Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: S-a deschis ”Târgul Grădinarului”, la Alba Iulia. Produse pentru amenajarea și întreținerea grădinilor, expuse în Cetatea Alba Carolina. Ce poți găsi la târg

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Targul Gradinarului 2016 Alba Iulia137Târgul Grădinarului, ediția de primăvară 2016, și-a deschis vineri porțile la Alba Iulia. Cei care vor să-și transforme curțile și grădinile în adevărate oaze de relaxare, pot găsi, timp de trei zile, toate cele necesare într-ale grădinăritului pe Latura de Vest a Cetății Alba Carolina. De la flori şi aranjamente florale, seminţe și bulbi, arbuşti, pomi ornamentali, dar și produse pentru amenajări peisagistice şi decorative, echipamente, unelte şi utilaje, au fost expuse pentru vânzare în ”curtea grădinarului” din Cetate.

Deschiderea oficială a târgului a avut loc vineri, la ora 11.00, în prezenţa oficialităţilor locale şi judeţene. Printre cei prezenţi s-au numărat primarul municipiului Alba Iulia – Mircea Hava, viceprimarii Gabriel Pleșa și Paul Voicu, preşedintele CJ Alba, Ion Targul Gradinarului 2016 Alba Iulia105Dumitrel, vicepreşedintele CJ Florin Roman, noul prefect de Alba – Conel Murg, senatorul Alexandru Pereș, deputatul Călin Potor, administratorul judeţului Alba, Sorin Bumb, dar şi reprezentanţi ai unor instituţii publice, oameni de afaceri, precum şi pasionaţi de grădinărit.

”În fiecare an încercăm să venim cu ceva nou pentru oraș, pentru cetățenii orașului, să-i îndrumăm să planteze cât mai mulți arbori și să multiplice zonele verzi, astfel încât mediul înconjurător să fie cât mai frumos”, a spus, în deschiderea târgului, Florin Mărginean –  administratorul firmei Toskana Garten din Alba Iulia.

Președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a ținut să mulțumească celor care contribuie an, de an, la realizarea târgului. ”Vreau să mulțumesc partenerilor, pentru că, iată, de 8 ani de zile reușim să ne întâlnim în fiecare primăvară. Vreau să le urez succes celor care fac afaceri în acest domeniu în județul Alba, iar beneficiarilor să se bucure de frumusețile pe care ni le oferă aceste firme”.

”Orașul vă pune la dispoziție cu toată plăcerea acest spațiu, însă vă rog aveți grijă de el, pentru că s-a făcut cu bani mulți și trudă foarte multă”, a spus primarul Mircea Hava, mulțumindu-le totodată celor care ”trudesc pentru verde”. ”Alba Iulia, așa cum ați văzut, încet, nu atât de repede cum aș fi vrut eu, a început să înverzească, să treacă de gri-ul care nu ne place și ne aduce aminte de vremuri, pe care eu vreau să le consider demult apuse”, a mai precizat edilul.

Evenimentul, devenit deja tradiție pentru fiecare început de primavară, este unul de promovare a producătorilor locali din domeniul cultivării florilor, arbuștilor, pomilor fructiferi și a plantelor decorative și este dedicaTargul Gradinarului 2016 Alba Iulia090t tuturor iubitorilor grădinăritului, profesioniști sau amatori.În acest an se află la cea de-a VIII-a ediție.

Seminţe de flori şi legume, bulbi şi butaşi de trandafiri și viță de vie, flori şi aranjamente florale, plante decorative, arbuşti, pomi fructiferi şi ornamentali, de toate au fost expuse și la ediția din acest an, de către producătorii din județul Alba.

De asemenea, cei interesați vor putea găsi în cadrul târgului noutăți din domeniul uneltelor şi echipamentelor pentru întreţinerea grădinilor şi a spaţiilor verzi, sisteme profesionale de irigat, produse fitosanitare, mobilier şi accesorii pentru grădini, etc.

Targul Gradinarului 2016 Alba Iulia042Printre “vedetele” din grădina Toskana se numără în acest an o plantă decorativă de exterior imensă. Este vorba despre Rhododendron, expusă spre vânzare, la prețul de 5.999 de lei. De asemenea, un alt exponat ”vedetă” este un pom în ghivechi forma unei spirale. Se numeşte Cupressocyparis Leylandii şi atinge peste 4 metri înălţime. Pentru a-l avea în curtea dumneavoastră trebuie să scoteţi din buzunare peste 3.500 de lei.

Nu a lipsit nici în acest an de la târg lămâiul cu fructe Targul Gradinarului 2016 Alba Iulia056uriașe, care pot cântări până la peste 1 kilogram.

Szakcs Ioan a venit cu el din Colțești și spune că, după ce l-a primit cadou, a început să-l înmulțească, iar acum a scos la vânzare pui de lămâi la prețul de 100 de lei.

Dacă aveţi un spaţiu destinat relaxării în curte şi încă nu l-aţi umplut cu mobilier, nu ezitaţi să ajungeţi la târg. Un expozant din Unirea, Dorin Mureșan, a venit cu mobilier de exterior din lemn. De exemplu, o masă din lemn cu bănci și scaune se Targul Gradinarului 2016 Alba Iulia050poate cumpăra cu 2.500 de lei.

Răsaduri, de la 1 leu la 28 de lei, în funcţie de provenienţă şi gramaj

Cei care nu au apucat să-şi pună răsaduri în grădini, pot găsi la târg soiuri de seminţe din diferite ţări, cu preţuri pornind de la 1 leu până la 28 lei, cât costă, spre exemplu ceapa verde de legătură performer.

Dacă vreţi să vă înfrumuseţaţi grădina şi să mâncaţi fructe proaspete direct de la sursă, puteţi să vă achiziţionaţi de la târg pomi fructiferi de diferite soiuri, precum măr, pruni, cireşi, peri şi alţii, preţurile pornind de la 10 lei. Pentru iubitorii de flori, expozanţii au adus diferite plante precum panseluţe, magnolii, muşcate, garofiţe şi multe altele. De exemplu, bulbii de lalele pot fi achiziţionați la prețul de 10 lei, iar rădăcinile de bujori la 30 de lei bucata. La cantități mai mari, se pot purta şi negocieri profitabile.

Târgul va fi deschis zilnic (în perioada 18-20 martie), între orele 10.00-18.00.

Partenerii Consiliului Judeţean Alba la acest eveniment sunt: Filiala Judeţeană Alba a Asociaţiei Amicii Rozelor din România, Primăria Municipiului Alba Iulia, Toskana Garten şi Grădinaru Tău. Partenerii media: Practic Idei, Casa si gradina.

[nggallery id=1780]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles” Georgiana Pavelescu, o tânără originară de pe Valea Sebeșului, județul Alba, a fost weekend-ul trecut ambasadoarea Cântecului Popular Românesc în cadrul evenimentului „Primăvara românească la Bruxelles”, eveniment prin care Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, continuă an de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea