Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO/ Proiectul „Donează o carte”, la Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” Blaj, a readus în atenţia copiilor şi părinţilor, „cartea” şi „biblioteca”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ritmul tot mai accelerat de evoluţie în ceea ce privește lumea contemporană şi acumularea progresivă de informaţii a pus amprenta asupra preocupărilor societății actuale, oamenii îndepărtându-se de cele mai importante surse de informație. Se întâlnește tot mai rar „gestul” de a citi o carte, de a intra într-o bibliotecă, într-o librărie, de a construi o bibliotecă proprie.

Proiectul educaţional „ Donează o carte pentru bibliotecă” reprezintă o încercare de a repune în drepturi „cartea ” şi „biblioteca”, de a le readuce în atenţia copiilor şi părinţilor, de a contribui la redescoperirea lecturii ca un izvor de cunoaştere şi visare fără de egal. Proiectul promovează conduita pozitivă a copilului spre literatură.

Lectura are acum rivali redutabili care amăgesc cel mai mult pe cei mici. Televizorul, calculatorul, internetul au devenit repere pereche pentru fiecare generaţie din ultimii ani. Şi atunci se naşte întrebarea: mai este cartea „o făgăduinţă, o bucurie, o călătorie prin suflete, gânduri şi frumuseţi” cum afirma scriitorul român Tudor Arghezi?

Proiectul s-a desfășurat la inițiativa cadrelor didactice de Limba și literatura română ( Claudia Oancea-Raica, Ana Comșa, Ioana Breazu, Iulia Tarko, Carmen Simu, Codruța Fleșer, Diana Aftenie, Mariana Borșan)  de la Colegiul Național „Inochentie Micu Clain”, a doamnei bibliotecar Maria Brad, bucurându-se de susținerea domnului director Ioan Tomoioagă și a doamnei director adj. Rodica Jeican. Având în vedere faptul că lectura este în centrul atenției, ne-am propus organizarea unei acțiuni voluntare prin donarea unor cărți de către elevii instituției, care să fie direcționate spre Centrul de Plasament Blaj, reprezentat de doamna director Maria Pauletti și Biblioteca Municipală „Școala Ardeleană”, condusă de doamna director Simona Frîncu. Nu în ultimul rând, Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” a beneficiat de gestul elevilor prin biblioteca instituției, care se va îmbogăți cu o parte din volumele donate.

Proiectul s-a desfășurat în perioada 01.11.2017 – 20.12.2017, având mai multe activități propuse, menite să atragă interesul elevilor pentru lectură. Astfel, o primă etapă a fost finalizată, prin organizarea unui concurs de afișe cu mesajul „Donează o carte”. Ne-am bucurat de sprijinul sponsorilor care au oferit premii pentru toți elevii participanți , respectiv diplome, dulciuri, rechizite. Cea mai importantă parte, respectiv colectarea cărților donate de către copii și cadre didactice a avut un succes deosebit, prin implicarea acestora strângându-se un număr de 700 de volume din diferite domenii: beletristic, critică literară, culegeri de exerciții, etc. Clasa a VI-a a A, care a donat numărul cel mai mare de cărți (70), a fost premiată cu sprijinul sponsorilor, elevii participând și la înmânarea volumelor către Centrul de Plasament Blaj.

Această acțiune a fost desfășurată ajutorul profesorilor diriginți și al doamnelor învățătoare, care au insuflat elevilor gânduri pozitive privind beneficiile gestului lor.

Dorim, de asemenea, prin schimbul real de experienţă, prin donarea cărților,  de către participanţi,  să-i convingem pe copii de valoarea culturală şi spirituală a cărţii, să-i determinăm să descopere şi să înţeleagă că ele sunt rodul marilor spirite ale omenirii, că pot deveni cei mai fideli prieteni şi mentori.

[nggallery id=5087]

 

 

 

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Bărbat de 38 de ani, din Abrud, suspectat că s-a urcat drogat la volan. Este cercetat de către polițiști

Bogdan Ilea

Publicat

în

Bărbat de 38 de ani, din Abrud, suspectat că s-a urcat drogat la volan. Este cercetat de către polițiști Un bărbat de 38 de ani, din Abrud, este suspectat de polițiștii din Abrud că s-ar fi urcat drogat la volan. Este cercetat de oamenii legii. La data de 27 martie 2024, în jurul orei 14.30, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea