Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO| Primul bebeluș cu părinți din Sri Lanka, născut în Alba: Câteva sute de muncitori străini lucrează în județ

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

FOTO| Primul bebeluș cu părinți din Sri Lanka, născut în Alba: Câteva sute de muncitori străini lucrează în județ

Familii întregi de muncitori asiatici s-au stabilit în România și s-au născut și primii copii de imigranți în țara noastră. Recent s-a născut și un copil din părinți nepalezi, care a fost înscris la cabinetul unui medic de familie din Alba Iulia.

„Primul bebe cu părinți din Sri Lanka, născut în Alba. Înscris bineînțeles la cabinetul meu”, a anunțat medicul de familie Mircea Lămurean.

Paște Fericit! Gabriel Pleșa

În 2022, firmele românești au angajat 100.000 de lucrători străini, iar în 2023 cifra va ajunge la 140.000.

Cei mai mulți lucrători străini admiși în România anul trecut au venit din Bangladesh (29.282), Nepal (16.407), Pakistan (12.862), Sri Lanka (10.290), India (7.401), Turcia (6.642), Egipt (2.364), Maroc (2.191), Vietnam (2.139, alte cetățenii (10.422).

Spre comparație, în anul 2021 a fost stabilit un contingent de 50.000 de lucrători pentru a fi admiși pe piața muncii din România, dar au fost eliberate doar 42.286 de avize. Pentru 2023, angajatorii au depus un număr de 138.000 de solicitări de muncitori străini.

Prezența muncitorilor străini a fost remarcată și în județul Alba, unde câteva sute de srilankezi, nepalezi și vietnamezi lucrează la marile firme de construcții.

În primul an, salariul pentru un srilankez este în jur de 2.200 de lei pe lună, iar apoi crește la 2.600 de lei. De asemenea, mai primesc și bani de diurnă. Chiar dacă pentru România, acest salariu este mai degrabă mic, pentru Sri Lanka este mult mai mare în raport cu veniturile de acolo. Cea mai mare parte din bani o trimit către casă, către familie.

De cele mai multe ori investesc banii într-o casă sau încep să își construiască una. Similar cu ceea ce fac românii care pleacă în țări străine la muncă. Construcția unei case de mici dimensiuni ar fi undeva la 20.000 de euro, în Sri Lanka.

Majoritatea muncitorilor străini vrea ca șederea în România să fie cât mai lungă, să muncească cât mai mult pentru a trimite bani acasă, unde speră să ajungă, în vacanță, timp de două luni pe an.

Sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Momentul IMPACTULUI dintre cele două mașini din accidentul de la Alba Iulia, surpins de o cameră de bord

Ziarul Unirea

Publicat

în

Momentul IMPACTULUI dintre cele două mașini din accidentul de la Alba Iulia, surpins de o cameră de bord Accidentul de miercuri seara, petrecut în Alba Iulia, a fost filmat cu o cameră de bord de un alt participant la trafic. Impactul dintre cele două mașini a dus la rănirea a trei persoane, 2 adulți și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea