FOTO | Șezătoare la poartă, de Rusalii, într-o comună din Alba: ”Păstrăm vie amintirea altor vremuri, originile și trecutul nostru”
Șezătoare la poartă, de Rusalii, într-o comună din Alba: ”Păstrăm vie amintirea altor vremuri, originile și trecutul nostru”
Artista populară Maria Anca a organizat sâmbătă, 22 iunie, în comuna Livezile din județul Alba, o nouă șezătoare la poartă, care a reunit participante din mai multe județe.
Citește și: VIDEO| Povestea femeii din Alba, declarată Tezaur Uman Viu al județului, care a salvat zeci de modele de ii: ”Pentru mine bucurie mai mare nu există”
Artista populară din Alba este o mare iubitoare a artei țărănești. Maria Anca a continuat și anul acesta tradiția șezătorii la poartă prin care femeile încearcă să mențină vii și să recupereze vechile îndeletniciri ale femeilor de la sate.
Acesteia i s-au alăturat femei din zonă, mari iubitoare de activități și tehnici tradiționale, dar și din alte orașe, precum Timișoara, Alba Iulia, Geoagiu, Turda, Cluj și Bacău. Gazda le-a primit cu brațele deschise la ea acasă, s-au sfătuit și au admirat ce au mai muncit și s-au bucurat de atmosfera vie a „șezătorilor cu bucurie”.
”Și-a fost o șezătoare ca-n povești,
A fost o șezătoare c-altădat’,
N-au fost înalte fețe-mpărătesti,
Dar fiecare s-a simțit ca o progenitură de-mpărat!!!
Mulțumesc Domnului pentru că ne-a dat puterea să înfruntăm canicula și s-o trecem pe un loc ultim!
Mulțumesc domnului primar Horațiu Han pentru că si-a făcut timp să vină în mijlocul nostru!!
Mulțumesc tuturor doamnelor care au venit de la Timișoara, Alba-Iulia, Geoagiu, Turda, Cluj, Bacău, Izvoarele, ca împreună să putem reconstitui „Șezătoarea la poartă „, adică acele grupuri de femei care se strângeau la porți întotdeauna cu lucrul!!
Noi nu dorim să ne întoarcem la acele vremuri, nu mai este posibil, dar prin aducere aminte putem păstra vie amintirea lor si putem avea în memorie originile și trecutul nostru!”, spune Maria Anca.
În anul 2021, Maria Anca a primit titlul de Tezaur Uman Viu al județului Alba și a fost singurul reprezentant al județului Alba în grupul de lucru care a documentat dosarul UNESCO pentru ia cu altiță, intrată în Lista Patrimoniului Imaterial al Umanității, la 1 decembrie 2022. Ca urmare a acestei activități a dobândit titulatura de purtător de competențe, fiindu-i astfel recunoscută calitatea de persoană care descoperă, studiază și reface cusătura tradițională, dând-o apoi mai departe, prin a-i învăța și pe alții.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Adolescent de 19 ani, din Aiud, rănit după ce o PETARDĂ i-a EXPLODAT în mână: Recomandările polițiștilor la folosirea materialelor pirotehnice
Adolescent de 19 ani, din Aiud, rănit după ce o PETARDĂ i-a EXPLODAT în mână: Recomandările polițiștilor la folosirea materialelor pirotehnice Un adolescent de 19 ani, din Aiud, a fost rănit în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce o PETARDĂ i-a EXPLODAT în mână. Potrivit IPJ Alba, în noaptea de 21/22 decembrie 2024, polițiștii […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun