Rămâi conectat

Sport

FOTO: Recesiune uniristă în Liga 1 *Puţine realizări în acest tur pentru cei şapte foşti jucători ai „alb-negrilor”

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

bucuricaNominal, în prima parte a sezonului, au fost 7 jucători originari din Alba care au activat în Liga 1 în această toamnă, plus un antrenor principal, Cornel Ţălnar, precum şi secundul Bogdan Andone. Vorbim de N. Stanciu (Steaua), Mincă (CFR Cluj), I. Neag (originar din Pianu, la „U” Cluj), C. Cristea (FC Braşov), Fl. Ilie (Concordia Chiajna), Selagea (Rapid) şi Bucurică (Concordia Chiajna, albaiulian prin „adopţie”, în urma căsătoriei).

Faptul că fotbalul din Alba este în picaj nu mai este o noutate, ducându-se vremurile de altădată când pe „Cetate” poposeau Steaua sau Dinamo. Cum Unirea Alba Iulia a dispărut, contactele cu elita se păstrau prin jucătorii lansaţi din CeNicusor Stanciu Steauatatea Marii Uniri, însă şi aceştia s-au împuţinat pe prima scenă, una afectată din plin de criză financiară, dar şi de problemele cu justiţia. Dacă luăm ca an de referinţă 2010, când Unirea a părăsit Liga 1, acest tur de campionat reprezintă un recul evident şi în privinţa foştilor unirişti, atât din punct de vedere numeric, cât şi al realizărilor personale. De pildă, anul trecut, la finele primei părţi a campionatului vorbeam de participanţi în competiţiile continentale (N. Stanciu în Champions League, Gicu Grozav, C. Cristea şi Al. Giurgiu, în Europa League), de marcatori precum aiudeanul S. Szekely (pentru ACS Poli Timişoara) sau de un sezon ce debuta cu Supercupa în care s-au duelat Gicu Grozav şi Nicuşor Stanciu.

*Fără gol marcat!

Pe hârtie, întrucât în realitate lucrurile au stat cu totul altfel, la un nivel dezamăgitor. Fără îndoială că, din acest punct de vedere, al realizărilor fotbaliştilor din Alba în turul 2014-2015, minca1 Copyconcluzia este amară: foarte de puţine „bile albe”, în condiţiile în care aceştia nu au înscris niciodată în cele 17 etape scurse din actuala stagiune. Fotbaliştii din Alba au strâns numai 43 de meciuri, fără a figura vreodată în topul marcatorilor!

*N. Stanciu, probleme la Steaua

Nicuşor Stanciu (21 de ani) se bucură că Steaua, deţinătoarea titlului, iernează în fotoliul de lider, cu un avans de 9 puncte, însă talentatul mijlocaş nu s-a simţit la fel de confortabil sub comanda lui Gâlcă, precum în anul petrecut cu Reghecampf pe banca tehnică. Ex-uniristul a bifat 15 partide în Liga 1, un total de 633 de minute, însă dintre acestea numai în 6 jocuri a fost titular. Se poate discuta de o scădere de turaţie, după un campionat în care impresionase în „roşu-albastru”, în condiţiile în care nu a punctat în tur în Liga 1. Totuşi, în ciuda unui sezon mai palid, Nicuşor a reuşit să înscrie în Cupa României (un gol, la Iaşi), dar şi în două rânduri în preliminariile Champions League. Pe de altă parte însă, prezenţa sa la acest nivel reprezintă vârful performanţelor albaiuliene în actualul sezon, un lucru deloc de neglijat.

*Bucurică s-a impus la Chiajna

Cu amendamentul enunţat mai sus, l-am inclus în această statistică şi pe fundaşul stânga Bogdan Bucurică (28 de ani), clasat în zona retrogradării cu Concordia Chiajna (locul 14), echipă al cărui antrenor secund este aiudeanul Bogdan Andone. Jucătorul de bandă stângă se… bucură însă cu performanţa că este primul în topul celor şapte jucători „albanezi”, în privinţa minutelor acumulate: 1345 de minute în 15 confruntări, toate ca şi titular (integralist în 14). În acelaşi context, îl menţionăm şi pe apărătorul Ionuţ Neag (20 de ani), ce activează în tricoul „şepcilor roşii”. Studenţii au terminat turul pe poziţia a 11-a, iar I. Neag are adunate 692 de minute în 9 meciuri. Şi cam aici se termină chestiunile pozitive…

*Mincă şi Fl. Ilie – cu numele

Şi am ajuns în partea întunecată a analizei, la situaţiile mai puţin plăcute. Portarul Mihai Mincă, locul doi cu CFR Cluj n-a prins niciun minut în tricoul grupării din „Gruia” în anul 2014!!! Albaiulianul în vârstă de 30 de ani este deja pe picior de plecare, la Gyor, în Ungaria, pe urmele antrenorului Vasile Miriuţă. Relativ în aceeaşi situaţie se regăseşte şi fundaşul Florin Ilie (22 ani), legitimat în tur la Gaz Metan Mediaş (locul 13) şi Concordia Chiajna. Ex-uniristul a prins numai în trei rânduri banca de rezervă, la începutul sezonului, pentru „găzari”.

*C. Cristea şi Selagea – doar în august…

Foarte puţin au jucat alţi doi jucători ce au început fotbalul în „alb-negru” şi au cochetat în trecut cu 2.FOTBAL:RAPID BUCURESTI-STEAUA BUCURESTI, CUPA LIGII (19.07.2014)loturile naţionale. Plecat în intersezon de la Pandurii Tg. Jiu, mijlocaşul Călin Cristea nu s-a regăsit sub Tâmpa. Locul 10 cu FC Braşov, dar extrem de puţine minute, doar 124 de minute, adunate în două întâlniri şi încă în 5 rânduri rezervă neutilizată, fiind şanse sporite ca în această iarnă să-şi caute altă destinaţie. Rapidist în startul sezonului, Ciprian Selagea (23 ani) are la activ două prezenţe în „vişiniu” (91 de minute) şi apoi… pauză, fotbalistul renunţând temporar la activitatea competiţională, după ce s-a despărţit de actuala „lanternă roşie”. Aşadar, s-a scurs prima parte a stagiunii în Liga 1, dar Alba nu are prea multe motive de satisfacţie, rezultând un tur de campionat cenuşiu, recesiunea fiind elocventă în planul realizărilor fotbalistice.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

CSO Voluntari – Volei Alba Blaj 3-1, în primul meci al finalei Diviziei A1 la volei feminin

Dan HENEGAR

Publicat

în

CSO Voluntari a învins, scor 3-1 (28-26, 25-19, 20-25, 25-20), pe campioana Volei Alba Blaj în primul meci al finalei Diviziei A1 la volei feminin. Al doilea meci are loc mâine, 20 aprilie, tot la Voluntari, la ora 20.00, în direct la TVR Sport, iar următoarele două sunt prevăzute la Blaj, la finele săptămânii viitoare. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea