Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Sebastian Popescu, bursier al Fundației Comunitare Alba, și-a lansat primul volum de poezii

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba a găzduit joi, 19 aprilie, lansarea volumului de poezii „Răscruce de gânduri”, volum de debut al tânărului Sebastian Popescu, bursier al Fundației Comunitare Alba în programul „Genius”, un fond de burse administrat de fundație, constituit prin donațiile participanților la seria de evenimente „Cină pentru Comunitate” și susținut în anul 2017 și de Exclusiv Auto, dealer Skoda și Volkswagen Autovehicule Comerciale în județul Alba.

Sebastian este elev în clasa a XII-a la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia, care aspiră la titlul de scriitor adevărat, spre care a făcut primul pas ieri. Spune despre el că nu s-ar descrie ca un poet sau un artist împlinit, ci se consideră un om pasionat de cuvinte și de puterea acestora. Scrie de când se știe, în special poezie, dar a cochetat și cu proza. Primul contact cu poezia l-a avut în clasele primare, în gimnaziu devenind deja o adevărată pasiune.

Odată cu vârsta adolescenței și-a dorit să evolueze, participând și la concursuri de gen, iar pasiunea lui pentru literatură a fost premiată, cel mai recent cu o mențiune la concursul „Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenților”, în urma căruia i-a fost publicată creația în antologia „Supradoza de dragoste – cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenţilor”.

Ieri și-a împlinit visul pe care orice tânăr scriitor îl are, anume să-și publice primul volum de poezie și a făcut-o cu ajutorul Fundației Comunitare Alba. Nu s-a limitat doar la asta pentru că, asociind poezia și stilul său noncomformist cu arta fotografică, și-a transformat volumul într-o lucrare de artă. Fotografiile și grafica volumului au fost realizate în întregime de autor, din dorința acestuia de a-și reprezenta cât mai fidel viziunea artistică.

Evenimentul, găzduit de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga”, a fost moderat de Daniela Floroian, Felicia Colda și Marius Moga sr., iar lansarea de carte a avut în audiență mulți adolescenți, semn că aceștia sunt încă interesați de lectură și artă, dar și oameni din administrație precum Dumitru Fulea, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, un susținător constant al inițiativelor din comunitate.

“Începând cu 2017, Fondul “Genius” devine un fond permanent al fundației, din el urmând a fi acordate anual burse unor copii și tineri talentați din județul Alba care au nevoie de susținerea comunității, pe al cărei spirit filantropic ne bazăm în demersurile noastre de a mobiliza resursele necesare” – Dorin Sava, director Fundația Comunitară.

„În volumul „Răscruce de gânduri” am asociat două arte dragi mie, poezia și fotografia. Am organizat poeziile în serii de cate patru, cinci, șase sau șapte și am intitulat fiecare serie sugestiv. Poeziile sunt numerotate în fiecare serie, fiind lipsite de titlu, deoarece o serie este echivalentul unei povești, iar poeziile urmăresc, de fapt, un fir de idei. Fiecare serie de poezii este însoțită de fotografii sugestive pentru aceasta. Odată cu înaintarea în volum, temele poeziilor și seriilor devin tot mai complexe, gravitatea crescând gradat.

Astfel, seria „Metamorfoze” prezintă impactul primei iubiri și formele sub care se înfățișează aceasta, de la fluturașii din stomac până la asocierea muzei cu perfecțiunea feminină, de la pasiunea cu care se trăiește acest sentiment până la dezamăgirea inevitabilei despărțiri. În această serie am introdus și metafora războiului, de altfel un motiv major în tot volumul, care deocamdată sugerează schimbările prin care trece conștiința individului îndrăgostit și necesitatea maturizării. Seria „Inexistențe” prezintă iubirea neîmpărtășită sub forma unei relații eșuate și teama de a renunța la aceasta deoarece, în ciuda faptului că provoacă tristețe, individul este atât de prins în propriile iluzii încât o asociază cu o stare de comfort. Apare, din nou, motivul războiului, care de această dată sugerează amalgamul de gânduri și frământările continue, fiind o metaforă pentru lupta dusă de dorința de a iubi și refuzul acceptării eșecului, care generează individului sentimentul de neputință.

Odată cu seria „Cugete”, am introdus temele și motivele majore ale volumului – boala, dependența, incertitudinile sau confuzia, iar metafora războiului apare cu sens denotativ. Seria „Make Terra great again!” este construită în jurul impactului ideii de sfârșit și conștientizării problemelor globale actuale, precum defrișarea pădurilor sau încălzirea globală, în raport cu povestea de dragoste, probleme care aduc schimbări asupra sănătății psihice, dar și fizice ale celor doi exponenți ai poveștii de dragoste. Titlul seriei „Vulnerabilități” este un motiv pentru aceasta, prezentând iubirea asociată cu stările de anxietate, agravarea bolilor, îmbătrânirea, conștientizarea sfârșitului, dar și consecințele pe care această poveste o are asupra conștiinței individului.

Seria „Decepții” reprezintă punctul culminant al volumului, prin relația defectuoasă, apogeul bolilor, neputința, violența fizică sau verbală și schimbările dramatice prin care trece individul în lungul proces de maturizare. Ultima serie, „Pustietăți”, prezintă resemnarea și așteptarea morții care apare ca o ușurare pentru individ. În concluzie, acest volum nu este doar unul de poezii ci, asociat cu arta fotografică, reprezintă sufletul și conștiința individului modern și schimbările prin care trece acesta, influențate de o serie de evenimente marcante din viața omului, precum drama iubirii sau cea a morții.” – Sebastian Popescu (blog: vansebs.wordpress.com).

„Sebastian Popescu e un tânăr de optsprezece ani. Nu l-am văzut niciodată, nici nu mai știam că există tineri de optsprezece ani pe lume. De aceea, când mi-a scris am ridicat sprânceana a mirare: mi-a dat să îi citesc versurile și să îi spun ce cred, dar sincer. Pe bune, cum zic mereu mai tinerii noștri contemporani. Nu sunt omul care să taie aripi, dar nici omul care să facă laudatio fără motiv. I-am spus că are talent, fără să fie Esenin, și că trebuie să se îngrijească de talentul său, să citească mult și să aibă răbdare. Mi-a plăcut prospețimea sa – pare că scrie într-o limbă străină, nouă. Și m-a înduioșat inocența lui. Nu știu dacă Sebastian Popescu va ajunge sau nu va ajunge vreodată un poet, în înțelesul comun al cuvântului, dar el simte și trăiește deja ca un poet, ceea ce este, până la urmă, mai important.

Poezia lui Sebastian Popescu e năvalnică, e un galop. Are câteva metafore strălucite. Mi-au plăcut cuvintele lăsate pe podea, ruperea trupului înainte de război, napolitanele cu lămâie de la prima întâlnire, credința în dragostea la prima vedere, canapeaua pe care erau planuri că se vor trăi restul zilelor de luni, sufletele care speră că mai tare de atât nu poate să doară, portocala cumpărată de la aprozar care stă în coșul cu fructe și e pe cale să se strice, întocmai ca o iubire (acea iubire), zilele care sunt tot mai greu de dus, trecerea ilegală a graniței spre wonderland, bărbatul nici sobru, nici mahmur care nu mai știe cine, femeia care e o zeiță, un fel de Dumnezeu, dar ceva mai mic, ultimul 8 martie înainte ca încălzirea globală să o ia razna, paharul gol așteptând sfârșitul sau iubirea între atacurile de panică, și tot așa, și tot așa. Cartea lui Sebastian nu este, însă, doar poezie, este o operă de artă, care trece curajos o graniță. Se dedică, iată, și prin fotografie fetelor pentru care, dintotdeauna, pretutindeni, și pentru totdeauna, se scrie poezia lumii.” – Andrei Crăciun, poet.

“Ne bucură acest debut literar, cu atât mai mult cu cât pentru Sebastian e doar începutul, el având în plan un următor volum, la fel de noncomformist ca și primul, dar care va aduce în prim plan proza scurtă. Pentru a-l promova în comunitatea literară, l-am invitat să facă parte din proiectul nostru, “Caravana literară a scriitorilor în școală”, care va ajunge în 25 aprilie la Sântimbru” – Silvan Stâncel, manager al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

[nggallery id=5478]

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Doi adolescenți din Blaj, REȚINUȚI după ce au sustras o trotinetă electrică din scara unui bloc

Ziarul Unirea

Publicat

în

Doi adolescenți din Blaj, REȚINUȚI după ce au sustras o trotinetă electrică din scara unui bloc Doi adolescenți din Blaj au fost REȚINUȚI după ce au sustras o trotinetă electrică din scara unui bloc. Vor fi prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale. Citește și: Bărbat de 45 de ani, REȚINUT […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea