Rămâi conectat

Politică Administrație

FOTO: Şcoala Profesională Germană Alba Iulia (SPGA), inaugurată miercuri. 54 de elevi bursieri încep pregătirea nemțește

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Miercuri, 18 septembrie, are loc inaugurarea Şcolii Profesionale Germane din Alba Iulia, care va funcționa într-o clădire al Colegiului Tehnic „Alexandru Domșa”. Evenimentul este unul special, întrucât Alba Iulia este cel de al doilea oraș din țară unde se pune pe picioare un astfel de proiect.

În acest an școlar 54 de elevi vor începe cursurile şcolii profesionale germane la una dintre specializările: turnători, modelieri, operatori mașini cu comanda numerică, montatori.

Iniţiativa vicepreședintelui Consiliului Judeţean Alba, Florin Roman, de înfiinţare a unei Şcoli profesionale de tip dual în judeţul Alba se înscrie in seria acţiunilor de cooperare activă şi funcţională între autorităţile locale şi mediul de afaceri, de această dată având ca obiectiv, formarea profesională a elevilor în vederea creşterii gradului de absorbţie a acestora pe piaţa muncii.

În luna ianuarie a.c. Florin Roman lansa ideea înființării la Alba Iulia, după modelul Școlii Profesionale Kronstadt Brașov – o școală în care toți elevii sunt bursieri si vor avea loc de muncă asigurat la absolvire, in urma unui parteneriat între administratia publică, mai multe firme private si Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Alba.

Florin Roman, inițiatorul proiectului:Este un proiect la care țin foarte mult și am convingerea că va fi foarte benefic pentru tinerii din Alba Iulia. La Brașov de exemplu, unde Școala profesională Germană a ajuns în al doilea an de funcționare, din cauza cererii foarte mari s-a ajuns de la două clase la 8 clase, numărul elevilor ajungând la aproape 300. Miercuri nu voi putea fi prezent la inaugurarea școlii, însă mă voi asigura în continuare ca elevii și toți partenerii acestei unități de învățământ după modelul nemțesc să funcționeze așa cum ne-am propus.

Pot spune că acest proiect este un vis devenit realitate și mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă realizarea acestuia într-un timp așa de scurt.”

Proiectul se derulează în parteneriat cu companiile Star Transmission, Bosch Rexroth, Supremia, Saturn,  IPEC, Apulum, Transavia.

Marele avantaj al acestei scoli este ca pe lângă o meserie învățată și atestată printr-un certificat recunoscut internațional, elevul poate primi pe parcursul celor doi ani de școlarizare o bursă în valoare de 400 de lei, din care jumătate sunt asigurați de Guvern iar cealaltă jumătate de agenții economici parteneri în cadrul proiectului.

Condiția ca elevul să beneficieze de această bursă este să nu depășească 20 de absențe nemotivate pe semestru.

Societățile partenere, în cadrul cărora cursanții vor învăța partea practică, în funcție de profilul clasei, vor asigura   transport gratuit pentru elevi la unitățile de producție, o masă gratuită zilnic, echipamente de protecție sau, în cazul celor mai serioși cursanți, susținerea financiară pentru continuarea studiilor.

Alt avantaj este ca absolventul are prioritate la angajare si practic are un loc de munca asigurat. Totodata se pune accent pe limba straina din tara de provenienta a agentului economic. Deasemenea, foarte importantă este partea practică, adică în primul an de studiu 60% pregătire practică și 40% teoretică, iar în cel de-al doilea an, ponderea practicii va fi de 75%, iar a teoriei de 25% din totalul orelor de studiu, stagiile de practică urmând a se desfășura în cadrul companiilor

Inițiatorul proiectului a anunțat că Școala profesională Germană Alba Iulia ar putea beneficia de o finanțare substanțială din partea unui land din Germania.

Școala profesională de tip dual se adresează tuturor elevilor clasei a IX-a cuprinși în învățământul liceal și reprezintă o structură nouă de învățământ, menită a pregăti în meserii tehnice, ce vizează integrarea mai ușoară a viitorilor absolvenți pe o piață a muncii într-o continuă schimbare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Lucrări de modernizare la nouă străzi din localitatea Sâncel: Primăria comunei a cerut acordul de mediu la APM Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

Lucrări de modernizare la nouă străzi din localitatea Sâncel: Primăria comunei a cerut acordul de mediu la APM Alba Aproape 2 kilometri de străzi urmează să fie modernizate și reabilitate în comuna Sâncel. Primăria a cerut acordul de mediu de la APM Alba pentru proiectul finanțat din bugetul local. „Este un proiect pe care l-am […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea