Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Protest la Alba Iulia – sute de participanți, o singură voce: Uniti salvăm padurea și toată România!

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Peste 1000 de localnici și turiști s-au aflat sâmbătă, între orele 16.00 și 17.00, pe Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia.

Protest Alba IUlia_taieri ilegale paduri (119)

Dacă circa 300 dintre ei au dat dovadă de un spirit civic sănătos, reușind să transmită un mesaj ferm autorităților statului, politicienilor și corporațiilor complice la tăierea masivă a pădurilor, ceilalți au preferat să își arate susținerea de la terase și din balcoane.

Protest Alba IUlia_taieri ilegale paduri (85)

Protestul de la Alba Iulia este cea de a doua manifestare împotriva tăierilor abuzive de pădure ce au avut astăzi loc în județul Alba, prima desfășurându-se în această dimineață în inima Apusenilor, la Câmpeni.

Nucleul dur al participanților la marșul de protest de astăzi a fost format din locuitori ai municipiului Sebeș. Aceștia înțeleg mai bine decât alții importanța aerului curat și a unui mediu sănătos, iar prin acțiunile lor recente au repurtat o victorie împotriva corporației, obligând statul să recunoască că nu a fost respectată cu strictețe legislația de mediu.

Protest Alba IUlia_taieri ilegale paduri (43)

Au fost prezenți la manifestație și tineri de la Cugir și chiar câțiva iubitori de natură din județul Hunedoara.

S-a strigat cu mic, cu mare: “Uniti salvăm padurea!; Nu corporțtia, face legislația!

Iesiti din casă, dacă vă pasă! Ce vrem noi, e si pentru voi!; Uniti, salvăm toată România!: România, trezeste-te!; Uniți, salvăm padurea! Lasă jos securea, să salvăm padurea!; Daca vreti sa respirați, padurile apărați!”

Manifestații de protest similare vor avea loc simultan, în alte 27 orașe din țară și 14 din străinătate.

ONG-urile de mediu care s-au implicat în organizarea protestelor fac un apel la toți cetățenii cu simț civic care vor să fie oprit “jaful de aur verde”, care a lăsat România cu jumătate din suprafaţa împădurită pe care o avea în 1989, să se implice.

Solicitările protestatarilor:

“În conformitate cu drepturile constituționale şi drepturile conferite de tratatele internaţionale la care România este parte, solicităm:

1.Stoparea tăierilor ilegale

2.Menţinerea şi îmbunătăţirea implementării programului ”Radarul Pădurilor”.

3.Protecția Pădurilor Virgine, Cvasivirgine și a Parcurilor Naționale.

4.Deblocarea dosarelor de corupţie din domeniul forestier

5.Întărirea instituțiilor cu atribuții de control în silvicultură

6.Elaborarea Strategiei Naţionale Forestiere şi finanțarea Programului National de Împăduriri

7.Instituirea de măsuri antimonopol în industria lemnului, eliminarea abuzurilor de poziţie dominant şi de monopsol, precum şi reguli de valorificare a lemnului în beneficul dezvoltării durabile a comunităților locale

8.Enunţarea în Codul Silvic (lege organică) a principiilor ce vor sta la baza legislaţiei subsecvente pentru exploatarea şi valorificarea masei lemnoase (din pădurile aflate în proprietate publică), astfel încât să conducă la dezvoltarea sectorului de prelucrare superioară a lemnului în România şi creearea unei pieţe concurenţiale echilibrate în beneficiul dezvoltării durabile a comunităţilor locale:

9.Plăți compensatorii pentru proprietarii de păduri cu rol de protecţie sau incluse în arii protejate ori situri Natura 2000

10.Instituirea unui sistem funcţional de plăţi compensatorii pentru proprietarii privaţi de pădure care să compenseze integral veniturile nerealizate de proprietari prin restricţiile impuse prin lege pentru exercitarea rolului de protecţie. Plata contravalorii efectelor funcţiilor de protecţie pentru proprietarii de păduri trebuie să ia în considerare şi beneficiarii direcţi sau indirecţi ai serviciilor de mediu.

11.Finanțarea adecvată a sectorului forestier pentru menținerea echilibrului intre protecție si exploatare.

12.Oprirea proiectului de modificare a Legii vânătorii şi fondului cinegetic – legea masacrării dreptului de proprietate şi a faunei!

 

[nggallery id=449]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea