Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: „Protejează mediul! Colectează selectiv!”. Proiectul Liceului Teoretic Teiuș și al Școlii ”Iuliu Maniu” din Vințu de Jos, la final. ”Nouă ne pasă!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

liceul teoretic teius01Iniţiatorii proiectului „Protejează mediul! Colectează selectiv!”, Liceul Teoretic Teiuş şi Şcoala Gimnazială Iuliu Maniu Vinţu de Jos, sprijiniţi de specialişti şi parteneri precum: Garda de Mediu Alba, Clubul Rotary Teiuș, Primăria Teiuș și Primăria Vințu de Jos, şi-au propus să dezvolte în rândul elevilor, cadrelor didactice, părinţilor şi comunităţii locale abilităţi de colectare selectivă a deşeurilor, de protecţie a mediului înconjurător, de lucru în echipă şi voluntariat.

În urma unui chestionar aplicat elevilor din şcolile implicate în proiect şi pe baza observaţiilor efectuate în şcoală şi comunitate, s-a constatat că deşeurile nu sunt colectate selectiv, ceea ce influenţează în mod negativ mediul înconjurător.

Obiectivele proiectului s-au concretizat în stimularea culturii participative, a cetăţeniei active şi a voluntariatului prin implicarea în proiect a elevilor, cadrelor didactice, părinţilor, partenerilor, a comunităţii locale, aplicarea principiului RRR (Reducere – Reciclare – Reutilizare) prin colectarea şi reciclarea deşeurilor, respectarea şi promovarea principiilor de mediu recunoscute la nivel internaţional prin realizarea de dezbateri, prezentare de film educativ pe tema protecţiei mediului elevilor şi invitaţilor, promovarea responsabilităţii sociale în rândul instituţiilor partenere prin exemple de bună practică, îmbunătăţirea programelor şi politicilor publice (politica de gestionare a deşeurilor la nivelul localităţilor) prin motivarea primăriilor implicate în proiect de achiziţiona pubele ecologice şi a colecta selectiv, ca urmare a rezultatelor obţinute în proiect.

Activitățile proiectului au debutat în săptămâna Școala Altfel – Să ştii mai multe, să fii mai bun! cu o dezbatere, la nivelul fiecărei unități școlare, pe tema protejării mediului înconjurător şi a  colectării selective a deşeurilor. Următoarea activitatea intitulată Ne-am  informat, găsim soluţii! a cuprins realizare de fotografii, activităţi practice de confecţionare de pubele ecologice, activitate de documentare, interviuri, strângere de materiale, realizări de articole, editare, multiplicare şi publicarea acestora în revista şcolii. Etapa Nouă ne pasă!, etapa de ecologizare şi colectare selectivă a deşeurilor, de amplasare a pubelor ecologice pe arterele principale din localităţi, elevii lucrând în echipe, deșeurile fiind colectate selectiv în saci menajeri de culori diferite, fiind ridicate mai apoi de firmele specializate. Ultima etapă a proiectului Învățăm unii de la alții a cuprins deplasarea elevilor Liceului Teoretic Teiuș la Școala Gimnazială Iuliu Maniu, Vințu de Jos pentru prezentarea activităților derulate în cadrul proiectului (PPT-uri, fotografii şi fragmente din interviurile audio), expunerea modului în care s-au desfășurat activităţile proiectului în şcoală şi comunitate. S-au făcut schimburi de opinii şi experienţe şi au învăţat unii de la alţii cum să colecteze selectiv şi cum să protejeze mediul.

Cadrele didactice care au colaborat pentru realizarea țintelor strategice ale acestui proiect sunt: prof. Nicoleta Cîmpean, prof.  Alina Crișan, prof. Lucia Herman, prof. Mihaela Suărășan, prof. Iuliana Câmpean și prof. Marius Pintea.

„Conștientizarea elevilor și comunității locale cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor este responsabilitatea persoanelor care doresc să demonstreze calitatea de cetățeni europeni și, de asemenea, este soluţia protejării mediului, aflată la îndemâna tuturor, presupunând depozitarea deşeurilor în locuri special amenajate în vederea reciclării. Prin acest proiect s-a dorit focalizarea atenției asupra unor soluții practice pentru implementarea unui sistem funcțional de colectare selectivă a deșeurilor la nivelul fiecărei comunități locale” a declarat Marius Pintea, directorul adjunct al Liceului Teoretic Teiuș.

(C.M.)

[nggallery id=638]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Aproape 6.500 de persoane au intrat pe piața muncii din județul Alba în anul 2023, ajutate de AJOFM

Bogdan Ilea

Publicat

în

Aproape 6.500 de persoane au intrat pe piața muncii din județul Alba în anul 2023, ajutate de AJOFM În cadrul ședinței de colegiu prefectural, directorul AJOFM Alba a prezentat obiectivele avute anul trecut. Aproximativ 6500 de persoane au intrat pe piața muncii și aproape 13.000 de oameni au fost ajutați prin servicii de informare și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea