Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Curier Județean

FOTO| Proiect aiudean de succes în Ungaria: expoziţii de pictură, filme documentare şi fotografii de promovare a tursimului cultural

Alexandra Mates

Publicat

în

Două expoziţii importante au avut loc în acest început de primăvară, în Gyomaendrod, oraş înfrăţit cu municipiul Aiud. Este vorba despre “Colecţia Taberei Internaţionale de Artă Plastică “Iter-Art”Aiud (1996 – 2013)” şi “In memoriam Eva Mazzucco”. Manifestările au fost organizate în cadrul unui amplu proiect european,  de Fundaţia Inter-Art Aiud, Centrul Cultural Liviu Rebreanu Aiud, în parteneriat cu Fundaţia Hallható Hang – Gyomaendrőd, coordonatorul maghiar al programului.

 Evenimentul complex, menit să facă cunoscută activitatea culturală din Aiud, să stabilească legături pentru proiectele europene viitoare şi să promoveze turismul cultural în Aiud şi în localităţile din zonă a cuprins, pe lângă cele două expoziţii, un film documentar  despre un obicei popular maghiar din zona Rimetea, „Înmormantarea Fărşangului”, de Lorincz Zoltan jr., şi filmul de promovare “Aiud – Nagyenyed- Strassburg am Mieresch” semnat tot de Lorincz Zoltan jr., care a fost prezentat anul trecut la sediul ONU din New York în cadrul unei manifestări internaţionale, precum şi la Institutul Cultural Român din New York.

De asemenea un album foto „Aiudul de altădată”, realizat de Robert Lixandru și Ioan Hădărig, album editat în română, maghiară, franceză, engleză, germană, portugheză şi rusă, s-a făcut cunoscut în cadrul evenimentului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Vernisajul expoziţiei cu lucrările artistei Eva Mazzucco, membru de onoare al Inter-Art Aiud s-a desfăşurat la Şcoala “Bethlen Gábor” din Gyomaendrod, Ungaria, în prezenţa unui numeros public tânăr şi a d.lui Varfi Andras , primarul localităţii. Au vorbit în deschidere Kovács Károly, Ştefan Balog şi Ioan Hădărig.

În ce priveşte expoziţia Internaţională Inter-Art Aiud, ce cuprinde lucrări semnate de 40 de artişti din 26 de ţări participante la tabăra aiudeană, a fost organizată în cadrul Galeriei “Vidovszky Béla”, Gyomaendrőd, Ungaria. Au prezentat evenimentul Varfi Andras, primarul localităţii, Kóris Györgyné, directorul galeriei, Ştefan Balog, preşedintele Inter Art şi scriitorul Ioan Hădărig.

Nu a lipsit un recital de chitară clasică, susţinut de către tinerii  Papp Gábor şi Gulyás Dóra, de la Şcoala de Artă din Gyomaendrod (condusă de iniţiatorul acestui proiect, artistul plastic Hevesi Nagy Anikó).

În cadrul evenimentului, delegaţia aiudeană formată din Ştefan Balog, Andrei Bako, Zoltan Balog, Elena Cristea şi Ioan Hădărig  a înmânat, în numele primarului municipiului  Aiud,  Mihai Horaţiu Josan şi a Consiliului Local Aiud, albumul ”Aiudul de altădată”, primarului din Gyomaendrod, precum şi reprezentanţilor instituţiilor de cultură şi şcolare.

Manifestarea  a fost posibilă datorită unui proiect european, finanţat de  Fondul Naţional de Cooperare – Ungaria, realizat de Fundaţia Hallható Hang – Gyomaendrőd, Fundaţia Inter-Art Aiud, în parteneriat cu Centrul Cultural Liviu Rebreanu Aiud. La sfârşitul lunii martie, fundaţia şi Şcoala de Arte din oraşul Gyomaendrod anunţă că vor prezenta la Aiud o amplă manifestare culturală.

[nggallery id=1263]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

INFOTRAFIC: Restricții de circulație, pe autostrada A10 Sebeș-Turda și A1 Sibiu-Deva. Recomandări pentru șoferi

Ziarul Unirea

Publicat

în

INFOTRAFIC: Restricții de circulație, pe autostrada A10 Sebeș-Turda și A1 Sibiu-Deva. Recomandări pentru șoferi

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, pentru efectuarea unor lucrări, traficul va fi restricționat pe Autostrada A10 Sebeș – Turda, la km. 62, municipiul Turda, județul Cluj, pe calea 2, banda 2, în interval orar 07:00-19:00.

Pe A1 Râmnicu Vâlcea-Deva, vor fi active următoarele restricții:

-km 242-km 239 calea 2, va fi restricționată banda doi, pentru curățare zona mediană, între orele 07:30-17:00;

Elit - Gustul Desăvârșit

– km 314+700-km 315+700 calea 1, vor fi restricționate banda de urgență și prima bandă, pentru lucrări de frezare și asfaltare, între orele 07:50-19:00.

Recomandăm conducătorilor auto să ruleze cu prudență sporită în aceste zone, să crească distanța de siguranță între autovehicule, să semnalizeze şi să se asigure temeinic înaintea schimbării benzii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Cetatea Alba Carolina se pregătește de Festivalul Roman Apulum: S-a instalat decorul în care se va desfășura evenimentul

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Cetatea Alba Carolina se pregătește de Festivalul Roman Apulum: S-a instalat decorul în care se va desfășura evenimentul

Cetatea Alba Carolina se pregătește de Festivalul Roman Apulum care va desfășura între 12 și 15 august la Alba Iulia. Festivalul se desfășoară anual și adună aproximativ 300 de reenactori – soldați și civili romani, războinici daci, gladiatori, meșteșugari sau dansatoare.

CITEȘTE ȘI: Festivalul Roman Apulum, 12-15 august 2022 – PROGRAM: Lupte între daci și romanii, ateliere meșteșugărești, muzică și paradă de noapte cu torțe

Pe parcursul a patru zile, vizitatorii vor putea trăi realitățile unei lumi demult apuse, una cu demonstrații militare romane, cu războaie între daci și romani, cu lupte de gladiatori organizate în cinstea lor, cu ateliere de lucru, cu jocuri și târguri de sclavi.

Așa cum publicul a fost obișnuit de la edițiile precedente, festivalul va avea două componente majore, dezvoltate în două spații distincte: una scenică, ce va configura un program aproape continuu pe parcursul zilelor de sâmbătă și duminică și luni, în spațiul din fața Catedralei Romano-Catolice și unde toate trupele participante vor avea prezentări, atât singular cât și comune; respectiv, o componentă didactică, produsă de activitatea taberelor militare și meșteșugărești, cu numeroase ateliere active și interactive în această zonă. Pentru prima data, tabăra romană va fi separată însă de cea dacică, urmând ca romanii cu tabăra și atelierele lor să ocupe “Platoul Militari”, spațiul obișnuit al festivalului, iar dacii “și aliații lor” să își desfășoare activitățile în curtea Palatului Copiilor, din proximitate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Festivalul va da curs și dimensiunii științifice. Această componentă va avea o mai mare amploare la ediția curentă. Ziua de vineri va aduce obișnuita expoziție cu piese din Muzeul Național al Unirii, dar prezentările științifice ulterioare vor fi în număr mai mare față de edițiile precedente, iar conferința va fi transmisă online.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Investiții de circa 2 milioane de lei la Spitalul Municipal Blaj: Noul Ambulatoriu va fi gata în acest an

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Investiții de circa 2 milioane de lei la Spitalul Municipal Blaj: Noul Ambulatoriu va fi gata în acest an

Mai multe secții de la Spitalul Municipal Blaj au fost reabilitate și modernizate cu circa 2 milioane de lei din fonduri proprii, iar condițiile hoteliere pentru pacienții internați au crescut.

„Continuăm investițiile în infrastructura medicală de la Spitalul Municipal Blaj. Mai multe secții au fost reabilitate și modernizate, iar condițiile hoteliere pentru pacienții internați au crescut odată cu achiziționarea de paturi electrice noi.

În această vară au fost realizate următoarele investiții

Elit - Gustul Desăvârșit

Au fost achiziționate 150 de paturi electrice, pentru secțiile Obstetrică-Ginecologie și Compartimentul Nou Născuți, Pediatrie, Medicină Internă, Neurologie, Boli Infecțioase și ATI Covid. Paturile sunt reglabile pe înălțime, secțiunile spate și picioare sunt ajustabile și permit poziționarea pentru resuscitarea cardio-respiratorie. În ultimii doi ani au fost înlocuite 85% din paturile de la Spitalul Blaj.

Au fost reabilitate și modernizate Secția Psihiatrie, Secția Obstetrică-Ginecologie și Compartimentul Nou-Născuți. Au mai rămas de reabilitat și modernizat secțiile Pediatrie, Interne și Boli Infecțioase, pentru care se fac deja pregătiri în acest sens.

A fost înlocuit acoperișul clădirii în care funcționează Secțiile Neurologie și Psihiatrie, cu această lucrare finalizându-se înlocuirea acoperișului la toate clădirile din incinta Spitalului Vechi.

Aceste investiții au fost realizate din fondurile proprii ale Spitalului Blaj, valoarea totală fiind de aproximativ 2 milioane de lei.

Până la sfârșitul anului va fi dat în funcțiune noul Ambulatoriu, primul din țară realizat pe fonduri europene, o clădire nouă, la standarde europene, cu 5 niveluri (demisol + parter + 3 etaje), care va avea 16 cabinete medicale cu săli de tratament.

Obiectivul nostru este ca Spitalul Blaj să ajungă cel mai bun spital de grad 4 din România, pe măsura Blajului european pe care-l construim împreună!”, a transmis primarul Blajului Gheorghe Valentin Rotar.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea