Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO/ Proiectul „PRO-ACCES”: Liceeni din județele Alba și Hunedoara au experimentat viața de student la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Numeroși elevi de la licee din județele Alba și Hunedoara, partenere în proiectul „Pro-Acces”, însoțiți de cadre didactice, s-au aflat sâmbătă, 25 noiembrie 2017, în vizită de documentare la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (UAB).

Este vorba despre liceenii de la Colegiul Național „Avram Iancu” și Liceul Tehnologic Silvic, din Cîmpeni, Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” Abrud, Liceul „Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieș, Liceul „Corneliu Medrea” Zlatna și Liceul Teoretic Teiuș, din județul Alba, respectiv de la Colegiul Național „I.C. Brătianu” Hațeg, Colegiul Tehnic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu și Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia, din județul Hunedoara. Proiectul „Pro-Acces” derulat de UAB are ca scop facilitarea accesului elevilor liceelor din mediul rural sau din orașe sub 10.000 de locuitori la învățământul superior și dezvoltarea planurilor de la nivel instituțional privind accesul echitabil la studii și este finanțat cu suma de 254.000 de lei de Ministerul Educaţiei Naţionale, în baza contractului CNFIS-FDI-2017-0040, Axa I: Creșterea echității sociale, în vederea incluziunii sociale și sporirii accesului la învățământul superior.

Elevii au fost întâmpinați la sediul Rectoratului de simpatica mascotă a UAB și conduși în Sala Senatului, unde au fost primiți de membrii echipei de proiect, iar apoi, împărțiți pe două grupe și însoțiți de studenți îmbrăcați în costume de epocă și de cadre didactice, au admirat expoziția arheologică de la subsolul Palatului Apor, au vizitat Biblioteca UAB și au trecut în revistă celelalte clădiri de patrimoniu și facilități din campusul universitar. Totodată, oaspeții din județele Alba și Hunedoara au vizitat câteva amfiteatre, săli de cursuri sau seminarii și laboratoare, unde i-au întâlnit, în principal, pe studenții, masteranzii și doctoranzii care aveau ore la sfârșit de săptămână.

Liceenii incluși în proiect au avut ocazia să constate și să experimenteze ceea ce până acum aflaseră doar din relatările din cadrul seminariilor de orientare și consiliere în carieră și din campaniile de promovare a ofertei educaționale a UAB. Liceenilor li s-au menționat programele de studii de licență, masterat și doctorat oferite de universitatea albaiuliană la Facultatea de Istorie și Filologie, Facultatea de Drept și Științe Sociale, Facultatea de Științe Economic, Facultate de Științe Exacte și Inginerești și Facultatea de Teologie Ortodoxă. Astfel, elevii s-au informat despre meseriile pe care le vor dobândi după absolvirea facultății, facilitățile de pregătire teoretică și practică de care beneficiază în timpul studenției, posibilitățile de continuare a studiilor și oportunitățile de angajare pe piața muncii în profesiile pentru care s-au pregătit.

La finalul vizitei, în Aula Magna (Amfiteatrul A9), într-o întâlnire cu reprezentanții conducerii UAB și ai facultăților, s-au discutat aspecte privitoare la importanța alegerii corecte a viitoarei cariere în funcție de vocații, aptitudini și talente. Directorul proiectului „Pro-Acces”, conf. univ. dr. Lucian Marina, a prezentat succint rezultatele etapelor parcurse până acum în programul „Pro-Acces”, prorectorul prof. univ. dr. Adela Socol a transmis mesajul conducerii Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, iar decanii sau reprezentanții lor, pe cele din partea celor 5 facultăți ale UAB.

Oaspeții au primit și pliante de informare cu privire la oportunitățile de studiu la UAB, precum și carnețele personalizate, care să le amintească de această vizită, ce se poate constitui în primul lor pas spre a urma o facultate după absolvirea liceului și promovarea bacalaureatului. Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia are ca parteneri în proiectul „Pro-Acces” Inspectoratele Școlare Județene Alba și Hunedoara, beneficiind și de sprijinul directorilor și profesorilor liceelor partenere. „Ghidul Pro-Acces” poate fi accesat aici!

[nggallery id=4944]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Epicentrul internaționalizării și colaborării educaționale în Europa

Unirea Ziarul

Publicat

în

Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Epicentrul internaționalizării și colaborării educaționale în Europa La Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a avut loc săptămâna aceasta prima întâlnire oficială a Consorțiului European University for Academic Continuing Education (EU.ACE), marcând un moment semnificativ pentru cooperarea academică europeană. Inițiativa, lansată în decembrie anul trecut printr-un memorandum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea