FOTO/ Proiectul „Donează o carte”, la Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” Blaj, a readus în atenţia copiilor şi părinţilor, „cartea” şi „biblioteca”
Ritmul tot mai accelerat de evoluţie în ceea ce privește lumea contemporană şi acumularea progresivă de informaţii a pus amprenta asupra preocupărilor societății actuale, oamenii îndepărtându-se de cele mai importante surse de informație. Se întâlnește tot mai rar „gestul” de a citi o carte, de a intra într-o bibliotecă, într-o librărie, de a construi o bibliotecă proprie.
Proiectul educaţional „ Donează o carte pentru bibliotecă” reprezintă o încercare de a repune în drepturi „cartea ” şi „biblioteca”, de a le readuce în atenţia copiilor şi părinţilor, de a contribui la redescoperirea lecturii ca un izvor de cunoaştere şi visare fără de egal. Proiectul promovează conduita pozitivă a copilului spre literatură.
Lectura are acum rivali redutabili care amăgesc cel mai mult pe cei mici. Televizorul, calculatorul, internetul au devenit repere pereche pentru fiecare generaţie din ultimii ani. Şi atunci se naşte întrebarea: mai este cartea „o făgăduinţă, o bucurie, o călătorie prin suflete, gânduri şi frumuseţi” cum afirma scriitorul român Tudor Arghezi?
Proiectul s-a desfășurat la inițiativa cadrelor didactice de Limba și literatura română ( Claudia Oancea-Raica, Ana Comșa, Ioana Breazu, Iulia Tarko, Carmen Simu, Codruța Fleșer, Diana Aftenie, Mariana Borșan) de la Colegiul Național „Inochentie Micu Clain”, a doamnei bibliotecar Maria Brad, bucurându-se de susținerea domnului director Ioan Tomoioagă și a doamnei director adj. Rodica Jeican. Având în vedere faptul că lectura este în centrul atenției, ne-am propus organizarea unei acțiuni voluntare prin donarea unor cărți de către elevii instituției, care să fie direcționate spre Centrul de Plasament Blaj, reprezentat de doamna director Maria Pauletti și Biblioteca Municipală „Școala Ardeleană”, condusă de doamna director Simona Frîncu. Nu în ultimul rând, Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” a beneficiat de gestul elevilor prin biblioteca instituției, care se va îmbogăți cu o parte din volumele donate.
Proiectul s-a desfășurat în perioada 01.11.2017 – 20.12.2017, având mai multe activități propuse, menite să atragă interesul elevilor pentru lectură. Astfel, o primă etapă a fost finalizată, prin organizarea unui concurs de afișe cu mesajul „Donează o carte”. Ne-am bucurat de sprijinul sponsorilor care au oferit premii pentru toți elevii participanți , respectiv diplome, dulciuri, rechizite. Cea mai importantă parte, respectiv colectarea cărților donate de către copii și cadre didactice a avut un succes deosebit, prin implicarea acestora strângându-se un număr de 700 de volume din diferite domenii: beletristic, critică literară, culegeri de exerciții, etc. Clasa a VI-a a A, care a donat numărul cel mai mare de cărți (70), a fost premiată cu sprijinul sponsorilor, elevii participând și la înmânarea volumelor către Centrul de Plasament Blaj.
Această acțiune a fost desfășurată ajutorul profesorilor diriginți și al doamnelor învățătoare, care au insuflat elevilor gânduri pozitive privind beneficiile gestului lor.
Dorim, de asemenea, prin schimbul real de experienţă, prin donarea cărților, de către participanţi, să-i convingem pe copii de valoarea culturală şi spirituală a cărţii, să-i determinăm să descopere şi să înţeleagă că ele sunt rodul marilor spirite ale omenirii, că pot deveni cei mai fideli prieteni şi mentori.
[nggallery id=5087]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan