Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO | Senzaţional! Cea mai veche urmă a Omului de Neanderthal, de peste 60.000 de ani, descoperită în judeţul Alba. Află povestea „Omului de Vârtop”

Alexandra Mates

Publicat

în

Dovada existenţei vieţuirii omeneşti în urmă cu 60.000 de ani pe teritoriul României, prima urmă de picior a Omului de Neanderthal a fost descoperită în judeţul Alba, în peştera Vârtop din Arieşeni. Este vorba despre o amprentă pietrificată a „Omului de Vârtop” descoperită în „Sala Paşilor”, care, în urma unor cercetări făcute de speologi s-a constatat că aparţine unei specii umane care trăia în urmă cu 62.000 de ani în România.

Cum a fost descoperită această urmă, cea mai perfectă conservată din peşterile Terrei,  un obiect de tezaur speologic, povesteşte mai jos preşedintele Asociaţiei Speologice Sfinx Gârda, dr. Christian Ciubotărescu.

Lângă satul Casa de Piatră, comuna Arieşeni, judeţul Alba, se află peştera Vârtop. În această peşteră, în anul 1974 a fost descoperită “Sala Paşilor” (de o echipă condusă de dl profesor dr. Iosif Viehmann), în care au fost desoperite urme pietrificate ale “Omului de Vârtop”.

Elit - Gustul Desăvârșit

La venerabila vârstă de 88 de ani, dl profesor doctor Iosif Viehmann, cercetător pricipal la Institutul de Speologie ”Emil Racoviţă” Cluj (în prezent pensionar), ne povesteşte despre descoperirea urmei: “Deasupra, în tavan e o gaură. Ştiu că am doi alpinişti desăvârşiţi de la Clubul Universitar Cluj, pe care îi rog să-mi mijlocească trecerea prin strâmtoare, prin găurica din tavan. Nu termin bine parcursul peşterii cu studenţii, şi cei doi vin victorioşi: ”Domnule profesor, puteţi trece”. Acum cum urcăm? Ei fiind alpinişti urcă ca un păianjen. Studentul Ioan Bucur, astăzi membru corespondent al Academiei Române, un important profesor de geologie al Univesităţii Babeş Bolyai, face pentru mine o scară a măgarilor (…). Eu hotăresc să scoatem o bucată mare de ”lapte de piatră concreţionat”. Cu toate precauţiile eşantionul a crăpat foarte puţin, şi în margine de imagine. Urma este obiect de tezaur în colecţia de formaţiuni a Institutului de Speologie din Cluj, pentru că este prima urmă descoperită cu desăvârşire şi siguranţă în carstul sau în peşterile României. Cea mai perfect conservată urmă antropo din peşterile Terrei.”

Urma are 22 cm lungime şi 10,6 cm lăţime iar degetul mare fiind mai departat de celelalte degete cu 1,6 cm , se presupune că el putea “apuca” obiecte cu piciorul după cum o pot face maimuţele. Înălţimea sa nu depăşea 146 cm. După descoperire, în urma cercetărilor realizate de dl prof. dr.Iosif Viehmann împreună cu dl. antropolog Cantemir Rişcuţia, acesta a stabilit că este vorba de un om de neanderthal.

Faptul că ”Sala Paşilor” nu se află pe parcursul turistic şi este greu accesibilă, existenţa ei a rămas necunoscută speologilor amatori.

Prof. dr. Bogdan Onac, cercetător pricipal la Institutul de Speologie ”Emil Racoviţă” Cluj, în prezent profesor la Univesity of South Florida – Statele Unite, ne relatează: ”la momentul descoperirii, pentru că era unicat, colegul Viehmann a decis să o scoată afară, pentru a o păstra şi studia în muzeu (Muzeul Racoviţă al Institutului de Speologie ”Emil Racoviţă” Cluj). ”Peste timp s-a dovedit că a fost o decizie foarte bună, pentru că în 1995, când vroiam să ne ducem cu colegi din străinătate să vadă urma de vârtop, am constatat că ceea ce mai rămăsese, respectiv un călcâi şi partea din faţă a piciorului, au fost trei urme în total, au fost scoase afară cu ajutorul unui fierăstrău electric şi ca urmare peştera fiind vandalizată nu mai era nimic de văzut în ea.

Ca urmare, faptul că astăzi avem în Muzeul Institutului de Speologie această urmă completă a ”omului de vârtop”, este o bucurie şi de asemenea un material de studiu. Din momentul descoperirii şi până în anul 2005 au fost făcute numeroase presupuneri privind vârsta omului care s-a plimbat în peştera Vârtop. Presupunerile au venit pe baza măsurătorilor lungimii urmei, lăţimii urmei, adâncimii şi aşa mai departe. S-au vehiculat vârste între 18.000 şi 80.000 de ani fără o bază de datare radiometrică ci pur şi simplu pe analiză antropologică. Urma a fost lăsată într-un material moale, ceea ce speologii şi mineralogii cunosc sub numele de ”montmilh”. Omul a călcat şi a rămas această amprentă. (…) Cea ce este foarte interesant şi important pentru noi este că după ce omul a plecat din locul respectiv, peste urmă, din tavan a început să picure apă, şi a început formarea unei mici stalagmite. Începând de prin 1993 am început să lucrez în laboratorul de datare Uraniu-Thoriu al Universităţii din Bergen Norvegia, cu profesorul Stein-Erik Lauritzen. Am apelat la prezenţa acestei bucăţele de stalagmită.

Am datat baza stalagmitei la 62.000 de ani, ceea ce înseamnă că urma nu putea fi mai recentă de 62.000 de ani. Este prima urmă de neanderthalian care a fost datată direct prin metoda Uraniu-Thoriu.”
Ulterior întrucat în Cluj se adusese un tomograf performant cu acesta s-au realizat secţiuni imagistice prin urmă şi s-a constatat că momentul în care omul de neanderthal a păşit şi a lăsat urma a fost în urmă cu 62.000 ani, ulterior această urmă umplându-se cu alt material în perioada mai recentă.

Urma este cea mai veche amprentă plantară conservată de om de neanderthal din lume. Au fost descoperite oase şi resturi ale culturii omului de neanderthal care sunt mai vechi de 62.000 de ani, dar aceasta este cea mai veche amprentă plantară.

În prezent, Peştera Vârtop este accesibilă turiştilor, fiind în grija Administraţiei Parcului Natural Apuseni.

[nggallery id=539]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Bărbat din Alba Iulia, REȚINUT de polițiști pentru violență în familie, după ce și-a agresat soția. S-a ales cu ordin de protecție

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Bărbat din Alba Iulia, REȚINUT de polițiști pentru violență în familie, după ce și-a agresat soția. S-a ales cu ordin de protecție

La data de 1 octombrie 2022, în jurul orei 20,00, o femeie din Alba Iulia a sesizat, prin 112, faptul că a fost agresată de soț.

Din primele cercetări efectuate de polițiști, a rezultat că, pe fondul unor discuții contradictorii și al consumului de alcool, bărbatul, în vârstă de 49 de ani, și-ar fi agresat soția.

Elit - Gustul Desăvârșit

Față de acesta, a fost întocmit dosar penal, pentru violență în familie și a fost luată măsura reținerii, pentru 24 de ore.

Totodată, polițiștii au emis, pe numele său, ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile, prin care i-a fost interzis să se apropie de soția sa.

Cercetările sunt continuate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Bărbat de 52 de ani, din Meteș, reținut pentru furt: Ar fi sustras 2.700 de lei de la un bărbat cu care a băut și a jucat la „păcănele”

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Bărbat de 52 de ani, din Meteș, reținut pentru furt: Ar fi sustras 2.700 de lei de la un bărbat cu care a băut și a jucat la „păcănele”

La data de 1 octombrie 2022, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au identificat și reținut un bărbat de 52 de ani, din comuna Meteș, județul Alba, care este bănuit de săvârșirea unei infracțiuni de furt, faptă în legătură cu care poliția a fost sesizată, prin 112, în dimineața aceleiași zile.

În sarcina bărbatului s-a reținut faptul că, în dimineața zilei de 1 octombrie 2022, în timp ce se afla în apropierea unei săli de jocuri de noroc din Alba Iulia, împreună cu un bărbat de 42 de ani, din comuna Ighiu, cu care, anterior, ar fi consumat băuturi alcoolice și ar fi jucat la jocurile de noroc, profitând de neatenția acestuia i-ar fi sustras suma de 2.700 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cursul zilei de azi, 2 octombrie, bărbatul reținut va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Au intrat într-o locuință din Întregalde și au furat 200 de lei. Doi bărbați din Hunedoara, reținuți de polițiștii din Alba

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Au intrat într-o locuință din Întregalde și au furat 200 de lei. Doi bărbați din Hunedoara, reținuți de polițiștii din Alba

La data de 1 octombrie 2022, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos au identificat și reținut doi bărbați de 35 și 38 de ani, ambii din județul Hunedoara, care sunt bănuiți de săvârșirea unei infracțiuni de furt din locuință, faptă în legătură cu care poliția a fost sesizată în după amiaza zilei de 1 octombrie 2022.

Se pare că, la data de 1 octombrie 2022, în jurul orei 13,00, cei doi bărbați ar fi profitat de faptul că ușa locuinței unei vârstnice din localitatea Dealul Geoagiului, comuna Întregalde, a rămas neasigurată și ar fi sustras, din interiorul acesteia, suma de 200 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Asupra celor doi bărbați, care au fost identificați de polițiști pe raza localității Dealul Geoagiului, a fost găsită suma de bani sustrasă, aceasta fiind restituită păgubitei.

În cursul zilei de azi, 2 octombrie, cei doi bărbați vor fi prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.

Cercetările sunt continuate, pentru stabilirea întregii lor activități infracționale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea