonstreze forța și festivalul roman apulum competitii13îndemânarea, acestea s-au dovedit a fi de fapt ”cursuri” de inițiere pentru cei interesați, spectatorii devenind chiar ei protagoniști.  Excepție a făcut concursul ”Brațul de fier”, unde trei legionari s-au întrecut în ”forță” la skanderberg, însă fără prea mulți spectatori, deoarece ora la care trebuia să înceapă era trecută demult.

Încă de la primele ore ale dimineții din ultima de zi de festival, oamenii au început să mișune prin Cetatea Alba Carolina. Mulți dintre ei se perindau pe la taberele trupelor de reenactment instalate pe platoul din fața ”Traseului celor Trei Fortificații” și lângă care, la ora 10.30, erau anunțate în program concursurile de tras cu arcul, aruncarea cu sulița și cel de skanderberg.

festivalul roman apulum competitii41Competițiile au constat de fapt în… lecții pentru publicul spectator. Pe platoul de lângă taberele trupelor de reenactment, câțiva reenactori aruncau cu sulița la voia întâmplării, iar la câțiva metri lângă, unii dintre reenactori îi învățau pe cei dornici să tragă cu arcul la țintă.

Prin urmare, ceea ce era trecut în program s-a transformat într-o ”luptă” între spectatori în care toți au fost câștigători, nicidecum între renactori, așa cum, probabil, se aștepta lumea și cum s-a întâmplat de fapt la prima ediție a festivalului.

Vezi AICI cum s-au desfășurat aceste concursuri la prima ediție a Festivalului Roman Apulum.

După ”competițiile” transformate în momente de…cursuri de inițiere, programul festivalului a continuat în prima parte a zilei cu cântec și dans cu Nimfele Daciei și un târg de sclavi pe Esplanada Catedralei Romano-Catolice, la care au asistat încântați zeci de spectatori.

Prezentăm în continuare programul din cea de-a doua parte a ultimei zile a Festivalului Roman Apulum:

15.00 – Demonstrații militare, Esplanada Catedralei Romano-Catolice

15.30 – Cântec și dans cu Nimfele Daciei, Esplanada Catedralei Romano-Catolice

15.45 – Demonstrații militare, Esplanada Catedralei Romano-Catolice

17.00 – Marea bătălie între legiunile romane și trupele de daci aliați cu celții, Esplanada Catedralei Romano-Catolice

17.50 – Salutul trupelor și închiderea festivalului, Esplanada Catedralei Romano-Catolice

[nggallery id=424]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta

Unirea Ziarul

Publicat

în

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta. A fost solicitată intervenția unui elicopter SMURD Echipajul SMURD din cadrul Secției de pompieri Sebes a fost solicitat să intervină în localitatea Boz pentru acordarea primului ajutor, unui barbat de aproximatic 50 ani, căzut cu bicicleta, inconștient. La sosirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea