Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Sebeșul a sărbătorit în ajun de decembrie Ziua Națională. Peste 200 de localnici alături de primarul Dorin Nistor, în Parcul Primăriei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La iniţiativa primarului Municipiului Sebeş, domnul Dorin Nistor, în perioada 29-30 noiembrie 2016, Sebeşul a dedicat o serie de evenimente Zilei Naţionale, intenţia declarată fiind aceea de a sublinia rolul avut de sebeşeni în momentele cruciale în care s-a scris cea mai importantă filă din istoria României, în 1918, la Alba-Iulia.

De Sebeşul nostru se leagă un record istoric privind participarea la Marea Unire – cel mai mare număr de adeziuni strânse în vreo localitate cu suflet românesc: 2422 de semnături. De asemenea, familia Blaga a participat la evenimentele de la 1918 prin tatăl, Isidor Blaga, care era preotul satului, iar Lucian Blaga a participat alături de fratele său, Lionel Blaga, primarul Sebeşului din acea vreme şi primul primar de după Unire. Pentru a evoca momentul istoric, la Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm, a fost organizat, în data de 29 noiembrie, un simpozion dedicat Zilei Naţionale a României. Au susţinut prezentări: muzeograful Constantin Inel, Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia, care le-a vorbit celor prezenţi despre „Pregătirea zilei de 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia”, profesorul Nicolae Afrapt a povestit cu toată pasiunea istoricului sebeşan despre „Participarea locuitorilor de pe Valea Sebeşului la Marea Unire de la Alba Iulia”, muzeograful Radu Totoianu, Muzeul Municipal „Ioan Raica” a prezentat „Contribuţia sebeşenilor la Marea Unire din 1918”, iar domnul Ioan Opincariu, Despărţământul ASTRA „Vasile Moga” Sebeş, a susţinut prezentarea cu tema „Lucian Blaga, memorialist al Primului Război Mondial şi al evenimentelor premergătoare Marii Uniri”.

Cu siguranţă, sărbătoarea Sfântului Andrei, consemnată în ajun de decembrie, a adus şi unul dintre cele mai frumoase evenimente dedicate Zilei Naţionale de care a avut parte Sebeşul în ultimii ani. Având cocarde tricolore în piept, peste 200 de locuitori ai Sebeşului au dat contur imaginii unei comunităţi unite. Copii şi bunici, artişti purtând cu mândrie costumul popular, oameni cu sufletul deschis s-au strâns în parcul din faţa primăriei, de unde se puteau admira cele două drapele uriaşe care arborau pe instituţia simbol a oraşului. Pe un ecran de mari dimensiuni, au rulat imagini filmate în Sebeş, puse cu amabilitate la dispoziţie de celebrul regizor Eduard Schneider, precum şi documente istorice, menite să evoce evenimentul Unirii de la 1918.

După momentul solemn al intonării imnului naţional de către Fanfara din Petreşti, a urmat intrarea glorioasă a lui Mihai Viteazu, evocând scena istorică a trecerii marelui voievod în drumul său spre cetatea din inima Ardealului. Spectacolul folcloric susţinut de Grupul vocal „Felician Fărcașiu”, de Cătălin Hașa şi Sebastian Stan, a cules aplauze la scenă deschisă. Asistenţa numeroasă a celor care au răspuns invitaţiei lansate de primarul municipiului, Dorin Nistor, de a sărbători împreună, ca o comunitate unită, a confirmat că Sebeşul trăieşte, simte şi sărbătoreşte în cel mai autentic spirit românesc.

Organizatorii – Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Sebeş, Centrul Cultural „Lucian Blaga” – doresc să transmită sincere mulţumiri tuturor partenerilor şi colaboratorilor care şi-au adus contribuţia la acest eveniment, dar mai ales comunităţii locale care s-a dovedit solidară cu valorile şi tradiţiile locale, dând un mesaj de susţinere şi de încredere în resursele pe care Sebeşul le are.

„Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 a fost şi va rămâne unul din cele mai importante şi mai înălţătoare evenimente din istoria României, care, dincolo de trecerea timpului, rămâne viu în sufletele românilor. Sebeşul a reprezentat întotdeauna mult pentru România şi reprezintă şi în prezent. Si mi-e drag să sărbătorim împreună! Să fim mândrii de oraşul nostru, de ţara noastră şi de tot ceea ce înseamnă românismul!  La mulţi ani, tuturor sebeşenilor! La mulţi ani, tuturor românilor!” – transmite Dorin Nistor, primarul Municipiului Sebeş.

Compartimentul Relaţii Publice şi Comunicare, Primăria Municipiului Sebeş  

[nggallery id=3085]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Lucrări de reabilitare la Biserica Reformată din Rădești, un monument cu o vechime de peste 750 de ani!

Unirea Ziarul

Publicat

în

Lucrări de reabilitare la Biserica Reformată din Rădești, un monument cu o vechime de peste 750 de ani! La doar 6 km de Aiud, în satul Rădești, se află un monument arhitectural deosebit și anume Biserica Reformată, cu o vechime de peste 750 de ani. Imaginea zonei este marcată de acest impunător monument de arhitectură […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea