FOTO. Spectacol de reconstituire antică, în curtea unei școli din Alba Iulia. Lecție de istorie cu daci, romani și gladiatori

O parte din Garda Apulum, compusă din Legiunea din cele patru formaţii – Legiunea XIII Gemina (romanii), Lupii Apoulonului (dacii), Ludus Apulensis (gladiatorii) şi Magna Nemesis (dansatoarele), a ajuns, marți, în curtea Școlii Gimnaziale ”Vasile Goldiș” din Alba Iulia, unde a avut cea mai recentă reprezentație.

Romanii au fost, marți, în număr mai numeros decât dacii, iar astfel elevii au avut ocazia să le învețe principalele comenzi:”milites” (soldaţi!) ”ad gladius clin” (întoarce-te la dreapta), ”ad scutum clina” (la stânga), ”ad scutum transforma” (întoarce-te 180 de grade), ”dirige frontem” (în formaţie), ”mandata captate” (aranjaţi-vă ţinuta), ”scurta capere” (ridică scutul).

INFORMARE COVID-19

Pe lângă disciplină, romanii au de partea lor armura, cea mai cunoscută fiind lorica segmentată, foarte eficientă pentru lupte. Pe cap, ei poartă căşti confecţionate din fier, cu protecţie la gât, iar în mâini ţin arme de împungere şi scuturi de peste un metru, în vreme ce în picioare poartă calcei. Armata lor este condusă de un general şi un centurion, cel din urmă dând comenzi constant.

De asemenea, elevii au avut ocazia să urmărească, apoi, un arcaș dac, dar și confruntări între mai mulți gladiatori, la fel ca acum 2000 de ani.

Spectacolele de reconstituire istorică se organizează, în fiecare vineri, la Poarta a IV-a a Cetății Alba Carolina din Alba Iulia.

FOTO Ania Ciolacu

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...