Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO| Proiectul ”Farfuria sănătoasă”, la Colegiul Economic ”Dionisie Pop-Marțian” din Alba Iulia. Elevii au învățat să adopte un stil de viață sănătos

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Proiectul ”Farfuria sănătoasă” s-a desfășurat la Colegiul Economic ”Dionisie Pop-Marțian” din Alba Iulia, de Ziua Mondială a Alimentației Sănătoase. Elevii au învățat să adopte un stil de viață sănătos.

Ziua Mondială a Alimentației Sănătoase nu putea trece neobservată la Colegiul Economic din Alba Iulia, care pregătește elevii la specializarea Turism și alimentație. Proiectul ”Farfuria sănătoasă” își propune conștientizarea elevilor privind alimentația nesănătoasă și adoptarea unui stil de viață sănătos, pornind de la alimentația de zi cu zi.

La 16 octombrie, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) sărbătoreşte Ziua Mondială a Alimentaţiei, aceasta fiind ziua înfiinţării FAO în 1945, la Quebec, în Canada. Considerând că alimentaţia este o nevoie fundamentală a omului şi o condiţie necesară supravieţuirii şi prosperităţii fiinţei umane, în 1980 Adunarea Generală ONU a decis marcarea Zilei Mondiale a Alimentaţiei. În prezent, această zi este sărbătorită în peste 150 de ţări.

Populaţia României are o alimentaţie preponderent nesănătoasă, conform evaluării stării de nutriţie şi a alimentaţiei populaţiei, realizată în anul 2011 de Institutul Naţional de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătăţii. Conform specialiştilor institutului, alimentaţia românilor se caracterizează printr-un aport mare de grăsimi şi proteine totale, raport mult supraunitar dintre grăsimile animale şi cele vegetale, un aport insuficient de carbohidraţi şi de fibre alimentare (1/3 din necesar) şi un aport insuficient de calciu, magneziu şi seleniu. Totodată, dieta românilor conţine un consum dublu de sare faţă de valorile recomandate.

În cadrul proiectului, elevii au fost puși în contact cu ceea ce înseamnă mâncare sănătoasă și risipă alimentară. Acest lucru s-a realizat prin elaborarea de către elevi a unor postere ca urmare a studierii în CDI a unor materiale online, privind alimentația tinerilor. Elevii din clasele a IX-a D, a X-a D, a XI-a E s-au informat și au realizat pe grupe de elevi, postere/afișe informative legate de combinarea alimentelor și despre mâncarea sănătoasă. Activitatea finală a permis elevilor să își exprime creativitatea artistică, să lucreze în grup și să vorbească liber despre stilul alimentar propriu – coord. Prof. Dobra Lavinia, prof. Moghiroiu Anca
De asemenea, foarte important este alegerea alimentelor ce vor fi consumate. În acest scop aproximativ 100 de elevi au participat la o întâlnire-dezbatere alături de reprezentantul DSV Alba, insp. Glevitzky Mirel, în urma căreia au aflat cum să-și aleagă alimentele, cum să nu fie păcăliți de o etichetă falsă.

Ultima etapă a reprezentat-o pregătirea unor preparate sănătoase folosind tehnologii adecvate. Elevii au avut astfel ocazia să se gândească la propriul lor comportament alimentar, s-a prezentat importanta consumului de fructe si legume, care trebuie să fie nelipsit de la nici o masă, precum și efectele nocive ale alimentației de tip fast-food. Elevii din clasele a X-a D și a XI-a E au pregătit în Baza de practică a unității de învățământ câteva preparate sănătoase, pentru a descoperi alimente și combinații noi de gusturi și texturi care, din păcate, sunt ocolite de către tineri. Pregătirea acestora, folosind atât alimente sănătoase cât și procesul tehnologic adecvat păstrării calității alimentelor, s-a finalizat cu o expoziție de preparate culinare ,în șpecial din legume și fructe, realizată cu clasele a X-a D, a XI-a E – coord. Moghiroiu Anca, Savu Maria, Negrușa Ani. Astfel au predominat salatele, preparate cu cât mai puțin tratament termic sau preparate vegane.

Inițiatori și organizatorii proiectului sunt prof. Anca Moghiroiu, insp. prof. Ana Filip Bucălae și parteneri: Direcția Sanitar Veterinară Alba Iulia prin inspector Glevitzky Mirel. Din echipa de implementare au făcut parte profesorii Dincă Cristian, Himcinschi Simona, Beca Felicia, Maria Savu, Negrușa Ana, Lavinia Dobra, iar coordonarea proiectului este realizată de dir. prof. Cetean Emil

Obiectivele urmărite în cadrul proiectului sunt stimularea elevilor pentru autoeducație și a promova ”sănătatea din farfurie”, analizarea unor documente și informații referitoare la tema proiectului, dezvoltarea capacității elevilor de a-și expune ideile în mod public, clar, coerent și argumentat, dezvoltarea capacității de sinteză a noțiunilor noi și de realizare a unui poster, îmbunătățirea cunoștințelor și abilităților de realizare a unor preparate sănătoase, încurajarea consumului de alimente sănătoase în defavoarea celor de tip fast food, cunoașterea tipurilor de etichetări false a produselor din piața românească.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

”Calea Crucii” 2024 – procesiune organizată de Biserica Greco-Catolică, pe străzile din Blaj. Traseul și programul evenimentului

Unirea Ziarul

Publicat

în

”Calea Crucii” 2024 – procesiune organizată de Biserica Greco-Catolică, pe străzile din Blaj. Traseul și programul evenimentului Conform tradiției, Biserica Greco-Catolică va organiza și în acest an, în Săptămâna Mare, Calea Crucii cu procesiune, pe străzile municipiului Blaj. Evenimentul va avea loc în Marțea Mare, marți 30 aprilie 2024, începând cu ora 18:00, cu plecare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea