FOTO: Protest la Alba Iulia – sute de participanți, o singură voce: Uniti salvăm padurea și toată România!

Peste 1000 de localnici și turiști s-au aflat sâmbătă, între orele 16.00 și 17.00, pe Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia.

Protest Alba IUlia_taieri ilegale paduri (119)

Dacă circa 300 dintre ei au dat dovadă de un spirit civic sănătos, reușind să transmită un mesaj ferm autorităților statului, politicienilor și corporațiilor complice la tăierea masivă a pădurilor, ceilalți au preferat să își arate susținerea de la terase și din balcoane.

Protest Alba IUlia_taieri ilegale paduri (85)

Protestul de la Alba Iulia este cea de a doua manifestare împotriva tăierilor abuzive de pădure ce au avut astăzi loc în județul Alba, prima desfășurându-se în această dimineață în inima Apusenilor, la Câmpeni.

Nucleul dur al participanților la marșul de protest de astăzi a fost format din locuitori ai municipiului Sebeș. Aceștia înțeleg mai bine decât alții importanța aerului curat și a unui mediu sănătos, iar prin acțiunile lor recente au repurtat o victorie împotriva corporației, obligând statul să recunoască că nu a fost respectată cu strictețe legislația de mediu.

Protest Alba IUlia_taieri ilegale paduri (43)

Au fost prezenți la manifestație și tineri de la Cugir și chiar câțiva iubitori de natură din județul Hunedoara.

S-a strigat cu mic, cu mare: “Uniti salvăm padurea!; Nu corporțtia, face legislația!

Iesiti din casă, dacă vă pasă! Ce vrem noi, e si pentru voi!; Uniti, salvăm toată România!: România, trezeste-te!; Uniți, salvăm padurea! Lasă jos securea, să salvăm padurea!; Daca vreti sa respirați, padurile apărați!”

Manifestații de protest similare vor avea loc simultan, în alte 27 orașe din țară și 14 din străinătate.

ONG-urile de mediu care s-au implicat în organizarea protestelor fac un apel la toți cetățenii cu simț civic care vor să fie oprit “jaful de aur verde”, care a lăsat România cu jumătate din suprafaţa împădurită pe care o avea în 1989, să se implice.

Solicitările protestatarilor:

“În conformitate cu drepturile constituționale şi drepturile conferite de tratatele internaţionale la care România este parte, solicităm:

1.Stoparea tăierilor ilegale

2.Menţinerea şi îmbunătăţirea implementării programului ”Radarul Pădurilor”.

3.Protecția Pădurilor Virgine, Cvasivirgine și a Parcurilor Naționale.

4.Deblocarea dosarelor de corupţie din domeniul forestier

5.Întărirea instituțiilor cu atribuții de control în silvicultură

6.Elaborarea Strategiei Naţionale Forestiere şi finanțarea Programului National de Împăduriri

7.Instituirea de măsuri antimonopol în industria lemnului, eliminarea abuzurilor de poziţie dominant şi de monopsol, precum şi reguli de valorificare a lemnului în beneficul dezvoltării durabile a comunităților locale

8.Enunţarea în Codul Silvic (lege organică) a principiilor ce vor sta la baza legislaţiei subsecvente pentru exploatarea şi valorificarea masei lemnoase (din pădurile aflate în proprietate publică), astfel încât să conducă la dezvoltarea sectorului de prelucrare superioară a lemnului în România şi creearea unei pieţe concurenţiale echilibrate în beneficiul dezvoltării durabile a comunităţilor locale:

9.Plăți compensatorii pentru proprietarii de păduri cu rol de protecţie sau incluse în arii protejate ori situri Natura 2000

10.Instituirea unui sistem funcţional de plăţi compensatorii pentru proprietarii privaţi de pădure care să compenseze integral veniturile nerealizate de proprietari prin restricţiile impuse prin lege pentru exercitarea rolului de protecţie. Plata contravalorii efectelor funcţiilor de protecţie pentru proprietarii de păduri trebuie să ia în considerare şi beneficiarii direcţi sau indirecţi ai serviciilor de mediu.

11.Finanțarea adecvată a sectorului forestier pentru menținerea echilibrului intre protecție si exploatare.

12.Oprirea proiectului de modificare a Legii vânătorii şi fondului cinegetic – legea masacrării dreptului de proprietate şi a faunei!

 

[Gallery not found]

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

8 Comentarii

Calin 9 mai 2015 at 20:34

Daca nu sarim cu totii in apararea padurilor si raurilor de munte, in curand nu vom mai avea ce salva!

Unul 10 mai 2015 at 11:06

Din „Seria”, „Sa-i dam scandalagiului, un moitiv sa urle”!

HH 9 mai 2015 at 21:42

FELICITARI PARTICIPANTILOR !!!
DACA IN ACESTI ANI NU DEVENIM ACTIVI , IN MAXIMUM 10 ANI VA FI PREA TARZIU SI NE VOM PLANGE INUTIL, COPIII SE VOR UITA LA NOI CU DISPRET SI NOI NU LE VOM PUTEA VORBI DECAT DESPRE IMBECILII CARE AU FACUT LEGI ” STRAMBE”, CORPORATII CARE CUMPARA TOT, PADURARI CORUPTI SI MOTI HOTI CU CASE IMBRACATE IN POLISTIREN, VOPSITE IN PORTOCALIU SI JEEP LA POARTA ! COPIII NE VOR INTREBA ” VOI UNDE ATI FOST, CE ATI FACUT ?! „

Așa zis-a Burebista 10 mai 2015 at 0:04

@HH ─ ai perfectă dreptate! Dacă nu acum, atunci când?

dolfi 10 mai 2015 at 17:23

pe 98% din romani nu-i intereseaza.. sunt ignoranti… Oamenii de la terase isi vedeau ieri de paharele si sticlele lor, musterii magazinelor la fel, unii erau nervosi pe manifestanti ca le incurca plimbarea de sambata. Mai erau si dobitoci care radeau cu gura pana la urechi…
Oamenii astia n-o sa se trezeasca nici cand n-o sa mai aiba aer de respirat…
Din pacate nu stiu daca mai avem cu cine lupta impotriva hotilor….

gadea si ciutacu 10 mai 2015 at 20:55

ii doare in paispe pe cei responsabili cu defrisarile de mitingurile din diferite orase. nu s-au mobilizat albaiulenii si pt salvarea parcului Custozza atat in strada cat si online. unde e florin roman zis si piticul atomic? a pupat piata idependentei cu mustaciosii de la primarie si consiliul judetean. rezultatul? parcul transformat in pavele, o buna parte din parcul unirii, la fel, pe mamut defrisare masiva pt piste de biciclete si primarele ne invita sa ne plimbam in parcul din santurile cetatii ca dau navala turistii sa vada pavelele. ce sa ne batem capul de padurile din apuseni cand in municipiu se taie ca-n…codru. suntem indemnati noi cetatenii sa reclamam daca vedem transporturi de lemne, in vremea asta olar, padurarii si politia isi fac treaba in stilul lor mafiot.

dolfi 10 mai 2015 at 23:15

sa vezi ce fain se plimba prekinu lu hava, szaboul intr-un VW Amarok (in functie de dotari ajunge si la 40000 euro), pe spatiul pietonal-auto… Mai invita cate-un prekin la un gratarel acolo langa ponei… Ce mai, grof in toata regula… Lu ala nu-i e cald ca doar are aer conditionat in rabla… cetatenii pot sa se plimbe pe spatiul pietonal-auto, mai ales bunicii cu nepoteii de mana… Desi e cam greu pentru un copilas de cativa anisori sa traga de cadavru bunicii ori bunicului daca crapa din cauza caldurii

tac 11 mai 2015 at 15:51

vai si amar si de raurile de munte cu atatea micro hidro centrale… distrug tot nesimtitii

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...