Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Curier Județean

FOTO: Povestea tânărului din Alba Iulia care face fotografii spectaculoase cu aeronave în zbor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Albaiulianul Adrian Dulău are 32 de ani şi este fascinat de când se ştie de “zburătoare cu motor”. I se mai spune şi “Virusu”. Visul lui a început să prindă viaţă în anul 2002, în 13 aprilie, când a executat cu succes primul zbor. Un alt punct de referinţă în drumul construirii carierei sale de pilot este începutul anului 2008, când a devenit moderator pe forumul pasionaţilor de fotografie de aviaţie din România, www.rospotters.ro

Este membru al Aeroclubului Romaniei şi pilot planorist de peste 10 ani şi este controlor de trafic aerian la Romatsa, la aeroportul ”Avram Iancu” din Cluj-Napoca. Pasiunea sa pentru fotografia aeriană l-a determiant să înfiinţeze, împreună cu alţi doi prieteni o mică afacere, denumită Focus Aviation, prin care realizează fotografii aeriene pentru diferiţi clienţi.

“Fotografiez avioane, mulţi ar spune că e o treabă pur şi simplu inutilă, treaba lor, doresc să le explic pe îndelete celor care se îndoiesc de utilitatea pasiunii mele că nu au dreptate, spusele mele de aici reprezintă o provocare în acest sens, să vină replici sănătoase, abia aştept”, explică “Virusu”, care este fotograf de aviaţie de peste 6 ani.

Elit - Gustul Desăvârșit

“Nimic din lumea asta, nici măcar o posibilă întâlnire cu o fată pe gustul meu, nu poate compensa satisfacţia gestului, extrem de plin de puritate în sine, de a imortaliza evoluţia zburătoarelor motorizate pe scena albastră a cerului”, mărturiseşte tânărul din Alba Iulia. La o primă privire, dezinteresată şi în egală măsură nedocumentată, pare o nebunie curată într-o lume care proslăveşte eroi de telenovele şi “vedete” înrudite prin căsnicie cu miliardari de carton.

Adi Dulău contrazice prin tot ce întreprinde această presupunere cu pretenţii de evidenţă. Până la urmă, vorba cuiva, poate şi a noastră uneori, omul sfinţeşte locul faptelor iar faptele unui om adevărat, pasionat, trăitor în idee, reprezintă măsura tuturor lucrurilor ce merită a fi consemnate.

“Linişte maximă, deşi norul e ca o fiinţă vie, îl simt cum vuieşte, îl văd cum mişcă. Senzaţiile sunt mixte. De la plăcere, la teamă şi admiraţie faţă de această formă gazoasă a apei, de care pot aproape jura că e vie. Ajuns la plafon, umbra răcoreşte ziua fierbinte jos, la sol, şi parcă aş sta aici tot restul zilelor. Încep un salt. Direcţia la întamplare, şi văd nişte cumuli mai jos decât sunt eu, mai jos decat mica scamă transformată într-un nor mare şi impunător, cu care am urcat încă un kilometru în aer.

Saltul e lin, mai scutură câte o ascendenţă, dar senzaţia de relaxare, senzaţia de altceva, altundeva, acolo, chiar acolo! Acolo unde ştii că trebuie să fi, acolo sus, în cabina mică şi simplă, cu vizibilitate splendidă, cu două mii de metri care te despart de tot ce înseamnă cei de jos, şi cu gândurile razna, şi o privire scurtă către aripile încovoiate în virajul luat ca să vezi lumea mai bine de sus, şi gândul, inevitabilul gând, chiar clişeu, «ce caut aici?»”, se dezvăluie textual eroul nostru într-un fragment de postat pe un site de internet.

Spune că pasiunea pentru aviaţie vine din copilărie, de când privea fascinat avioanele şi elicopterele care zburau peste oraş şi care îl făceau să stea ore în şir să-şi imagineze cum e să zbori.

“Zborul e dragostea mea, pentru că ăsta-visul meu de când mă ştiu, să zbor. Îmi place, normal, să fac machete de aeronave la scară redusă, pentru că prin ele poţi să îmbini pasiunea pentru aviaţie cu pasiunea pentru lucruri practice. Mă acoperă în egală măsură spotting-ul, adică fotografiatul aeronavelor, o pasiune foarte intensă, care mă apropie şi mai mult de lumea aviaţiei”, mai spune Virusu.

Proiect cu Forţele Aeriene Române

Au devenit virale pe internet fotografiile realizate de acesta cu avioane ale Forţelor Aeriene Române survolând diferite oraşe, cum ar fi Alba Iulia, Zlatna sau Ocna Mureş.

”Acum mai bine de 5 ani când am decis să mă apuc de fotografie de aviaţie nu am ştiut cât de mult efort voi depune şi cât de mult un hobby se va transformă aproape într-o slujbă part-time şi o preocupare tot mai mare de promovare a aviaţiei româneşti. Am întâlnit de-a lungul acestor ani oameni la fel de pasionaţi că mine şi cu legături în aviaţie de mai bine de 15 ani. Împreună cu ei am început mai multe proiecte prin care să promovăm aviaţia românească în ţara şi în străinătate. De-a lungul timpului, am coagulat împreună cu colegii mei de echipă o comunitate de fotografi de aviaţie români, am pus la cale proiecte interesante cu aeroporturile româneşti şi cu alte instituţii aviatice.

Am clădit cărămidă cu cărămidă relaţii bazate pe profesionalism şi întărite de experienţă de zbor şi de fotografie de aviaţie, lucruri fără de care nu am fi putut ajunge unde suntem acum. Munca de planificare a proiectului care presupune fotografierea aer-aer a aeronavelor, a început cu obţinerea aprobărilor preliminare. Cu ajutorul Statului Major al Forţelor Aeriene şi al piloţilor Bazei 90 Transport Aerian am reuşit să expun ideile noastre. M-am bucurat că am avut ocazia să discut cu profesionişti în meseria lor, oameni care au înţeles-poate cu scepticism la început-ceea ce voiam noi”, afirmă Adi Dulău, cu referire la proiectul de fotografiere în zbor a aeronavelor militare.

FOTO: Facebook – Adrian Virusu

[nggallery id=6335]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO VIDEO| Festivalul Roman Apulum 2022: Darius Măcinic, gladiatorul „Dareos” de la Ludus Apulensis și-a lansat cartea Eclipsă totală, din trilogia Trăiri si Cugete sub Eclipsă de Lună

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Festivalul Roman Apulum 2022: Darius Măcinic, gladiatorul „Dareos” de la Ludus Apulensis și-a lansat cartea Eclipsă totală, din trilogia Trăiri si Cugete sub Eclipsă de Lună

Vineri, în prima zi a Festivalului Roman Apulum, de la ora 20.00 a avut loc lansarea de carte a lui Darius Măcinic, gladiatorul Dareos de la Ludus Apulensis.

CITEȘTE ȘI: Festivalul Roman Apulum, 12-15 august 2022 – PROGRAM: Lupte între daci și romanii, ateliere meșteșugărești, muzică și paradă de noapte cu torțe

În fața unei audienței numeroase și pe acordurile muzicii Laurei Orian acesta a prezentat Volumul I, Eclipsă totală din trilogia Trăiri si Cugete sub Eclipsă de Lună.

Elit - Gustul Desăvârșit

Un moment inedit a avut loc la reprezentația trupei Ludus Apulensis, când gladiatorul Dareos a fost dezechipat de hainele de gladiator și a fost îmbrăcat cu un costum fiind escortat de romani pana la locația unde și-a prezentat cartea și a dat autografe.

„Vreau să îi mulțumesc lui Darius pentru faptul că, prin poeziile lui, mi-a stârnit și mie apetitul de a scrie și mai ales de a cânta în românește; este minunat că, la orice pagină i-aș deschide cartea, pot găsi o anumită emoție care să mă provoace să creez o muzică, să conturez o linie și să mă inspire să transform în povestea mea, versurile și trăirile sale”, a transmis Laura Orian.

În cuvintele autorului, Eclipsă totală este o prezentare de trăiri și cugete sub eclipsă de Lună, o lansare de carte, un volum de sentimente puse pe file albe de subsemnatul, o trecere de la gladiator la persoana interioară.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Drumul care va scurta distanța dintre Ciugud și Alba Iulia, pe ultima sută de metri: Se fac ultimele finisaje la sensul giratoriu de la Șeusa

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

FOTO| Drumul care va scurta distanța dintre Ciugud și Alba Iulia, pe ultima sută de metri: Se fac ultimele finisaje la sensul giratoriu de la Șeusa

În scurt timp se va da drumul circulației pe noul pod peste râul Mureș de la Șeușa, scurtându-se astfel distanța dintre Ciugud și Alba Iulia. Astăzi se lucra la asfaltări în sensul giratoriu din zona localității Șeușa.

„S-a lucrat cu spor și astăzi la sensul giratoriu din zona localității Șeușa, care asigură accesul spre noul pod peste Râul Mureș. Acestea sunt printre ultimele finisaje și în curând vom recepționa lucrarea.

Vă rugăm să circulați cu atenție în zona unde se efectuează lucrări și să nu ignorați semnalizarea temporară.

Elit - Gustul Desăvârșit

În speranța că veți mai suporta puțin disconfortul creat de aceste lucrări, vă mulțumim!”, au transmis reprezentanții primăriei Ciugud.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Jandarmii din Alba vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică la evenimentele din minivacanța de sărbătoarea „Adormirii Maicii Domnului”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Jandarmii din Alba vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică la evenimentele din minivacanța de sărbătoarea „Adormirii Maicii Domnului”

În minivacanța prilejuită de sărbătoarea „Adormirii Maicii Domnului”, pentru siguranța tuturor celor care vor participa la evenimentele desfășurate pe raza județului, Jandarmeria Alba va intensifica acțiunile specifice de asigurare și menținere a ordinii și siguranței publice și va desfășura activități de prevenire și combatere a fenomenelor infracționale și contravenționale în zona destinată acestor activități.

dariusandrei.ro

În perioada 12-15 august colegii noștri vor asigura ordinea și siguranța publică la manifestările cultural-artistice desfășurate pe raza județului Alba, dintre care amintim „Roșia Montană ALIVE”, „Festivalul Double Rise”, „Festivalul de voie bună de la Știubei”, Festivalul Roman Apulum în Cetatea Alba Carolina, „Zilele Comunității Maghiare din Mirăslău”, ” Fii Satului Șona”, ” Fii Satului Stremț”, ” Fii Satului Bucium” și ” Mărie dragă Mărie” în localitatea Vințu de Jos.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, luni, 15 august, jandarmii vor fi prezenți pentru buna desfășurare a manifestărilor religioase prilejuite de sărbătoarea “Adormirii Maicii Domnului” la hramul Mănăstirii Dumbrava, hramul Mănăstirii Rîmeț, hramul Mănăstirii Oașa, și la bisericile din Alba Iulia, Cugir și Blaj.

Pentru evitarea incidentelor nedorite și a oricăror situații de natură să tulbure ordinea publică, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Avram Iancu“ Alba le recomandă persoanelor care participă la aceste activități:

– să respecte măsurile stabilite de organizatori precum și indicațiile și îndrumările jandarmilor;
– să evite implicarea în conflicte de orice natură;
– să acorde o atenție deosebită bunurilor și obiectelor personale (genți, poșete, bagaje etc.);
– totodată părinții sunt rugați să supravegheze cu atenție sporită copiii;

De asemenea în această perioadă, jandarmii montani vor acționa zilnic în sprijinul turiștilor din zona stațiunilor Șugag, Arieșeni și Roșia Montană, fiind pregătiți să intervină atunci când situația o impune. Pe această cale jandarmii montani îi sfătuiesc pe iubitorii muntelui să țină cont de o serie de recomandări, cum ar fi:

— să consulte prognoza meteorologică înainte de a pleca în drumeții;
— să se informeze asupra itinerarului propus, gradului de dificultate, condițiile climatice locale;
— să aibă echipament adecvat zonei de munte, lanternă, rucsac și trusă de prim ajutor;
— să folosească numai traseele marcate și să urmărească marcajele de pe traseu;
— să solicite sprijinul Jandarmeriei Montane, apelând numărul unic de urgență 112, specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunță, câte persoane au nevoie de ajutor și detalii ale locului unde sunt persoanele aflate în dificultate.

În cazul în care sunteți martorii săvârșirii unor fapte de natură antisocială, solicitați ajutorul forțelor de ordine sau apelați numărul unic de urgență 112.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea