Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: PROTEST, în faţa spitalului din Câmpeni. Aproximativ 200 de angajaţi şi cetăţeni au ieşit în stradă, nemulţumiţi de situaţia în care se află unitatea medicală. Au pichetat şi sediul Primăriei

Publicat

în

protest Campeni02Aproximativ 200 de persoane, angajaţi ai spitalului din Câmpeni, dar şi cetăţeni, au ieşit  în stradă, luni, îngrijoraţi de situaţia  în care se află unitatea medicală. De asemenea, angajaţii sunt nemulţumiţi de faptul că li s-au diminuat salariile. Protestul a fost organizat de Sindicatul Judeţean Sanitas şi anunţat încă de săptămâna trecută.

Înarmaţi cu pancarte, cu mesaje precum „Stop Umilinţei!”, „Vrem tichete!”, „Nu ne condamnaţi la moarte!”, „Ne vrem medicii înapoi!” sau „Vrem spital, nu scandal”, aceştia s-au strâns, cu începere de la ora 12.00, în curtea spitalului, de unde au pornit în marş către Primăria Câmpeni, pe traseul str. Horea – Oituz –  Moţilor. Între orele 13.15-14.30, angajaţii au pichetat sediul primăriei.

„Acţiunea de protest este declanşată de starea de dificultate în care se află Spitalul Orăşenesc Câmpeni şi este independentă de orice influenţă politică. Angajaţii Spitalului Orăşenesc Câmpeni sunt cei care prin efortul lor au asigurat funrizarea de servicii medicale şi îngrijire, deşi salariile lor sunt drastic diminuate de peste un an de zile”, a precizat Sindicatul Judeţean Sanitas.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit aceleiaşi surse, protestul are ca obiective menţinerea funcţionării spitalului, respectarea drepturilor salariale legale, precum şi aşezarea pe principii corecte şi eficiente a acţiunii echipei manageriale a spitalului.

„Eu după 37 de ani  de muncă câştig 1200 de lei. Am fost nevoită, o spun cu ruşine, sau cu mândrie, am fost nevoită să plec trei luni în Germania să îngrijesc persoane în vârstă, să mă pot descurca”, a spus Ana Boncuţ, o asistentă medicală prezentă la protest.

Valentin Mucea, managerul spitalului din Câmpeni, a ţinut să precizeze că,  pe lângă situaţia financiară proastă,  o altă problemă ar fi lipsa medicilor.  „Am contractat o sumă cu casa, însă această sumă nu ne acoperă în totalitate cheltuielile pe care le avem. Spre exemplu, cheltuielile de personal sunt stabilite de consiliul de administraţie şi nu pot depăşi 74% din totalul veniturilor noastre. Plăţile restante sunt desul de mari, 216.409 lei.  Ar rămâne disponibilităţi după plata cheltuielilor de personal  în jur de 150.495 lei, dar toate acestea coroborate cu plăţile restante pe care le avem duc la un deficit de disponibilităţi de 65.913 lei, suma pe care noi am cerut-o în cursul lunii ianuarie Consiliului Local. Avem şi o acreditare prevăzută pentru trimestrul trei. Noi încercăm să o amânăm puţin, pentru că avem această posibilitate, dar problema e că pentru această acreditare trebuie să fim cu plăţile la zero. O altă problemă ar fi lipsa medicilor. Acum, la nivelul la care ne aflăm cu un număr de 10 medici, ne descurcăm foarte greu. Dacă ar fi medici am avea un contract mult mai bun cu casa, ceea ce ar implica şi o rezolvare a problemelor noastre, inclusiv cele salariale”, a declarat Valentin Mucea, managerul spitalului.

Marius Sepi, liderul Sanitas: Ce o să facem cu pacienţii din Câmpeni, în condiţiile în care şi spitalul de la Baia de Arieş şi cel de la Zlatna s-au închis?

„Întrebarea mea către guvern şi către ministerul sănătăţii e… ce o să facem cu pacienţii din Câmpeni, în condiţiile în care şi spitalul de la Baia de Arieş şi spitalul de la Zlatna s-au închis…? Probabil că o să trebuiască să cumpărăm ambulanţe, să-i ducem la Cluj şi la Alba Iulia, că altă soluţie nu văd. Deci, an de an s-a tăiat finanţarea, în special la spitalele mici şi orăşeneşti. Am cerut de nenumărate ori implicarea primăriilor pentru ca să ofere locuinţe medicilor şi să ofere locuri de muncă pentru familiile celor care vin, tocmai pentru că ştim şi noi că fără profesionişti nu se poate face absolut nimic. Nu se întâmplă nimic, doar degradarea serviciilor medicale din România.

Ce spune primarul oraşului Câmpeni,  Călin Andreş
” Îi înţeleg pe cei care sunt astăzi în stradă, ştiu că salariile sunt mici, o infirmieră ajunge să ia 600 de lei salar, iar o asistentă medicală să aibă 1000 de lei. Mai mult, salariile au fost reduse cu aproximativ 30% în ultimii  5 ani. Am făcut apel acum 2 ani de zile la toţi primarii din zona munţilor Apuseni să ne asociem şi să finanţăm împreună spitalul, pentru că legal era posibil. Spitalul deserveşte o populaţie de 50 de mii de locuitori. Noi colectăm taxe şi impozite doar de la 7000 de locuitori. De la 7000 de locuitori nu poţi să ţii un spital care deserveşte 50 de mii de locuitori. Am făcut nenumărate adrese la ministerul sănătăţii să ne suplimenteze paturi finanţate, nu paturi fizice, că putem aduce noi, dar acelea nu sunt finanţate şi ni s-a spus că trebuie să ne gândim la o restructurare, lucru cu care eu nu sunt de acord. Mi s-ar părea normal să ajungem la numărul de paturi din 2010, şi anume la 150 de paturi. Săptămâna trecută am primit o adresă de la DSP, prin care anunţă că Ministerul Sănătăţii a alocat pentru spitalul din Câmpeni 25 de miliarde de lei vechi, 10 miliarde pentru aparatură şi 15 miliarde pentru reparaţii, infrastructură.

Menţionăm că, în zona Munţilor Apuseni, pe lângă această unitate medicală, mai funcţionează un spital de Boli Cronice tot în Câmpeni,  şi un alt spital la Abrud.

[nggallery id=182]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Amenajarea și împrejmuirea curții Căminului Cultural din Straja: Licitația de peste UN MILION de lei, lansată în SEAP

Publicat

în

Amenajarea și împrejmuirea curții Căminului Cultural din Straja: Licitația de peste UN MILION de lei, lansată în SEAP

Primăria comunei Berghin a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru lucrări de construcții pentru obiectivul „Amenajare și împrejmuire curte, Cămin Cultural, localitatea Straja, comuna Berghin”.

Valoarea totală estimată a investiției este de 1.395.013,12 lei, fără TVA.

Elit - Gustul Desăvârșit
Situația existentă

Terenul care face obiectul prezentului proiect este situat în intravilanul localității Straja, comuna Berghin, în partea centrală a localității.

Terenul este neîmprejmuit astfel animalele riveranilor de cele mai multe ori pasc nestingherite pe zona verde aferentă cîminului cultural, producând disconfort mai ales dacă sunt organizate diferite evenimente în incinta acestuia.

Accesul auto cât și pietonal se face la ora actuală doar prin partea de vest a amplasamentului, pe o stradă nemodernizată fiind destul de dificil în perioadele umede.

Nu există un loc special amenajat pentru parcarea autovehiculelor, nu există trotuare amenajate singurul trotuar este trotuarul de protecție din jurul clădirii.

De aceea se impune realizarea împrejmuirii zonei, modernizarea străzii care asigură accesul auto, amenajarea unei parcări și realizarea unor alei pitonale astfel încât să deservească nevoile comunității.

Din aceste considerente investiția este necesară și oportună, încadrându-se în cerințele benefice de modernizare a infrastructurii rutiere, precum și a creșterii nivelului de trai al populației locale din mediul rural.

Din analiza efectuată la fața locului și conform temei de proiectare cu cerințele beneficiarului s-a adoptat următoarea soluție:
 • modernizarea străzii secundare din partea nord vestică care să asigure acces auto și pietonal spre căminul cultural
 • amenajarea în incintă a unei parcări
 • împrejmuirea obiectivului pentru a limita accesul animalelor în incintă
 • amenajarea aleilor pitonale și a zonelor pentru joacă pentru copii în incintă
 • amenajarea spațiului de odihnă și amplasarea foișorului în incintă
 • amenajare acces pitonal în partea de sud est
 • colectarea și evacuarea apelor pluviale de pe amplasament
 • iluminatul ambiental al spațiului din incintă și a foișorului
 • sistematizarea verticală cu taluze și berme a spațiului din interiorul amplasamentului
 • plantarea cu plante perene și arbuști ornamentali a taluzelor
 • însămânțarea zonelor verzi
 • siguranța circulației prin montarea de indicatoare și marcaje corespunzătoare precum și a parapetului de protecție de tip H1 pe acostamentul dinspre cusul de apă temporar
Pentru o mai bună urmărire în timpul execuției proiectul a fost împărțit în opt obiecte, fiecare cu categoriile de lucrări aferente, astfel:

Obiectul 1 – modernizare stradă secundară (AX2)
Obiectul 2 – zid de sprijin și împrejmuire incintă
Obiectul 3 – sistematizare verticală și amenajare incintă
Obiectul 4 – amenajare parcare în incintă
Obiectul 5 – instalații electrice
Obiectul 6 – colectare și evacuare ape pluviale din jurul clădirii precum și aducerea la cotă a căminelor existente în incintă
Obiectul 7 – foișor
Obiectul 8 – mobilier urban
Obiectul 9 – plantații


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Un deţinut din Penitenciarul Aiud și-a dat foc la celulă, enervat că nu a fost eliberat condiţionat: Ce pedeapsă i-au dat magistrații

Publicat

în

Un deţinut din Penitenciarul Aiud și-a dat foc la celulă, enervat că nu a fost eliberat condiţionat: Ce pedeapsă i-au dat magistrații

Un bărbat din municipiul Alba Iulia, deţinut la Penitenciarul Aiud, după ce în urmă cu câţiva ani după ce a tâlhărit o tânără în scara unui bloc din oraş, a primit un ”supliment” de pedeapsă.

N. D. a dat foc camerei de deţinere de la Penitenciarul Aiud şi a distrus alte bunuri din interior. Faptele au fost comise cu trei luni înainte să fie eliberat condiţionat din precedenta condamnare. La scurt timp după eliberare, bărbatul a ajuns din nou după gratii pentru fapta de tâlhărie.

Potrivit anchetatorilor, în timp ce se afla în camera de deţinere E1.9, pe secţia E1 din Penitenciarul Aiud, a distrus două geamuri, o saltea şi uşa de la baia camerei de deţinere, cauzând un prejudiciu în cuantum de 219 lei. În aceeaşi zi, în jurul orei 17.20, deţinutul a distrus prin incendiere salteaua din camera de deţinere şi ramele de la geamurile camerei de deţinere, cauzând un prejudiciu în cuantum de 485 lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Fiind întrebat de ce a incendiat camera de deţinere, acesta a răspuns că a avut aceeaşi stare de nervozitate asemănătoare cu câteva ore în urmă, motivând că este deţinut ilegal în penitenciar şi instanţa de judecată nu l-a pus în libertate”, se precizează în hotărârea Judecătoriei Aiud.

Instanţa a avut în vedere gradul ridicat de pericol social al faptelor, nu neapărat în faptul că au fost distruse bunuri aparţinând unităţii penitenciare, ci în faptul că manifestările sunt agresive, una din fapte a fost comisă prin incendiere şi vin din partea unei persoane private de libertate care se presupune că trece printr-un proces de reeducare şi care ar trebui să înveţe să se conformeze normelor legale şi morale.

”Nici pe departe nu manifestă inculpatul o asemenea asumare a normelor de conduită, dimpotrivă, în mai multe rânduri a distrus literalmente tot ce a găsit la îndemână, fiind sancţionat în mai multe rânduri pe durata detenţiei pentru comiterea abaterii disciplinare constând în distrugerea de bunuri.

Raportat la persoana inculpatului, acesta se afla la momentul comiterii infracţiunilor în executarea unei pedepse de 7 ani şi 2 luni închisoare aplicată pentru mai multe infracţiuni (între care tâlhărie şi viol în forma tentativei), este cunoscut în mediul penitenciar ca fiind un deţinut dificil, cu multe manifestări dezadaptative, cu foarte multe sancţiuni disciplinare aplicate pe perioada detenţiei, cele mai multe pentru fapte comise cu violenţă, inclusiv pentru distrugerea bunurilor penitenciarului. Se mai adaugă faptul că, deşi ulterior comiterii prezentelor fapte, inculpatul a fost liberat din detenţie, a fost reîncarcerat la scurt timp, fiind condamnat la pedeapsa de 6 ani închisoare pentru comiterea unei infracţiuni grave (tâlhărie calificată)”, se mai menţionează în hotărâre.

În final, bărbatul a fost condamnat la 9 luni de închisoare pentru distrugere în formă continuată şi s-a constatat că a fost condamnat în 2019 la pedeapsa închisorii de 6 ani pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie calificată. În final, a fost condamnat la 6 ani, 3 luni şi 346 zile de închisoare. Din această condamnare se va scade perioada executată de circa 3 ani şi 10 luni. Dosarul a ajuns, între timp, la Curtea de Apel, unde va fi pronunţată sentinţa definitivă.

Sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Se SCUMPESC biletele pentru transportul în comun, la Alba Iulia: Aprobarea noilor tarife, pe masa consilierilor locali

Publicat

în

Se SCUMPESC biletele pentru transportul în comun, la Alba Iulia: Aprobarea noilor tarife, pe masa consilierilor locali

Miercuri, 29 iunie, în cadrul ședinței Consiliului Local al Municipiului Alba Iulia, printre proiectele de pe ordinea de zi, se află și aprobarea modificării tarifelor de călătorie pentru zona tarifară „zona 1 municipiul Alba Iulia”, respectiv creșterea tarifului biletului de călătorie de la 2.50 lei/oră la 3.50 lei/oră, și a abonamentului lunar de la 75 de lei la 105 lei.

Tarifele actuale sunt următoarele:

Bilet pe suport hârtie sau „portofel electronic” – 2.50 lei/oră
Bilet cu plata prin SMS Echivalentul în lei a 0.45 euro + tva/oră = 0.54 Euro
Abonament lunar- valabilitate toate liniile, număr nelimitat de călătorii în perioada de valabilitate – 75 de lei

Elit - Gustul Desăvârșit

Tarife de călătorie noi

Bilete pe suport hârtie sau „portofel electronic” – 3.50 lei/oră
Bilet cu plata prin SMS Echivalentul în lei a 0.60 euro + tva/oră – 0.71 Euro
Abonament lunar – valabilitate toate liniile, număr nelimitat de călătorii în perioada de valabilitate 105 lei

Tarifele de călătorie actuale sunt valabile începând cu anul 2015. Acestea au fost stabilite inițial prin Hotărârea nr. 87/2015 a Consiliului Local al municipiului Alba Iulia, au fost preluate și menținute în documentația de atribuire a serviciului de transport public aprobată prin HCL 141/2020 și au fost cuprinse în Contractul de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate nr. 26/48/07.01.2021 încheiat între Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia – Transport Local și Societatea de Transport Public SA Alba Iulia.

Raportat la data ultimei modificări a tarifului de călătorie, se constată o creștere generalizată a tuturor cheltuielilor care intră în calculul stabilirii tarifului mediu pentru serviciul public local de persoane respectiv cheltuielile cu forța de muncă, cheltuielile cu utilitățile, creșterea prețului la combustibil, cele cu asigurările obligatorii, etc.

Majorarea tarifelor actuale la nivelul propus va avea ca efect creșterea veniturilor operatorului de transport prin încasarea directă de la călători a contravalorii acestora precum și scăderea compensației plătită de către municipiul Alba Iulia pentru acoperirea diferenței dintre costurile eligibile suportate și înregistrate de operatorul de transport în legătură cu obligațiile de serviciu public și sumele efectiv încasate ca urmare a îndeplinirii sau în temeiul obligațiilor de serviciu public, precum și a cotei de profit de 5%, conform clauzelor contractuale aprobate.

Tarifele actuale practicate de operatorul de transport sunt prevăzute în anexa nr. 6.1 la Contractul de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate nr. 26/48/07.01.2021 încheiat între Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia – Transport Local și Societatea de Transport Public SA Alba Iulia. Acestea au fost stabilite și impuse unilateral de către Entitatea contractantă pe criterii sociale pentru toți călătorii. Aceștia plătesc un tarif sub nivelul costurilor reale ale operatorului iar operatorul este îndreptățit să încaseze Compensația și diferențele de tarif aferente gratuităților stabilite pentru anumite categorii de persoane.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare