Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Proiectul ”Farfuria sănătoasă”, la Colegiul Economic ”Dionisie Pop-Marțian” din Alba Iulia. Elevii au învățat să adopte un stil de viață sănătos

Ziarul Unirea

Publicat

în

Proiectul ”Farfuria sănătoasă” s-a desfășurat la Colegiul Economic ”Dionisie Pop-Marțian” din Alba Iulia, de Ziua Mondială a Alimentației Sănătoase. Elevii au învățat să adopte un stil de viață sănătos.

Ziua Mondială a Alimentației Sănătoase nu putea trece neobservată la Colegiul Economic din Alba Iulia, care pregătește elevii la specializarea Turism și alimentație. Proiectul ”Farfuria sănătoasă” își propune conștientizarea elevilor privind alimentația nesănătoasă și adoptarea unui stil de viață sănătos, pornind de la alimentația de zi cu zi.

Elit - Gustul Desăvârșit

La 16 octombrie, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) sărbătoreşte Ziua Mondială a Alimentaţiei, aceasta fiind ziua înfiinţării FAO în 1945, la Quebec, în Canada. Considerând că alimentaţia este o nevoie fundamentală a omului şi o condiţie necesară supravieţuirii şi prosperităţii fiinţei umane, în 1980 Adunarea Generală ONU a decis marcarea Zilei Mondiale a Alimentaţiei. În prezent, această zi este sărbătorită în peste 150 de ţări.

Populaţia României are o alimentaţie preponderent nesănătoasă, conform evaluării stării de nutriţie şi a alimentaţiei populaţiei, realizată în anul 2011 de Institutul Naţional de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătăţii. Conform specialiştilor institutului, alimentaţia românilor se caracterizează printr-un aport mare de grăsimi şi proteine totale, raport mult supraunitar dintre grăsimile animale şi cele vegetale, un aport insuficient de carbohidraţi şi de fibre alimentare (1/3 din necesar) şi un aport insuficient de calciu, magneziu şi seleniu. Totodată, dieta românilor conţine un consum dublu de sare faţă de valorile recomandate.

În cadrul proiectului, elevii au fost puși în contact cu ceea ce înseamnă mâncare sănătoasă și risipă alimentară. Acest lucru s-a realizat prin elaborarea de către elevi a unor postere ca urmare a studierii în CDI a unor materiale online, privind alimentația tinerilor. Elevii din clasele a IX-a D, a X-a D, a XI-a E s-au informat și au realizat pe grupe de elevi, postere/afișe informative legate de combinarea alimentelor și despre mâncarea sănătoasă. Activitatea finală a permis elevilor să își exprime creativitatea artistică, să lucreze în grup și să vorbească liber despre stilul alimentar propriu – coord. Prof. Dobra Lavinia, prof. Moghiroiu Anca
De asemenea, foarte important este alegerea alimentelor ce vor fi consumate. În acest scop aproximativ 100 de elevi au participat la o întâlnire-dezbatere alături de reprezentantul DSV Alba, insp. Glevitzky Mirel, în urma căreia au aflat cum să-și aleagă alimentele, cum să nu fie păcăliți de o etichetă falsă.

Ultima etapă a reprezentat-o pregătirea unor preparate sănătoase folosind tehnologii adecvate. Elevii au avut astfel ocazia să se gândească la propriul lor comportament alimentar, s-a prezentat importanta consumului de fructe si legume, care trebuie să fie nelipsit de la nici o masă, precum și efectele nocive ale alimentației de tip fast-food. Elevii din clasele a X-a D și a XI-a E au pregătit în Baza de practică a unității de învățământ câteva preparate sănătoase, pentru a descoperi alimente și combinații noi de gusturi și texturi care, din păcate, sunt ocolite de către tineri. Pregătirea acestora, folosind atât alimente sănătoase cât și procesul tehnologic adecvat păstrării calității alimentelor, s-a finalizat cu o expoziție de preparate culinare ,în șpecial din legume și fructe, realizată cu clasele a X-a D, a XI-a E – coord. Moghiroiu Anca, Savu Maria, Negrușa Ani. Astfel au predominat salatele, preparate cu cât mai puțin tratament termic sau preparate vegane.

Inițiatori și organizatorii proiectului sunt prof. Anca Moghiroiu, insp. prof. Ana Filip Bucălae și parteneri: Direcția Sanitar Veterinară Alba Iulia prin inspector Glevitzky Mirel. Din echipa de implementare au făcut parte profesorii Dincă Cristian, Himcinschi Simona, Beca Felicia, Maria Savu, Negrușa Ana, Lavinia Dobra, iar coordonarea proiectului este realizată de dir. prof. Cetean Emil

Obiectivele urmărite în cadrul proiectului sunt stimularea elevilor pentru autoeducație și a promova ”sănătatea din farfurie”, analizarea unor documente și informații referitoare la tema proiectului, dezvoltarea capacității elevilor de a-și expune ideile în mod public, clar, coerent și argumentat, dezvoltarea capacității de sinteză a noțiunilor noi și de realizare a unui poster, îmbunătățirea cunoștințelor și abilităților de realizare a unor preparate sănătoase, încurajarea consumului de alimente sănătoase în defavoarea celor de tip fast food, cunoașterea tipurilor de etichetări false a produselor din piața românească.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Realizarea rețelei de canalizare în Pănade, comuna Sâncel: Undă verde din partea APM Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Realizarea rețelei de canalizare în Pănade, comuna Sâncel: Undă verde din partea APM Alba

Proiectul privind realizarea rețelei de canalizare în localitatea Pănade, comuna Sâncel a primir undă verde din partea APM Alba.

Proiectul aduce îmbunătăţiri relevante în starea de sănătate a populaţiei, prin creearea unor condiţii edilitare conforme cu normele de calitate a mediului şi normele de igienă a habitatului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Avand in vedere faptul ca strazile localitatii au fost modernizate recent, au fost luata in considerare refacerea rigoleleor, podetelor si trotuarelor ce vor fi afectate de construirea retelei de canalizare si a racordurilor individuale, pe o lungime estimata la 1000 ml, rigolele fiind turnate din beton, neputand fi reutilizate. Aceasta este o situatie particulara, pentru refacerile de rigole si podete intocmindu-se un deviz separat de reteaua propriu-zisa.

Toate căminele de vizitare sunt carosabile, construite din elemente prefabricate: tronsoane din beton si rame cu capace carosabile pentru trafic greu de 40 t, clasa D 400. Durata de viata a caminelor si a conductelor este de 50 de ani, daca sint exploatate corect. Durata de dezvoltare care s¬a avut in vedere la proiectarea retelei propuse este de 50 ani.

Prin investiţia propusă se elimină riscurile de îmbolnăvire sau apariţie a unor focare de infecţie nedorite în imobilele de locuit în comun, creind premisele încadrării în normele Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei pentru aprobarea normelor de igienă privind mediul de viaţă al populaţiei, cu modificările şi completările ulterioare.

Investiţia contribuie la eforturile administraţiei de creştere economică a zonei, îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi sănătate a locuitorilor şi reducerea poluării mediului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Primăria Aiud cumpără autobuze electrice și stații de încărcare: Licitația de peste 22 milioane de lei, lansată în SEAP

Ziarul Unirea

Publicat

în

Primăria Aiud cumpără autobuze electrice și stații de încărcare: Licitația de peste 22 milioane de lei, lansată în SEAP

Primăria municipiului Aiud a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru achiziția de autobuze electrice pentru transportul urban și stații de încărcare cu montare și punere în funcțiune, în cadrul proiectului „Transport public ecologic în Municipiul Aiud”.

Valoarea totală estimată a investiției este de 22.111.827,60 de lei, fără TVA. Achiziția vizează furnizarea a 16 autobuze electrice noi pentru transportul urban, respectiv furnizarea, montarea și punere în funcțiune a 16 stații de încărcare lente si 4 statii de incarcare rapide

Autobuzele vor indeplini toate condiţiile tehnice si de siguranţa pentru circulaţia pe drumurile publice din Romania respectiv toate directivele, regulamentele si normele elaborate de Comunitatea Europeana care se refera la autovehicule, iar staţiile de incarcare vor fi compatibile cu modelul de autobuz electric ofertat. Producătorul/ofertantul autobuzelor electrice este responsabil de compatibilitatea acestora cu staţiile de încărcare ce vor fi puse în funcţiune în locaţiile indicate de Beneficiar.

Elit - Gustul Desăvârșit

Autobuzele electrice care vor fi achiziţionate vor îndeplini condiţiile legate de fiabilitate, securitate, confort, protecţie ambientală la nivelul normelor europene actuale şi vor asigura un nivel ridicat de fiabilitate, costuri de mentenanţă scăzute, precum şi accesul facil la agregatele importante (motor de tracţiune, baterii, transmisie, punţi, sistem de direcţie, sistem de frânare care, coroborată cu fiabilitatea crescută a echipamentelor şi calitatea materialelor utilizate la fabricarea şi echiparea autobuzelor electrice, va oferi posibilitatea de exploatare curentă fără a fi necesară revizia zilnică. Vor fi admise verificări zilnice pentru integritatea autobuzelor electrice în ansamblu şi verificări ale sistemelor mecanice şi electrice care concură la siguranţa circulaţiei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Medicii se vor putea pensiona mai REPEDE: Ce prevede propunerea legislativă

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Medicii se vor putea pensiona mai REPEDE: Ce prevede propunerea legislativă

Beniamin Todosiu, deputat USR a anunțat luni, 14 noiembrie, un nou proiect de lege în care se dorește pensionarea anticipată a medicilor.

 

Elit - Gustul Desăvârșit

”Siguranța pacientului depinde direct de starea de sănătate a medicului, dar mai ales de epuizarea fizică sau psihică a acestuia. De aceea, USR a depus în parlament o inițiativă prin care medicii pot solicita pensionarea anticipată.

Propunerea legislativă, depusă de colegul meu, Adrian Wiener, prevede ca „la cerere, medicii se pot pensiunea la vârsta standard de pensionare, privind dreptul comun, diminuată cu maximum numărul de ore prestate în gardă peste gărzile obligatorii, dar nu mai devreme de 57 de ani, fără diminuarea cuantumului pensiei.”

Timpul efectuat suplimentar în serviciul de gardă de către cadrele medicale reprezintă o problemă foarte mare pentru sistemul de sănătate public din România deoarece medicul ajunge de foarte multe ori la o epuizare psihică și fizica. În aceste condiții, riscul ca acel medic să greșească și să pună în pericol sănătatea pacienților este foarte mare.
Din păcate, coaliția de guvernare PNL-PSD nu vrea să înțeleagă situația medicilor din România, astfel încât a votat împotriva acestui proiect în Comisia de Sănătate Publică. În urma dezbaterilor din ședința comisiei, nu s-a identificat o soluție alternativă concretă, deși toți cei prezenți au recunoscut existența acestei problemele in spitalele din România.

USR nu renunță la acest proiect și va căuta o soluție pentru a rezolva aceasta problema a epuizării medicilor prin orele suplimentare muncite, astfel încât pacienții să beneficieze de un act medical sigur și de calitate.” a scris deputatul pe pagina personală de Facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea