Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO. Povestea tinerei din Alba, devenită subiect de film, care a avut curajul să se opună abuzului sexual al unui profesor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Povestea tinerei din Alba, devenită subiect de film, care a avut curajul să se opună abuzului sexual al unui profesor, când nimeni n-avea curaj să facă asta

Mișcarea #metoo a cuprins acum întreaga lume democratică, iar una dintre explicațiile răspândirii ei este faptul că multe cazuri au fost mușamalizate decenii la rând. Unele dintre femeile agresate au avut temeritatea să se ridice împotriva abuzurilor profesorilor încă de acum mulți ani. Filmul “Mo”, regizat de Radu Dragomir și având-o ca protagonistă pe Dana Rogoz, spune povestea acestui caz real din 2011, petrecut la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Iulia Ghenea este femeia care a avut curaj să-și filmeze și să-și reclame profesorul abuziv cu mulți ani înainte de apariția mișcării #metoo.

Profesorul Ilie Parpucea a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, iar tânăra și-a încheiat studiile și acum este șofer de TIR. Multe universități încă nu prevăd măsuri speciale pentru cazurile de hărțuire sexuală. Un bărbat de 61 de ani stă la bustul gol în fața unei fete de 22 de ani cu părul prins în coadă. El este profesor la Facultatea de Științe Economice de la Universitatea Babeș- Bolyai din Cluj-Napoca și doctor în Matematică și Statistică, ea este studentă în anul III și lucrează la o florărie pentru că vrea să se întrețină singură, fără ajutorul părinților.

Cum s-a ajuns aici?

Pe 14 iunie 2011, Iulia Ghenea susține un nou examen la Statistică Descriptivă, curs predat de Ilie Parpucea. Este la examenul de lichidări, al cincilea pe care îl susține la această disciplină. Acest examen reprezintă ultima ei șansă să-și ia restanța, ca mai apoi să-și poată da licența. Până atunci, picase examenul de fiecare dată.

“Prima oară, mi-am asumat că n-am învățat. Eu, fiind și cu slujba full-time, nu aveam timp să învăț și nu excelam. Dar după aia m-am pregătit mai mult”, spune tânăra.

După ce termină de scris, se îndreaptă către catedră pentru a completa foaia de prezență. Atunci, profesorul Parpucea o întreabă: “De ce nu ai mai trecut pe la mine?”
Se blochează câteva secunde. Se simte stingheră. El, autoritatea de la catedră, profesor universitar cu o vechime de 20 de ani și membru al unei societăți academice, îi adresează o întrebare ce poate fi interpretată în fel și chip de studenții care acoperă întregul amfiteatru.

“Hai diseară la 7!”

Iulia a mers la el la birou de două ori ca să-i ceară lucrarea și să-i arate unde a greșit. Toți profesorii din universitate au un interval orar alocat studenților, pentru consiliere. Nu este nimic neobișnuit să meargă la biroul său, așa se procedează în toată lumea academică.

Doar că profesorul nu-i arată lucrările, deși ea are acest drept. De fiecare dată îi spune să vină în altă zi: “Cum adică? Dom profesor, eu lucrez. Nu pot să vin de fiecare dată când vreți dumneavoastră. Vă rog să-mi respectați programul”, răspunde tânăra. “Hai diseară la 7!”, insistă profesorul.

Avea reputație că îi plac studentele mai plinuțe

Iulia acceptă, chiar dacă este deja în alertă în privința intențiilor profesorului. “Mi s-a părut ciudat ca un profesor să mă cheme la ora asta. Plus că nu chemase și alți studenți și-atunci mi s-a părut cu atât mai dubios. El avea reputație că îi plac studentele mai plinuțe, cum eram și eu când eram studentă”, își amintește Iulia.
Pe de altă parte, chiar dacă nu s-a simțit confortabil cu această întâlnire, și-a spus că, dacă nu va merge, atunci sigur nu va lua examenul. Tânăra se întoarce la facultate la ora stabilită, împreună cu prietenul ei, Ovidiu, cu care este într-o relație de 5 ani. El rămâne la parter, Iulia urcă la biroul lui Parpucea.

“Ai venit!”, exclamă profesorul, după care o roagă să se apropie de el. „Îmi pune mâna pe fesă și mă strânge. Mă dau înapoi și îi spun că nu sunt ceea ce crede el. Începe să râdă ironic. Nu-l uit cât trăiesc. Un râs rău. Diavolesc, parcă”, spune tânăra.

Ca să-i taie avântul de a întreține relații sexuale cu ea, îi spune că are de gând să se căsătorească imediat după ce termină facultatea. “Treaba ta ce faci”, îi răspunde profesorul Ilie Parpucea.

Câteva secunde caută în zadar pe chipul său cea mai mică urmă de remușcare. După aceea, ea pleacă fără să-i mai spună nimic. “Am ieșit plângând din facultate de-am crezut că se dărâmă clădirea pe mine”, își amintește Iulia. Nu înțelegea de ce i se întâmplă ei una ca asta. De fiecare dată a avut o atitudine cuviincioasă și era “mereu înfofolită”, după cum chicoteau băieții din grupa ei. Nu a vrut să lase loc de interpretări, după ce colegii îi spuseseră că Parpucea a pus ochii pe ea, pentru că mereu o muta în prima bancă. Asta o făcea să se simtă inconfortabil. Deși era șefă de grupă, ajunsese să lipsească de la cursurile lui. Iar acum ajunsese prea departe.

“Am zis că trebuie să fac dreptate”

Abuzul trezește în Iulia multă furie. Se gândește la părinții ei, niște simpli muncitori la fabrica din Cugir – un oraș cât un cartier din Cluj. Cei doi au făcut mari eforturi ca ea să ajungă la facultate.

Vrea să meargă la decan să-l reclame pe dascăl, dar totodată își spune că e cuvântul ei împotriva unui profesor de prestigiu. Are nevoie de o dovadă, iar cea mai elocventă ar fi o filmare cu el când îi face avansuri.

Însă ea nu are nici măcar un telefon cu cameră de filmat, așa că se gândește să apeleze la presă. Trimite un mail către PRO TV Cluj, dar nu răspunde nimeni. Așa că a doua zi merge la sediul lor și spune întreaga poveste unui reporter, care îi dă o cameră de filmat sub formă de pix.

„Simțeam că cineva trebuie să îl pună la punct. A fost o chestie plănuită și asumată. Știam în ce mă bag și care sunt riscurile dacă îl filmez, dar am zis că trebuie să fac dreptate”, mai adaugă Iulia.

Se duce la el cu pretextul că ar fi de acord cu propunerea lui. Inima îi bate mai repede ca de obicei. Îi e teamă de ce ar putea să-i facă profesorul, dar în același timp se roagă să-l găsească în birou ca să-și poată duce planul la capăt. Profesorul este acolo.

Papucea: “Ești pregătită?” Iulia: “Pregătită pentru ce?” Parpucea: “Nu fi naivă! Cum adică pentru ce? Știi pentru ce ai venit aici”. „Văzându-mă că ezit, mi-a luat mâna dreaptă și mi-a dus-o în zona organelor lui genitale. Atingându-l, am simțit că are penisul în erecție, după care mi-am retras mâna”.

“Cu toate că în interior am simțit o senzație de scârbă, am încercat să afișez un zâmbet fals, domnul profesor zâmbind în același timp“, avea să povestească tânăra în fața judecătorului. Mărturiile au rămas și acum într-un dosar ros de timp aflat la arhiva penală a Tribunalului Cluj. Profesorul îi spune apoi să meargă la Căminul Economica 1, la camera 101.

“Nu uit cât trăiesc. Era ultima ușă pe stânga“, își amintește fosta studentă. Intră în cămin fără ca portarul să o legitimeze sau să o întrebe la cine se duce. Se întâlnește cu profesorul pe coridor, el îi spune să se ducă în cameră, că imediat va veni și el. Înăuntru este un pat în stânga și altul în dreapta, pe care are haine curate. În față este un birou pe care Iulia așază dosarele de la cursuri – în spirala unuia dintre ele se află pixul cu camera de filmat.

Mă tot perindam prin cameră, în așa fel încât să intre în vizorul camerei. El, atunci, a început să se dezbrace și să-mi zică: «Hai, dezbracă-te! Hai, ce facem? Hai că nu avem timp!».

Tânăra încearcă să tragă de timp ca să prindă cât mai mult pe cameră. Profesorul își dă jos tricoul și rămâne dezbrăcat la bustul gol, apoi își deschide șlițul de la pantaloni.

“Mi se strânge stomacul când îmi aduc aminte”

Acesta e momentul în care frica o cuprinde pe studentă. “Nu pot, nu pot să fac așa ceva”, îi spune tânăra. Într-o secundă ia cursurile de pe birou și fuge cât poate de tare. În fața căminului o așteaptă reporterul PRO TV și prietenul ei. Aceștia bagă filmarea într-un laptop pentru a vedea ce s-a filmat. Reporterul spune că e ce trebuie. A doua zi, pe 21 iunie seara, filmarea apare la Știrile PRO TV.

În aceeași știre, o altă studentă – care a dorit să-și păstreze anonimatul – declară că și ei i s-au cerut favoruri sexuale de către profesorul Parpucea: “Am fost la domnul profesor, după ce am dat un examen și l-am căzut de trei ori, pentru a-mi arăta lucrarea, după care domnul profesor mi-a cerut să prestez anumite servicii sexuale pentru a mă trece examenul”.

Zeci de comentarii despre alte abuzuri

Totodată, în declarația reporterului PRO TV din dosar se arată că, după difuzarea știrii la PRO TV, au apărut zeci de comentarii din partea altor persoane care relatau că profesorul Parpucea Ilie cerea bani de la băieți pentru promovarea examenului, respectiv servicii sexuale de la fete.

Filmarea e văzută inclusiv de decan. Acesta îi comunică profesorului că i se va desface contractul de muncă.

“I-am apreciat curajul pentru o astfel de atitudine și hotărâre. Când au venit reporterii PRO TV, i-am spus (n.r.- profesorului) că îi voi desface contractul de muncă. El m-a întrebat de ce vreau să-i aplic pedeapsa maximă. Eu i-am zis că este un comportament total nepotrivit din partea unui profesor față de o studentă”, afirmă Dumitru Matiș la audierile din instanță.

Totodată, 8 ani mai târziu, Iulia ne povestește că zvonurile despre profesorul Parpucea ajunseseră deja și la urechile decanului: „Îmi era frică atunci când m-a chemat la birou, dar el nu a făcut decât să mă felicite. Mi-a spus că în sfârșit s-a făcut dreptate. Decanul știa ce se întâmplă, dar nu avea dovezi ca să-i desfacă contractual.”

Materialul video ajunge viral în mass-media. PRO TV folosește tag-ul “profesorul porno”, pe care îl preia toată presa.

Profesorul Parpucea: “Am ajuns să cred că studenta își dorește o aventură amoroasă de la mine”

Ilie Parpucea afirmă, în declarația de la Parchet, că de vină pentru incident este studenta, care insista să se vadă cu el. “Având în vedere insistențele repetate ale studentei și mai ales modul în care se prezenta studenta cu ocazia întâlnirilor pe care le avea cu mine, am ajuns să cred la un moment dat că de fapt studenta își dorește cu totul altceva de la mine, respectiv o relație amoroasă”, le spunea Parpucea procurorilor.

În continuare, cadrul didactic își justifică și comportamentul de la ultima întâlnire, din clădirea facultății, dând vina pe ținuta studentei: „Studenta m-a căutat la facultate, venind la mine în cabinet, îmbrăcată într-o ținută pe care eu am considerat-o mai sexy decât obișnuia, fără însă a fi provocatoare. Din manifestările și atitudinea ei, eu înțelegând că a venit pregătită pentru o aventură amoroasă.”

Totodată, Ilie Parpucea spune că s-a dezbrăcat în fața studentei deoarece era “evident” ce o să se întâmple: “Este adevărat că în camera de cămin, după ce a venit studenta, mi-am dat tricoul jos și am rămas la bustul gol, deoarece după mine era evident ce urma să se întâmple în continuare, deoarece mă înțelesesem cu studenta în acest sens”.

Profesorul mai subliniază că “nu s-a pus niciodată problema vreunor favoruri sexuale pentru ca eleva să fie promovată la examen, ci doar a unei relații amoroase, este adevărat, nedeontologică, între mine și această studentă”.

3 ani de închisoare cu suspendare și interdicția de a mai activa la catedră pentru luare de mită a fost pedeapsa primită de Ilie Parpucea de la Tribunalul Cluj în 2012.

Epilogul unei femei puternice

După ce și-a dat în vileag profesorul, colegii apropiați ai Iuliei i-au fost aproape, la fel și părinții. Spune însă că nu a avut curaj să le spună decât două luni mai târziu, când l-a dat în judecată pe profesor: „Îmi era jenă să nu-i pun într-o situație neplăcută. Cugir e un oraș mic, în care lumea vorbește, iar părinții mei sunt oameni simpli. Mama era singură acasă, la pensie, tata era plecat din țară.”

Când le-a spus, părinții au fost mândri de fiica lor, dar și speriați să nu aibă probleme la facultate. Iar teama lor era oarecum întemeiată.

„Au fost colegi care au vorbit urât despre mine. Ziceau că sunt proastă, că nu sunt în stare să-mi iau un examen și că de asta l-am filmat. Alții mi-au spus că m-am dus să-mi fac treaba cu domn profesor și acum fac pe victima, că sunt o mironosiță”, adaugă Iulia.

Iulia, acum femeie la 30 de ani, spune că nu le poartă pică. Erau studenți care nu o cunoșteau și care vedeau situația doar la suprafață.

“Am încercat să nu pun la suflet. La un moment dat, efectiv mă săturasem de toată situația asta. Eram sictirită. Eram obosită. Efectiv obosisem la un moment dat. Erau foarte multe știri, se făceau dezbateri la televiziunile locale din Cluj, unde se spuneau aceleași minciuni ca ale colegilor care nu mă cunoșteau”, mai spune Iulia.

În ciuda răutăților la adresa ei, Iulia a reușit să ia examenul și să-și dea licența în domeniul indicatorilor care fac o afacere profitabilă. A urmat un program de master, de doi ani, tot la Facultatea de Economie de la “Babeș-Bolyai”, după care s-a angajat la o bancă și și-a luat un apartament prin programul “Prima Casă”.

„Viața a fost de așa natură încât a trebuit să renunț la jobul de la bancă și-acum fac o meserie bărbătească: conduc un TIR”, se confesează cugireanca.

Din 2017 face asta împreună cu actualul ei prieten, cutreierând toată Europa. Spune că vrea să continue încă un an, cât să strângă suficienți bani ca să-și deschidă o firmă de taximetrie în Cluj. “Pentru mine, episodul respectiv a fost un șoc din care greu mi-am revenit. Și acum stau să mă gândesc de unde am avut putere să fac treaba asta? Probabil mi-am căutat puterea în dorința de a-mi face dreptate”, reflectează în timp ce oprește pentru pauza de masă la o benzinărie.

Iulia nu a auzit niciodată de #metoo: “Eu conduc mult și nu prea mai citesc ce se întâmplă în lume”. O lume pe care, fără să-și propună asta, a schimbat-o și ea.

Sursa: libertatea.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Avram Iancu, românul care a traversat canalul Bristol, a navigat 87 km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș

Ioana Neag

Publicat

în

Avram Iancu, românul care a traversat canalul Bristol, a navigat 87 km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș Bibliotecarul hunedorean Avram Iancu, a navigat 87 de km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș, la invitația lectorului universitar Horea Nascu. ”Crăișorul apelor”, așa cum a fost numit în urma performanțelor sale, Avram Iancu s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea