FOTO: Prima reuniune de lucru a CDR Centru din anul 2016, de la Alba Iulia – Reprezentanții Regiunii Centru au insistat pe pregătirea de proiecte finanțate din fonduri europene pentru o noua etapă a dezvoltării

Reuniunea de lucru a Consiliului pentru Dezvoltare Regională al Regiunii Centru s-a desfășurat ieri, 3 martie 2016, în Sala de Conferințe a Hotelului Parc din Alba Iulia, chiar în același timp în care la București avea loc Conferința de evaluare a impactului Programului Operațional Regional – Regio 2007-2013. Reprezentanții APL și ai ONG din Regiunea Centru au analizat rezultatele concrete atinse la nivel regional prin absorbția fondurilor nerambursabile și au discutat despre calendarul de lansare a apelurilor de noi proiecte finanțabile din fonduri europene.

cdr - adr centruÎn cadrul întâlnirii de lucru convocată de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, au fost dezbătute problemele întâmpinate în gestionarea proiectelor contractate în precedenta perioadă de programare, în vederea evitării repetării acestora în anii care vor urma. Un alt aspect al întâlnirii l-a constituit pregătirea Regiunii Centru și a portofoliului de proiecte pentru preconizata lansare a apelurilor de proiecte în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. Conform calendarului orientativ al lansărilor de cereri de proiecte, discutat în cadrul Ședinței Comitetului de Monitorizare al POR, în perioada imediat următoare pentru POR 2014-2020, în scurt timp se va lansa Axa prioritară 6, vizând îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională, până în 12 martie se va lansa Axa prioritară  3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, între 14 – 18 martie  va fi lansată Axa prioritară 5 – îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, submăsura 5.2, pentru revitalizarea orașelor iar între 21 – 25 martie va fi lansată submăsura 5.1. patrimoniu, urmând ca, între 28 martie – 1 aprilie să fie lansată Axa prioritară 7 pentru diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului și Axa prioritară 2 pentru îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii.

ELIT

Concret, cei peste 40 de reprezentanți ai Regiunii Centru participanți la ședință au apreciat că, în ansamblu, Programul REGIO 2007-2013, a dus la creșterea calității vieții locuitorilor Regiunii. Conform chiar studiilor realizate la nivel național, cetățenii din regiunea noastră – județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu – se consideră bine informați despre acest program de finanțare, care sprijină investițiile locale și regionale. Pe de altă parte, cele peste 1300 de proiecte gestionate de ADR Centru la nivel regional și finanțate din fonduri europene – atât prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, cât și prin Programul Operațional Creșterea Competitivității Economice 2007-2013 – au influențat în bine rezultatele studiilor de evaluare a impactului acestor finanțări asupra dezvoltării regionale în România. Pornind de la exemplele pozitive identificate, prin investițiile realizate și pentru care nu ar fi fost găsite altfel de resurse locale, prin creșterea numărului de locuri de muncă și prin diversificarea gamei de servicii, concomitent cu creșterea calității acestora, participanții au apreciat că Programul Operațional Regional 2014-2020 are toate șansele de a fi cât mai bine implementat.

”În cadrul acestei ședințe am dezbătut calendarul de activități pe care le-am propus pentru anul 2016. La nivel național, conform raportului de activitate, ocupăm unul dintre primele locuri în privința realizărilor concrete din proiecte, depășind gradul de absorbție de 80% pe care îl estimasem. Vrem să învățăm din experiența derulată în gestionarea fondurilor din perioada precedentă și să accelerăm maxim posibil derularea viitoarelor proiecte. Am propus să devenim un pol de informare și de consiliere pentru sprijinirea IMM-urilor și atragerea investiților în Regiune. Concret, ne dorim să dezvoltăm proiecte de nivel regional cu mare relevanță, atât pentru publicul larg cât și pentru concretizarea strategiilor de dezvoltare, în concordanță cu recomandările europene”, a declarat, domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...