Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO | Șezătoare la poartă, de Rusalii, într-o comună din Alba: ”Păstrăm vie amintirea altor vremuri, originile și trecutul nostru”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Șezătoare la poartă, de Rusalii, într-o comună din Alba: ”Păstrăm vie amintirea altor vremuri, originile și trecutul nostru”

Artista populară Maria Anca a organizat sâmbătă, 22 iunie, în comuna Livezile din județul Alba, o nouă șezătoare la poartă, care a reunit participante din mai multe județe.

Citește și: VIDEO| Povestea femeii din Alba, declarată Tezaur Uman Viu al județului, care a salvat zeci de modele de ii: ”Pentru mine bucurie mai mare nu există”

Artista populară din Alba este o mare iubitoare a artei țărănești. Maria Anca a continuat și anul acesta tradiția șezătorii la poartă prin care femeile încearcă să mențină vii și să recupereze vechile îndeletniciri ale femeilor de la sate.

Acesteia i s-au alăturat femei din zonă, mari iubitoare de activități și tehnici tradiționale, dar și din alte orașe, precum Timișoara, Alba Iulia, Geoagiu, Turda, Cluj și Bacău. Gazda le-a primit cu brațele deschise la ea acasă, s-au sfătuit și au admirat ce au mai muncit și s-au bucurat de atmosfera vie a „șezătorilor cu bucurie”.

”Și-a fost o șezătoare ca-n povești,
A fost o șezătoare c-altădat’,
N-au fost înalte fețe-mpărătesti,
Dar fiecare s-a simțit ca o progenitură de-mpărat!!!

Mulțumesc Domnului pentru că ne-a dat puterea să înfruntăm canicula și s-o trecem pe un loc ultim!

Mulțumesc domnului primar Horațiu Han pentru că si-a făcut timp să vină în mijlocul nostru!!

Mulțumesc tuturor doamnelor care au venit de la Timișoara, Alba-Iulia, Geoagiu, Turda, Cluj, Bacău, Izvoarele, ca împreună să putem reconstitui „Șezătoarea la poartă „, adică acele grupuri de femei care se strângeau la porți întotdeauna cu lucrul!!

Noi nu dorim să ne întoarcem la acele vremuri, nu mai este posibil, dar prin aducere aminte putem păstra vie amintirea lor si putem avea în memorie originile și trecutul nostru!”, spune Maria Anca.

În anul 2021, Maria Anca a primit titlul de Tezaur Uman Viu al județului Alba și a fost singurul reprezentant al județului Alba în grupul de lucru care a documentat dosarul UNESCO pentru ia cu altiță, intrată în Lista Patrimoniului Imaterial al Umanității, la 1 decembrie 2022. Ca urmare a acestei activități a dobândit titulatura de purtător de competențe, fiindu-i astfel recunoscută calitatea de persoană care descoperă, studiază și reface cusătura tradițională, dând-o apoi mai departe, prin a-i învăța și pe alții.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

SCANDAL într-un magazin alimentar din Alba Iulia: Un bărbat REȚINUT după ce a agresat un client și l-a rănit. Nu este la prima faptă de acest gen

Ziarul Unirea

Publicat

în

SCANDAL într-un magazin alimentar din Alba Iulia: Un bărbat REȚINUT după ce a agresat un client și l-a rănit. Nu este la prima faptă de acest gen Un bărbat a fost reținut după ce a agresat și rănit un client într-un magazin alimentar din municipiul Alba Iulia.  Citește și: SCANDAL într-o familie din Teiuș: Un […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea