FOTO | Șezătoare la poartă, de Rusalii, într-o comună din Alba: ”Păstrăm vie amintirea altor vremuri, originile și trecutul nostru”
Șezătoare la poartă, de Rusalii, într-o comună din Alba: ”Păstrăm vie amintirea altor vremuri, originile și trecutul nostru”
Artista populară Maria Anca a organizat sâmbătă, 22 iunie, în comuna Livezile din județul Alba, o nouă șezătoare la poartă, care a reunit participante din mai multe județe.
Citește și: VIDEO| Povestea femeii din Alba, declarată Tezaur Uman Viu al județului, care a salvat zeci de modele de ii: ”Pentru mine bucurie mai mare nu există”
Artista populară din Alba este o mare iubitoare a artei țărănești. Maria Anca a continuat și anul acesta tradiția șezătorii la poartă prin care femeile încearcă să mențină vii și să recupereze vechile îndeletniciri ale femeilor de la sate.
Acesteia i s-au alăturat femei din zonă, mari iubitoare de activități și tehnici tradiționale, dar și din alte orașe, precum Timișoara, Alba Iulia, Geoagiu, Turda, Cluj și Bacău. Gazda le-a primit cu brațele deschise la ea acasă, s-au sfătuit și au admirat ce au mai muncit și s-au bucurat de atmosfera vie a „șezătorilor cu bucurie”.
”Și-a fost o șezătoare ca-n povești,
A fost o șezătoare c-altădat’,
N-au fost înalte fețe-mpărătesti,
Dar fiecare s-a simțit ca o progenitură de-mpărat!!!
Mulțumesc Domnului pentru că ne-a dat puterea să înfruntăm canicula și s-o trecem pe un loc ultim!
Mulțumesc domnului primar Horațiu Han pentru că si-a făcut timp să vină în mijlocul nostru!!
Mulțumesc tuturor doamnelor care au venit de la Timișoara, Alba-Iulia, Geoagiu, Turda, Cluj, Bacău, Izvoarele, ca împreună să putem reconstitui „Șezătoarea la poartă „, adică acele grupuri de femei care se strângeau la porți întotdeauna cu lucrul!!
Noi nu dorim să ne întoarcem la acele vremuri, nu mai este posibil, dar prin aducere aminte putem păstra vie amintirea lor si putem avea în memorie originile și trecutul nostru!”, spune Maria Anca.
În anul 2021, Maria Anca a primit titlul de Tezaur Uman Viu al județului Alba și a fost singurul reprezentant al județului Alba în grupul de lucru care a documentat dosarul UNESCO pentru ia cu altiță, intrată în Lista Patrimoniului Imaterial al Umanității, la 1 decembrie 2022. Ca urmare a acestei activități a dobândit titulatura de purtător de competențe, fiindu-i astfel recunoscută calitatea de persoană care descoperă, studiază și reface cusătura tradițională, dând-o apoi mai departe, prin a-i învăța și pe alții.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Imagini superbe cu mai mulți lupi într-o pădure a Parcului Natural Apuseni, filmate cu ajutorul camerelor de monitorizare a faunei
Imagini superbe cu mai mulți lupi într-o pădure a Parcului Natural Apuseni, filmate cu ajutorul camerelor de monitorizare a faunei Imagini superbe cu mai mulți lupi au fost surprinse într-o pădure a Parcului Natural Apuseni, cu ajutorul camerelor de monitorizare a faunei. Lupul este un carnivor care trăiește în haită. Haita este formată din perechea […]
Bacalaureat 2025: Patru eleve de 10 ale Liceului Teoretic Teiuș: Cine sunt și la ce probe s-au remarcat
Bacalaureat 2025: Patru eleve de 10 ale Liceului Teoretic Teiuș: Cine sunt și la ce probe s-au remarcat Liceul Teoretic Teiuș se mândrește cu patru eleve de 10 la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie 2025. Citește și: FOTO | Cum au devenit mai mulți elevi de ciclul primar din Teiuș ambasadori „3R”: „Consumul responsabil, o […]
Locuitorii din mai multe comune și sate din Alba avertizați cu privire la intensificarea prezenței urșilor: Care sunt sfaturile date acestora
Locuitorii din mai multe comune și sate din Alba avertizați cu privire la intensificarea prezenței urșilor: Care sunt sfaturile date acestora Locuitorii din mai multe comune și sate din Alba au fost avertizați, luni, 30 iunie 2025, cu privire la intensificarea prezenței urșilor. Citește și: Prezența unui URS, semnalată la Ohaba. A fost emis mesaj […]