Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO Protest la Colegiul Național ”David Prodan” Cugir. Părinți, profesori și elevi susțin păstrarea clasei de filologie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Luni, începând cu ora 15.00, în fața Colegiului Național ,,David Prodan” Cugir a avut loc un protest la care au luat parte peste 70 de persoane reprezentând părinți, profesori și elevi din clasa a VIII-a aparținând școlilor gimnaziale din oraș.

Totul a pornit de la Planul de școlarizare pentru anul de învățământ 2018 – 2019, prin care Colegiul Național ,,David Prodan” a solicitat ISJ Alba, un număr de trei clase de a IX-a zi cu următoarele specializări: matematică-informatică, intensiv informatică; ştiinţele naturii şi filologie, intensiv engleză, ţinându-se cont de rezultatele sondajului aplicat în toamna anului 2017 elevilor şcolilor gimnaziale,  în  urma căruia a rezultat faptul că 82 de elevi (39 opţiuni pentru matematică-informatică, 28 opţiuni pentru ştiinţele naturii şi 15 opţiuni pentru filologie) doreau înscrierea la colegiul amintit.

În opinia celor cu care am stat de vorbă, s-a făcut această solicitare pentru a asigura continuitatea pe profilurile existente, pe baza sondajelor aplicate elevilor de clasa a VIII-a şi la solicitările părinţilor acestor elevi, demers susţinut și de autorităţile locale ale oraşului.

Cu toate acestea, ISJ Alba a informat colegiul că alocă doar două dintre cele 3 clase de zi şi a cerut stabilirea specializărilor acestora, alocând în plus, două clase de seral. Potrivit unor membri ai CA, au urmat solicitări, interpelări, reacţii pe tema dispariţiei clasei cu profil uman cu specializarea filologie şi a încălcării unor drepturi ale elevilor, dar nu s-a primit în acest timp niciun răspuns oficial de la ISJ. Au mai avut loc diverse şedinţe ale Consiliului local, ale Consiliului profesoral, Consiliului de Administraţie în care s-a dezbătut problema apărută, s-au făcut memorii de către autorităţile locale şi de către părinţi.

Într-o ședință CA din 30.03.2018, s-a reanalizat situaţia, iar rezultatul a fost următorul: solicitarea în continuare 3 clase, ţinând  cont de faptul că  a crescut numărul opţiunilor pentru specializarea filologie.  După cum am fost informați, în cursul dimineții de astăzi, la Prefectura Alba a avut loc o întâlnire (planificată), între o delegație a părinților elevilor din Cugir și reprezentanții Instituției Prefectului și anume: Subprefect Monica Popescu, respectiv Directorul Cancelariei Prefectului, Cornel Murg. A fost prezentă de asemenea, prof. Insp. Dorina Budoiu – din partea ISJ Alba și directorul Colegiului ,,David Prodan”, prof. Ionela Cozmescu. Conform informațiilor primite din partea delegațiiei de părinți a fost o discuție constructivă, în care reprezentanții Instituției Prefectului, atât subprefectul, cât și directorul Cancelariei au dovedit multă disponibilitate, au susținut situația prezentată de părinți și i-au asigurat pe aceștia că în cursul zilei de marți, vor transmite Ministerului Educației, o adresă de susținere din partea Instituției Prefecturii.

Acest demers va fi însoțit de documente menite să convingă, cu argumente cât mai obiective, necesitatea continuării activității școlare la Colegiul Național ,,David Prodan”, cu un număr de trei clase, dintre care, o clasă de filologie curs de zi.

Ulterior întâlnirii de la Prefectură, la Colegiul Naționl ,,David Prodan” a avut loc o ședință CA, prin care s-a hotărât redactarea unei adrese prin care se susține continuarea activității colegiului cu un număr de trei clase și care să fie înaintată către Instituția Prefectului. Referitor la situația creată, directorul colegiului, prof. Ionela Cozmescu nea declarat că întâlnirea de la Prefectură a fost una importantă, care a lăsat loc unui dialog deschis, cu multă susținere și înțelegere din partea doamnei subprefect Popescu și a domnului director Murg. În legătură cu protestul organizat la colegiu, aceasta a spus: ..Eu am recomandat organizatorilor, oportunitatea desfășurării unei astfel de acțiuni, doar după ce vor fi epuizate tóate demersurile pe care ni le-am propus pe acest sensibil subiect. Dacă asta s-a dorit, asta s-a realizat”.

(C.P.)

[nggallery id=5569]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Peste 400 de persoane legitimate în Alba, prin intermediul aplicației eDAC, în 24 de ore: Acțiuni ale polițiștilor și jandarmilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Peste 400 de persoane legitimate în Alba, prin intermediul aplicației eDAC, în 24 de ore: Acțiuni ale polițiștilor și jandarmilor Joi, 25 aprilie 2024, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta liniștea cetățenilor din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea