Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: PROTEST, în faţa spitalului din Câmpeni. Aproximativ 200 de angajaţi şi cetăţeni au ieşit în stradă, nemulţumiţi de situaţia în care se află unitatea medicală. Au pichetat şi sediul Primăriei

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

protest Campeni02Aproximativ 200 de persoane, angajaţi ai spitalului din Câmpeni, dar şi cetăţeni, au ieşit  în stradă, luni, îngrijoraţi de situaţia  în care se află unitatea medicală. De asemenea, angajaţii sunt nemulţumiţi de faptul că li s-au diminuat salariile. Protestul a fost organizat de Sindicatul Judeţean Sanitas şi anunţat încă de săptămâna trecută.

Înarmaţi cu pancarte, cu mesaje precum „Stop Umilinţei!”, „Vrem tichete!”, „Nu ne condamnaţi la moarte!”, „Ne vrem medicii înapoi!” sau „Vrem spital, nu scandal”, aceştia s-au strâns, cu începere de la ora 12.00, în curtea spitalului, de unde au pornit în marş către Primăria Câmpeni, pe traseul str. Horea – Oituz –  Moţilor. Între orele 13.15-14.30, angajaţii au pichetat sediul primăriei.

„Acţiunea de protest este declanşată de starea de dificultate în care se află Spitalul Orăşenesc Câmpeni şi este independentă de orice influenţă politică. Angajaţii Spitalului Orăşenesc Câmpeni sunt cei care prin efortul lor au asigurat funrizarea de servicii medicale şi îngrijire, deşi salariile lor sunt drastic diminuate de peste un an de zile”, a precizat Sindicatul Judeţean Sanitas.

Potrivit aceleiaşi surse, protestul are ca obiective menţinerea funcţionării spitalului, respectarea drepturilor salariale legale, precum şi aşezarea pe principii corecte şi eficiente a acţiunii echipei manageriale a spitalului.

„Eu după 37 de ani  de muncă câştig 1200 de lei. Am fost nevoită, o spun cu ruşine, sau cu mândrie, am fost nevoită să plec trei luni în Germania să îngrijesc persoane în vârstă, să mă pot descurca”, a spus Ana Boncuţ, o asistentă medicală prezentă la protest.

Valentin Mucea, managerul spitalului din Câmpeni, a ţinut să precizeze că,  pe lângă situaţia financiară proastă,  o altă problemă ar fi lipsa medicilor.  „Am contractat o sumă cu casa, însă această sumă nu ne acoperă în totalitate cheltuielile pe care le avem. Spre exemplu, cheltuielile de personal sunt stabilite de consiliul de administraţie şi nu pot depăşi 74% din totalul veniturilor noastre. Plăţile restante sunt desul de mari, 216.409 lei.  Ar rămâne disponibilităţi după plata cheltuielilor de personal  în jur de 150.495 lei, dar toate acestea coroborate cu plăţile restante pe care le avem duc la un deficit de disponibilităţi de 65.913 lei, suma pe care noi am cerut-o în cursul lunii ianuarie Consiliului Local. Avem şi o acreditare prevăzută pentru trimestrul trei. Noi încercăm să o amânăm puţin, pentru că avem această posibilitate, dar problema e că pentru această acreditare trebuie să fim cu plăţile la zero. O altă problemă ar fi lipsa medicilor. Acum, la nivelul la care ne aflăm cu un număr de 10 medici, ne descurcăm foarte greu. Dacă ar fi medici am avea un contract mult mai bun cu casa, ceea ce ar implica şi o rezolvare a problemelor noastre, inclusiv cele salariale”, a declarat Valentin Mucea, managerul spitalului.

Marius Sepi, liderul Sanitas: Ce o să facem cu pacienţii din Câmpeni, în condiţiile în care şi spitalul de la Baia de Arieş şi cel de la Zlatna s-au închis?

„Întrebarea mea către guvern şi către ministerul sănătăţii e… ce o să facem cu pacienţii din Câmpeni, în condiţiile în care şi spitalul de la Baia de Arieş şi spitalul de la Zlatna s-au închis…? Probabil că o să trebuiască să cumpărăm ambulanţe, să-i ducem la Cluj şi la Alba Iulia, că altă soluţie nu văd. Deci, an de an s-a tăiat finanţarea, în special la spitalele mici şi orăşeneşti. Am cerut de nenumărate ori implicarea primăriilor pentru ca să ofere locuinţe medicilor şi să ofere locuri de muncă pentru familiile celor care vin, tocmai pentru că ştim şi noi că fără profesionişti nu se poate face absolut nimic. Nu se întâmplă nimic, doar degradarea serviciilor medicale din România.

Ce spune primarul oraşului Câmpeni,  Călin Andreş
” Îi înţeleg pe cei care sunt astăzi în stradă, ştiu că salariile sunt mici, o infirmieră ajunge să ia 600 de lei salar, iar o asistentă medicală să aibă 1000 de lei. Mai mult, salariile au fost reduse cu aproximativ 30% în ultimii  5 ani. Am făcut apel acum 2 ani de zile la toţi primarii din zona munţilor Apuseni să ne asociem şi să finanţăm împreună spitalul, pentru că legal era posibil. Spitalul deserveşte o populaţie de 50 de mii de locuitori. Noi colectăm taxe şi impozite doar de la 7000 de locuitori. De la 7000 de locuitori nu poţi să ţii un spital care deserveşte 50 de mii de locuitori. Am făcut nenumărate adrese la ministerul sănătăţii să ne suplimenteze paturi finanţate, nu paturi fizice, că putem aduce noi, dar acelea nu sunt finanţate şi ni s-a spus că trebuie să ne gândim la o restructurare, lucru cu care eu nu sunt de acord. Mi s-ar părea normal să ajungem la numărul de paturi din 2010, şi anume la 150 de paturi. Săptămâna trecută am primit o adresă de la DSP, prin care anunţă că Ministerul Sănătăţii a alocat pentru spitalul din Câmpeni 25 de miliarde de lei vechi, 10 miliarde pentru aparatură şi 15 miliarde pentru reparaţii, infrastructură.

Menţionăm că, în zona Munţilor Apuseni, pe lângă această unitate medicală, mai funcţionează un spital de Boli Cronice tot în Câmpeni,  şi un alt spital la Abrud.

[nggallery id=182]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea