Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Sebastian Popescu, bursier al Fundației Comunitare Alba, și-a lansat primul volum de poezii

Publicat

în

Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba a găzduit joi, 19 aprilie, lansarea volumului de poezii „Răscruce de gânduri”, volum de debut al tânărului Sebastian Popescu, bursier al Fundației Comunitare Alba în programul „Genius”, un fond de burse administrat de fundație, constituit prin donațiile participanților la seria de evenimente „Cină pentru Comunitate” și susținut în anul 2017 și de Exclusiv Auto, dealer Skoda și Volkswagen Autovehicule Comerciale în județul Alba.

Sebastian este elev în clasa a XII-a la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia, care aspiră la titlul de scriitor adevărat, spre care a făcut primul pas ieri. Spune despre el că nu s-ar descrie ca un poet sau un artist împlinit, ci se consideră un om pasionat de cuvinte și de puterea acestora. Scrie de când se știe, în special poezie, dar a cochetat și cu proza. Primul contact cu poezia l-a avut în clasele primare, în gimnaziu devenind deja o adevărată pasiune.

Odată cu vârsta adolescenței și-a dorit să evolueze, participând și la concursuri de gen, iar pasiunea lui pentru literatură a fost premiată, cel mai recent cu o mențiune la concursul „Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenților”, în urma căruia i-a fost publicată creația în antologia „Supradoza de dragoste – cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenţilor”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ieri și-a împlinit visul pe care orice tânăr scriitor îl are, anume să-și publice primul volum de poezie și a făcut-o cu ajutorul Fundației Comunitare Alba. Nu s-a limitat doar la asta pentru că, asociind poezia și stilul său noncomformist cu arta fotografică, și-a transformat volumul într-o lucrare de artă. Fotografiile și grafica volumului au fost realizate în întregime de autor, din dorința acestuia de a-și reprezenta cât mai fidel viziunea artistică.

Evenimentul, găzduit de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga”, a fost moderat de Daniela Floroian, Felicia Colda și Marius Moga sr., iar lansarea de carte a avut în audiență mulți adolescenți, semn că aceștia sunt încă interesați de lectură și artă, dar și oameni din administrație precum Dumitru Fulea, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, un susținător constant al inițiativelor din comunitate.

“Începând cu 2017, Fondul “Genius” devine un fond permanent al fundației, din el urmând a fi acordate anual burse unor copii și tineri talentați din județul Alba care au nevoie de susținerea comunității, pe al cărei spirit filantropic ne bazăm în demersurile noastre de a mobiliza resursele necesare” – Dorin Sava, director Fundația Comunitară.

„În volumul „Răscruce de gânduri” am asociat două arte dragi mie, poezia și fotografia. Am organizat poeziile în serii de cate patru, cinci, șase sau șapte și am intitulat fiecare serie sugestiv. Poeziile sunt numerotate în fiecare serie, fiind lipsite de titlu, deoarece o serie este echivalentul unei povești, iar poeziile urmăresc, de fapt, un fir de idei. Fiecare serie de poezii este însoțită de fotografii sugestive pentru aceasta. Odată cu înaintarea în volum, temele poeziilor și seriilor devin tot mai complexe, gravitatea crescând gradat.

Astfel, seria „Metamorfoze” prezintă impactul primei iubiri și formele sub care se înfățișează aceasta, de la fluturașii din stomac până la asocierea muzei cu perfecțiunea feminină, de la pasiunea cu care se trăiește acest sentiment până la dezamăgirea inevitabilei despărțiri. În această serie am introdus și metafora războiului, de altfel un motiv major în tot volumul, care deocamdată sugerează schimbările prin care trece conștiința individului îndrăgostit și necesitatea maturizării. Seria „Inexistențe” prezintă iubirea neîmpărtășită sub forma unei relații eșuate și teama de a renunța la aceasta deoarece, în ciuda faptului că provoacă tristețe, individul este atât de prins în propriile iluzii încât o asociază cu o stare de comfort. Apare, din nou, motivul războiului, care de această dată sugerează amalgamul de gânduri și frământările continue, fiind o metaforă pentru lupta dusă de dorința de a iubi și refuzul acceptării eșecului, care generează individului sentimentul de neputință.

Odată cu seria „Cugete”, am introdus temele și motivele majore ale volumului – boala, dependența, incertitudinile sau confuzia, iar metafora războiului apare cu sens denotativ. Seria „Make Terra great again!” este construită în jurul impactului ideii de sfârșit și conștientizării problemelor globale actuale, precum defrișarea pădurilor sau încălzirea globală, în raport cu povestea de dragoste, probleme care aduc schimbări asupra sănătății psihice, dar și fizice ale celor doi exponenți ai poveștii de dragoste. Titlul seriei „Vulnerabilități” este un motiv pentru aceasta, prezentând iubirea asociată cu stările de anxietate, agravarea bolilor, îmbătrânirea, conștientizarea sfârșitului, dar și consecințele pe care această poveste o are asupra conștiinței individului.

Seria „Decepții” reprezintă punctul culminant al volumului, prin relația defectuoasă, apogeul bolilor, neputința, violența fizică sau verbală și schimbările dramatice prin care trece individul în lungul proces de maturizare. Ultima serie, „Pustietăți”, prezintă resemnarea și așteptarea morții care apare ca o ușurare pentru individ. În concluzie, acest volum nu este doar unul de poezii ci, asociat cu arta fotografică, reprezintă sufletul și conștiința individului modern și schimbările prin care trece acesta, influențate de o serie de evenimente marcante din viața omului, precum drama iubirii sau cea a morții.” – Sebastian Popescu (blog: vansebs.wordpress.com).

„Sebastian Popescu e un tânăr de optsprezece ani. Nu l-am văzut niciodată, nici nu mai știam că există tineri de optsprezece ani pe lume. De aceea, când mi-a scris am ridicat sprânceana a mirare: mi-a dat să îi citesc versurile și să îi spun ce cred, dar sincer. Pe bune, cum zic mereu mai tinerii noștri contemporani. Nu sunt omul care să taie aripi, dar nici omul care să facă laudatio fără motiv. I-am spus că are talent, fără să fie Esenin, și că trebuie să se îngrijească de talentul său, să citească mult și să aibă răbdare. Mi-a plăcut prospețimea sa – pare că scrie într-o limbă străină, nouă. Și m-a înduioșat inocența lui. Nu știu dacă Sebastian Popescu va ajunge sau nu va ajunge vreodată un poet, în înțelesul comun al cuvântului, dar el simte și trăiește deja ca un poet, ceea ce este, până la urmă, mai important.

Poezia lui Sebastian Popescu e năvalnică, e un galop. Are câteva metafore strălucite. Mi-au plăcut cuvintele lăsate pe podea, ruperea trupului înainte de război, napolitanele cu lămâie de la prima întâlnire, credința în dragostea la prima vedere, canapeaua pe care erau planuri că se vor trăi restul zilelor de luni, sufletele care speră că mai tare de atât nu poate să doară, portocala cumpărată de la aprozar care stă în coșul cu fructe și e pe cale să se strice, întocmai ca o iubire (acea iubire), zilele care sunt tot mai greu de dus, trecerea ilegală a graniței spre wonderland, bărbatul nici sobru, nici mahmur care nu mai știe cine, femeia care e o zeiță, un fel de Dumnezeu, dar ceva mai mic, ultimul 8 martie înainte ca încălzirea globală să o ia razna, paharul gol așteptând sfârșitul sau iubirea între atacurile de panică, și tot așa, și tot așa. Cartea lui Sebastian nu este, însă, doar poezie, este o operă de artă, care trece curajos o graniță. Se dedică, iată, și prin fotografie fetelor pentru care, dintotdeauna, pretutindeni, și pentru totdeauna, se scrie poezia lumii.” – Andrei Crăciun, poet.

“Ne bucură acest debut literar, cu atât mai mult cu cât pentru Sebastian e doar începutul, el având în plan un următor volum, la fel de noncomformist ca și primul, dar care va aduce în prim plan proza scurtă. Pentru a-l promova în comunitatea literară, l-am invitat să facă parte din proiectul nostru, “Caravana literară a scriitorilor în școală”, care va ajunge în 25 aprilie la Sântimbru” – Silvan Stâncel, manager al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

[nggallery id=5478]

 

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Șofer din Alba, judecat pentru ucidere din culpă: A provocat un accident soldat cu decesul fiului său. Ce a hotărât Judecătoria Aiud

Publicat

în

FOTO| Șofer din Alba, judecat pentru ucidere din culpă: A provocat un accident soldat cu decesul fiului său. Ce a hotărât Judecătoria Aiud

Judecătoria Aiud a pronunţat prima hotărâre într-un dosar de ucidere din culpă trimis în judecată ca urmare a unui accident rutier mortal ce a avut loc în iunie 2020 pe DN1, pe raza localităţii Decea.

Un şofer din Aiud, care avea la momentul respectiv 26 de ani s-a angajat în depăşirea unui autoturism condus de un bărbat de 42 de ani.

Elit - Gustul Desăvârșit

La revenirea pe banda sa de mers a acroşat autoturismul din faţa sa, după care a părăsit carosabilul şi a intrat în coliziune cu un stâlp şi cu zidul unui imobil.

În urma accidentului, un minor de 5 ani, fiul şoferului, pasager în autoturism, a decedat, iar şoferul şi alţi doi minori, în vârstă de 17 ani, au suferit leziuni corporale uşoare. De asemenea, o femeie în vârstă de 68 de ani, din Decea, care se afla în interiorul imobilului, a suferit leziuni uşoare şi a fost transportată la spital.

Din primele cercetări a rezultat că minorul era pasager pe bancheta din spate a autoturismului, nu purta centura de siguranţă şi nici nu era fixat într-un sistem de siguranţă cu retenţie.

Şoferul vinovat a declarat că s-a angajat într-o depăşire a unui autoturism care circula în faţa sa, iar din cauza faptului că a observat un alt autovehicul care circula din sens opus nu a reuşit finalizarea manevrei de depăşire. La încercarea de a reintra pe banda de circulaţie a acroşat autoturismul care circula în faţa sa, s-a speriat, a apăsat acceleraţia şi a pierdut controlul autovehiculului.

În continuare, a părăsit partea carosabilă, a lovit un stâlp de electricitate, iar apoi peretele unui imobil. A mai spus că, după impact, a ieşit singur din autovehicul şi l-a scos şi pe fiul său, care nu era conştient şi care prezenta leziuni la nivelul capului.

Conducătorul celuilalt autoturism a spus că, înainte de a intra în localitatea Decea, la o distanţă de aproximativ 150-200 metri, un autoturism marca BMW, de culoare de culoare roşie, care circula în spatele său, s-a angajat în depăşire. Pe aliniament şi în zona unde linia era discontinuă, a venit în lateralul său în partea stângă, l-a depăşit cu aproximativ o jumătate de metru, iar apoi a frânat.

Martorul a menţionat că din faţă nu venea alt autovehicul, iar acesta a reintrat pe sensul Aiud-Turda, în spatele său. În momentul reintrării i-a acroşat partea din spate a autoturismului cu partea din faţă. În acel moment, din cauza impactului, maşina condusă de martor a intrat pe sensul opus, dar a reuşit să revină pe banda sa.

”Din datele existente în cauză, accidentul rutier în discuţie trebuie privit ca un incident izolat în viaţa inculpatului. Este adevărat că urmările faptei comise de inculpat au fost dintre cele mai periculoase şi că acesta au afectat grav şi viaţa celorlalţi membri ai familiei victimei, însă nu există vreun element care să conducă la concluzia că executarea efectivă a pedepsei ar fi necesară. Chiar durata procesului penal şi restricţiile inerente acestuia sunt suficiente pentru ca inculpatul să conştientizeze gravitatea faptei sale, iar scopul pedepsei să fie atins”, astfel motivează instanţa hotărârea prin care acesta (C. G. A.) a fost condamnat la 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare.

Pe parcursul termenului de supraveghere, tânărul de 29 de ani are obligaţia de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile. O societate de asigurare a fost obligată să plătească suma de 120.000 de euro daune morale către patru părţi civile. Firma de asigurare este, de altfel, singura parte din dosar care a contestat hotărârea.

sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

20 Ani cu Skepsis,  împliniți la Alba Iulia: Două spectacole aniversare la Casa de Cultură a Studenților

Publicat

în

20 Ani cu Skepsis,  împliniți la Alba Iulia: Două spectacole aniversare la Casa de Cultură a Studenților

Primul spectacol din cadrul evenimentului aniversar, intitulat în mod deloc întâmplător GENERAȚII, va avea loc Duminică, 29.05.2022, ora 19.00 – un spectacol în care vor păşi, pe scenă, rând pe rând, trei generaţii de tineri care activează în prezent în cadrul organizaţiei, prezentând trei episoade dramatice originale, inspirate de texte clasice și moderne semnate de Oscar Wilde și Matei Vișniec.

Vineri, 03.06.2022, ora 19.00, vă invităm la spectacolul de teatru OSCAR, după Claude Magnier, unul dintre cele mai bune spectacole de comedie din repertoriul grupului – un spectacol cu un comic spumos și un ritm susţinut, în care răsturnările de situaţie şi jocul personajelor captează imaginaţia publicului care asistă la o zi neobișnuită din viața unui multimilionar, o zi care ne amintește că nimeni nu este scutit de probleme şi că uneori nici măcar o mare avere nu te poate scoate uşor din încurcătură.

”Grupul Skepsis nu și-a propus niciodată să dovedească ceva, ci să descopere… să exploreze prin artă conexiuni profunde între noi și noi înșine, între noi și ceilalți. Celebrăm acum 20 de ani de la înființare cu două spectacole care subliniază faptul că grupul nostru are un trecut meritoriu, un prezent frumos și un viitor încrezător. Prin aceste spectacole mulțumim nu doar tuturor celor care au fost alături de noi ci și tuturor celor care s-au alăturat și se vor alătura nouă în lupta pentru ideea de Frumos, pentru cultură și educație prin artă.” – Viorel Cioflică, Coordonator.

Elit - Gustul Desăvârșit

Grupul Skepsis este o organizație artistică de tineret puternic implicată în viața socială și culturală a orașului, dezvoltată în jurul unei trupe de teatru născută în primăvara anului 2002 în mediul studențesc albaiulian și care în timp a crescut constant sub principiul teatrului de artă, atrăgând, formând și promovând constant tinere talente.

De-a lungul anilor trupa de teatru Skepsis s-a implicat în numeroase campanii umanitare și a reprezentat Alba Iulia la festivaluri și evenimente culturale dedicate trupelor tinere la nivel național (București, Iași, Cluj Napoca, Timișoara, Ploiești) și internațional (Germania, Cehia, Lituania, Rusia, Bulgaria, Grecia, Muntenegru), prestațiile trupei fiind răsplătite cu numeroase premii și distincții individuale la toate evenimentele cu caracter competitiv.

Seriozitatea și profesionalismul cu care își onorează angajamentele au făcut ca Grupul Skepsis să devină în timp un veritabil ambasador cultural al orașului, implicarea în dezvoltarea vieții culturale a comunității fiind subliniată prin importante proiecte culturale inițiate și organizate anual: Stagiunea cu Skepsis ; APOLLO – Festival Internațional de Teatru de Tineret ; ZILELE MEDIEVALE ALE BĂLGRADULUI – Festival de Artă Medievală

Evenimentul aniversar este organizat de Grupul Skepsis la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, instituție care găzduiește și susține grupul încă de la începuturile lui.

Biletele (20 lei pt adulți ; 10 lei pt studenți și pensionari ; 5 lei pt copii) pot fi achiziționate de la secretariatul Casei de Cultură a Studenților începând de Joi, 26.05.2022, între orele 09.00-15.00. Fondurile obținute astfel sunt direcționate spre susținerea proiectului cultural ”Stagiunea cu Skepsis 2022” desfășurat de Grupul Skepsis pentru Alba Iulia.

Evenimentul este prezentat în cadrul proiectului Stagiunea cu Skepsis 2022 – un proiect care urmăreşte implicarea tineretului în diversificarea ofertei cultural-artistice a oraşului şi participarea civică la viaţa socioculturală. Prin acest proiect Grupul Skepsis formează tineri actori, dezvoltă colaborări cu artişti din ţară şi din străinătate, pregăteşte şi oferă în mod riguros şi sistematic publicului albaiulian spectacole de teatru şi divertisment pe întreg parcursul anului.

Parteneri: Primăria Municipiului Alba Iulia; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Fundaţia „Inter-Art” Aiud; Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia; Muzeul Național al Unirii Alba Iullia


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

 30 mai – 1 iunie. Teatrul de Păpuși „Prichindel” celebrează, alături de cei mai dragi spectatori din județul Alba, Ziua Copilului 2022. Unde va ajunge Sărbătoarea lui Prichindel

Publicat

în

 30 mai – 1 iunie. Teatrul de Păpuși „Prichindel” celebrează, alături de cei mai dragi spectatori din județul Alba, Ziua Copilului 2022. Unde va ajunge Sărbătoarea lui Prichindel

 Teatrul de Păpuși „Prichindel”, prin programul PRICHINDFEST, proiectul Sărbătoarea lui Prichindel, celebrează, alături de cei mai dragi spectatori ai noștri, copiii, Ziua Internațională a Copilului.

Așa cum este firesc, ne bucurăm, de fiecare dată, să oferim copiilor poveștile noastre, povești vesele, antrenante, care să fie mai aproape de lumea minunată a copilăriei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Așadar, programul nostru de 1 Iunie se derulează pe mai multe zile, din dorința de a ajunge în fața cât mai multor copii și în cât mai multe locuri:

– 30 mai 2022, de la orele 9:30 și 11:00 vom prezenta copiilor din Aiud spectacolul „Laboratorul veseliei”, regia Adam și Laura Boboc, în sala festivă a Colegiului Național „Bethlen Gábor”;

– 31 mai 2022, orele 12:00, spectacolul „Laboratorul veseliei”, regia Adam și Laura Boboc, va fi susținut pentru copiii din Valea Lungă;

– 1 iunie 2022, orele 12:00, la Sala 67 a Teatrului de Păpuși „Prichindel” va fi prezentat spectacolul „Micii mușchetari”, regia Teodora Popa;

– 1 iunie 2022, orele 18:00, veselia se mută în Piața Cetății Alba Carolina, unde va fi susținut spectacolul „Laboratorul veseliei”, regia Adam și Laura Boboc.

Copiilor din lumea întreagă le spunem La mulți ani!, dorindu-le să aibă cât mai multă bucurie în lumea lor minunată, lumea copilăriei.

Cristina Smadea,
Secretar literar


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare