Cultură Educație
FOTO: Școala Gimnazială Câmpeni vizitată de elevi și profesori de la școlile partenere în proiectul educațional „Uniți prin sport la Centenarul Marii Uniri”
La sfârșitul săptămânii trecute „Capitala Țării Moților” a devenit pentru o zi „Capitala Sportului Școlar”, aici întâlnindu-se peste 100 de elevi de la școli din mai multe județe, însoțiți de numeroși profesori, pentru a participa la activitățile sportive cuprinse în parteneriatul educațional „Uniți prin sport la Centenarul Marii Uniri”.
Mai exact, sub moto-ul „Ai grijă de corpul tău. Este locul în care vei trăi toată viața.” Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” Cluj Napoca, Școala Gimnazială Șimand – județul Arad, Școala Gimnazială „Nicodim Ganea” Bistra, Școala Gimnazială nr. 1 „Gheorghe Crăciun” Zărnești – județul Brașov și Școala Gimnazială Câmpeni s-au „unit” în anul Centenarului Marii Uniri și derulează pe parcursul anului școlar 2018-2019 acest proiect instructiv-educativ care urmărește numeroase scopuri, obiective și în care se regăsesc numeroase activități, atât întreceri sportive cât și vizite în fiecare dintre județele din care provin școlile partenere.
Iar cum în județul nostru s-a realizat în urmă cu 100 de ani visul de veacuri al românilor – Unirea Transilvaniei cu România, la 1 decembrie 1918, în Alba Iulia – prima dintre reuniunile comune ale elevilor s-a realizat la Școala Gimnazială Câmpeni, care s-a dovedit a fi o gazdă primitoare pentru musafiri sosiți în localitate. Astfel, directorul Școlii Gimnaziale Câmpeni, profesor Liliana Arieșanu, alături de mai mulți profesori și elevi i-au așteptat pe cei sosiți de departe cu tulnice, pâine și sare, iar după ce au vizitat școala, cu toții au participat la un moment special pregătit pentru invitați, la care a fost prezent și primarul orașului Câmpeni, Ioan Călin Andreș, însoțit de consilierul local Gabriel Câra-Grigorescu.
Cu această ocazie, elevii școlii-gazdă au prezentat o scurtă istorie a orașului și a unităților de învățământ de aici, precum și un program artistic pregătit de mai mulți elevi talentați și coordonați de profesoara Iulia Drăgoi, în care s-au regăsit cântece populare și patriotice. Totodată, directorul școlii din Câmpeni a oferit diplome de merit pentru implicarea în acest parteneriat profesorilor Cornel Gojeiu, Mariana Petruse, Nicolae Joldeș, Mircea Elecheș, Dan Mărcuș, Tiberiu Boca și Alin Bîrla, primarului, consilierului local și câtorva reprezentanți ai echipelor de la școlile partenere, datorită faptului că au avut în ultimul timp rezultate sportive foarte bune la nivel județean, interjudețean și chiar național.
De aici, toți elevii s-au deplasat la Sala de Sport nr. 2 din incinta Liceului Tehnologic Silvic Câmpeni, acolo unde s-au reunit pentru a forma drapelul țării noastre cu tricourile pe care le-au îmbrăcat special de Centenarul Marii Uniri, iar apoi aceștia au început într-o atmosferă de fairplay întrecerile de fotbal, badminton și șah, demonstrând că nu este importat a câștiga ci mai important este a participa.
Ovidiu CULDA
[nggallery id=6474]

Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.
Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.
Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.
Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.
Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.
Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.
Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.
sursa: news.ro
Cultură Educație
Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației
Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației
Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.
Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ
Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.
Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.
CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022
Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS
Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.
Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.
-
Curier Județeanacum 7 ore
FOTO| Mihaela Mih Dehelean, sportivă a CS Unirea Alba Iulia, evoluție foarte bună la o competiție internațională de prim rang. Progres vizibil de la un an la altul
-
Actualitateacum 18 ore
Tribunalul Alba ANULEAZĂ numirile managerilor de la Spitalul Orășenesc Câmpeni și Spitalul de Boli Cronice Câmpeni
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
16-18 mai: Caravana mobilă pentru screeningul cancer de col uterin va ajunge zilele acestea în judeţul Alba. Programul caravanei
-
Curier Județeanacum 23 de ore
FOTO| Mii de oameni au participat, sâmbătă și duminică, la Sărbătoarea Libertății de la Blaj. Goran Bregovic a fost invitatul special al evenimentului
-
Actualitateacum 17 ore
BANI pentru 14 clădiri sau obiective istorice din Roșia Montană: Lista acestora, după includerea în UNESCO
-
Actualitateacum 22 de ore
Avertizare meteo: Vremea se va răci semnificativ în această săptămână. Vijelii, descărcări electrice, grindină și chiar lapoviță în zonele înalte
-
Ştirea zileiacum 8 ore
Pensii 2022: Noua adeverință care trebuie completată pentru ca dosarul de pensionare să nu fie respins
-
Curier Județeanacum 24 de ore
SJU Alba Iulia: Activitatea centrului de evaluare medicală a pacienților cu COVID-19, sistată în perioada în care incidența e redusă
-
Actualitateacum 19 ore
Medicii de familie s-au opus: Ministerul Sănătății nu mai distribuie iodură de potasiu
-
Actualitateacum 18 ore
Căpșunarii români refuză să mai lucreze în Italia: În ce țări aleg să meargă
-
Curier Județeanacum 21 de ore
FOTO| ASCOR Alba Iulia, prezentă la evenimentul „Studentul ieșean” în capitala Moldovei. Conferință cu tema „Rugăciunea – drum către tine(ri)”
-
Curier Județeanacum 24 de ore
FOTO| Reprezentanții ai 22 de DSVSA-uri din zona centru, sud, nord și vest a țării prezenți în Alba pentru o instruire privind efectuarea controalelor oficiale în domeniul igienei și siguranței alimentelor