Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO: Prezentare de modă și expoziție de grafică, la Colegiul Național ”Inochentie Micu Clain” Blaj

Publicat

în

prezentare-moda-im-clain-blaj01Vineri, 16 decembrie a.c., în sala festivă a Colegiului Național ”Inochentie Micu Clain” Blaj, director – prof. Ioan Tomoiagă, au avut loc două evenimente artistice deosebite: un vernisaj, organizat de conf. univ. dr. Elena Cîmpian și lector univ. dr. Aurel Dumitru, urmat de o prezentare de colecții de design vestimentar, în care au expus studenți de la Facultatea de Arte din Oradea. Lucrările prezentate au fost realizate de studenții din anii I, II și III, ai Secției Grafică, dar și de cei din anul II ai Secțiilor Arte decorative și Modă-design vestimentar.

Expoziția de grafică a fost prezentată de conf. univ. dr. Elena, care a explicat modul de realizare a celor 32 de lucrări expuse, cu teme la alegere, în care studenții au valorificat expresivitatea unor diferite elemente de limbaj plastic: punctul, linia, pata, culoarea și au evidențiat, în egală măsură, profesionalismul și efortul creativ al tinerilor. Materialele prezentate au demonstrat energia creatoare a spiritului juvenil și simțul valoric al unor tineri artiști aflați într-o permanentă căutare a frumosului existențial, pentru care sinceritatea actului creator se îmbină armonios cu studiul temeinic și cu pasiunea pentru artele frumoase.

Expoziția de artă grafică și gravură a fost urmată de o prezentare de modă, ce a inclus trei colecții vestimentare. Prima – ,,Experiment” a fost o colecție colectivă a studenților din anii I și II, sub coordonarea directă a cadrelor didactice de specialitate, a direcțiilor de studiu Arte decorative și Modă-design vestimentar: conf. univ. dr. Corina Andor, lector univ. dr. Corina Baciu, lector univ. dr. Mihaela Tătulescu, lector univ. dr. Olimpia Urdea. A doua colecție, sugestiv intitulată ,,Romantic Goth”, a conținut creațiile vestimentare din colecția de licență a tinerei artiste Cristina Borha, profesori coordonatori: lector univ. dr. Mihaela Tătulescu, lector univ. dr. Olimpia Urdea. Ultima prezentare de modă a purtat semnătura designerului Cristina Borha, cuprinzând piese vestimentare din Colecția toamnă-iarnă 2016-2017.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din partea Colegiului Național ,,I. M. Clain” Blaj s-au implicat în organizarea acestui proiect: director Ioan Tomoiagă, lector univ. dr. Aurel Dumitru, director adj. Rodica Jeican, prof. Adrian Hetak, consilier educativ, prof. Claudia Oancea-Raica și prof. Daniel Voina. Majoritatea modelelor care au defilat sunt eleve ale colegiului: Rus Adriana (cl. XI E), Spătăcean Lidia (cl. X E), Ionaș Denisa (cl. XII E), Velicea Elena (cl. XI E), Mihu Andreea (cl. XI F), Voina Cătălina (cl. IX A), Cosma Jessica (cl. IX D), Munteanu Antonia Maria (cl. IX D), cărora li s-au alăturat eleva Ioica Ana-Maria de la Liceul Teologic Gr. Catolic ,,Sf. Vasile cel Mare” (cl. XII) și o absolventă Zgaiba Roxana.

În urma celor două evenimente artistice, s-a realizat un acord de parteneriat între Colegiul Național ,,I. M. Clain” Blaj, reprezentat de director, prof. Ioan Tomoiagă și Universitatea Oradea, Departamentul de Arte Vizuale din cadrul Facultății de Arte Vizuale, reprezentată prin rector, prof. univ. dr.Constantin Bungău, conf. univ. dr. Ioan Teofil Știop în calitate de director departament și doamna conf. univ. dr. Corina Andor, în calitate de decan al Facultății de Arte. Prin acest parteneriat se propune un schimb de experiență între elevii colegiului, care manifestă aptitudini estetice sau competențe de exprimare culturală în diverse forme artistice și studenții de la Facultatea de Arte din Oradea, obiectul colaborării constând în derularea unor activități comune, în care cele două instituții vor asigura spații de expunere pentru lucrările elevilor, respectiv ale studenților și promovarea reciprocă prin intermediul mass mediei a proiectului de parteneriat cu ocazia evenimentelor propuse prin acordul ambelor părți. Pe termen scurt, acest proiect de parteneriat promovează voluntariatul și beneficiile sale pentru comunitatea locală blăjeană și pentru studenții Facultății de Arte din Oradea, urmărindu-se, totodată, susținerea producției artistice din sfera artelor vizuale. Acest parteneriat constituie pentru elevii de la Colegiul Național ,,I. M. Clain”o modalitate extraordinară de a-și dezvolta gustul estetic și de a se exprima artistic printr-o gamă variată de mijloace, în concordanță cu abilitățile individuale.

Momentul a fost emoționant, iar jocurile de lumini coroborate cu frumusețea și originalitatea creațiilor vestimentare a creat o atmosferă magică. Spectacolul oferit de modele a fost unul euforic ,,explozie de tinerețe și frumusețe”, răsplătit cu aplauze de public, a transmis purtătorul de cuvânt al colegiului, prof. dr. Claudia Oancea-Raica.

[nggallery id=3179]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare