Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Povestea tânărului din Alba Iulia care face fotografii spectaculoase cu aeronave în zbor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Albaiulianul Adrian Dulău are 32 de ani şi este fascinat de când se ştie de “zburătoare cu motor”. I se mai spune şi “Virusu”. Visul lui a început să prindă viaţă în anul 2002, în 13 aprilie, când a executat cu succes primul zbor. Un alt punct de referinţă în drumul construirii carierei sale de pilot este începutul anului 2008, când a devenit moderator pe forumul pasionaţilor de fotografie de aviaţie din România, www.rospotters.ro

Este membru al Aeroclubului Romaniei şi pilot planorist de peste 10 ani şi este controlor de trafic aerian la Romatsa, la aeroportul ”Avram Iancu” din Cluj-Napoca. Pasiunea sa pentru fotografia aeriană l-a determiant să înfiinţeze, împreună cu alţi doi prieteni o mică afacere, denumită Focus Aviation, prin care realizează fotografii aeriene pentru diferiţi clienţi.

“Fotografiez avioane, mulţi ar spune că e o treabă pur şi simplu inutilă, treaba lor, doresc să le explic pe îndelete celor care se îndoiesc de utilitatea pasiunii mele că nu au dreptate, spusele mele de aici reprezintă o provocare în acest sens, să vină replici sănătoase, abia aştept”, explică “Virusu”, care este fotograf de aviaţie de peste 6 ani.

“Nimic din lumea asta, nici măcar o posibilă întâlnire cu o fată pe gustul meu, nu poate compensa satisfacţia gestului, extrem de plin de puritate în sine, de a imortaliza evoluţia zburătoarelor motorizate pe scena albastră a cerului”, mărturiseşte tânărul din Alba Iulia. La o primă privire, dezinteresată şi în egală măsură nedocumentată, pare o nebunie curată într-o lume care proslăveşte eroi de telenovele şi “vedete” înrudite prin căsnicie cu miliardari de carton.

Adi Dulău contrazice prin tot ce întreprinde această presupunere cu pretenţii de evidenţă. Până la urmă, vorba cuiva, poate şi a noastră uneori, omul sfinţeşte locul faptelor iar faptele unui om adevărat, pasionat, trăitor în idee, reprezintă măsura tuturor lucrurilor ce merită a fi consemnate.

“Linişte maximă, deşi norul e ca o fiinţă vie, îl simt cum vuieşte, îl văd cum mişcă. Senzaţiile sunt mixte. De la plăcere, la teamă şi admiraţie faţă de această formă gazoasă a apei, de care pot aproape jura că e vie. Ajuns la plafon, umbra răcoreşte ziua fierbinte jos, la sol, şi parcă aş sta aici tot restul zilelor. Încep un salt. Direcţia la întamplare, şi văd nişte cumuli mai jos decât sunt eu, mai jos decat mica scamă transformată într-un nor mare şi impunător, cu care am urcat încă un kilometru în aer.

Saltul e lin, mai scutură câte o ascendenţă, dar senzaţia de relaxare, senzaţia de altceva, altundeva, acolo, chiar acolo! Acolo unde ştii că trebuie să fi, acolo sus, în cabina mică şi simplă, cu vizibilitate splendidă, cu două mii de metri care te despart de tot ce înseamnă cei de jos, şi cu gândurile razna, şi o privire scurtă către aripile încovoiate în virajul luat ca să vezi lumea mai bine de sus, şi gândul, inevitabilul gând, chiar clişeu, «ce caut aici?»”, se dezvăluie textual eroul nostru într-un fragment de postat pe un site de internet.

Spune că pasiunea pentru aviaţie vine din copilărie, de când privea fascinat avioanele şi elicopterele care zburau peste oraş şi care îl făceau să stea ore în şir să-şi imagineze cum e să zbori.

“Zborul e dragostea mea, pentru că ăsta-visul meu de când mă ştiu, să zbor. Îmi place, normal, să fac machete de aeronave la scară redusă, pentru că prin ele poţi să îmbini pasiunea pentru aviaţie cu pasiunea pentru lucruri practice. Mă acoperă în egală măsură spotting-ul, adică fotografiatul aeronavelor, o pasiune foarte intensă, care mă apropie şi mai mult de lumea aviaţiei”, mai spune Virusu.

Proiect cu Forţele Aeriene Române

Au devenit virale pe internet fotografiile realizate de acesta cu avioane ale Forţelor Aeriene Române survolând diferite oraşe, cum ar fi Alba Iulia, Zlatna sau Ocna Mureş.

”Acum mai bine de 5 ani când am decis să mă apuc de fotografie de aviaţie nu am ştiut cât de mult efort voi depune şi cât de mult un hobby se va transformă aproape într-o slujbă part-time şi o preocupare tot mai mare de promovare a aviaţiei româneşti. Am întâlnit de-a lungul acestor ani oameni la fel de pasionaţi că mine şi cu legături în aviaţie de mai bine de 15 ani. Împreună cu ei am început mai multe proiecte prin care să promovăm aviaţia românească în ţara şi în străinătate. De-a lungul timpului, am coagulat împreună cu colegii mei de echipă o comunitate de fotografi de aviaţie români, am pus la cale proiecte interesante cu aeroporturile româneşti şi cu alte instituţii aviatice.

Am clădit cărămidă cu cărămidă relaţii bazate pe profesionalism şi întărite de experienţă de zbor şi de fotografie de aviaţie, lucruri fără de care nu am fi putut ajunge unde suntem acum. Munca de planificare a proiectului care presupune fotografierea aer-aer a aeronavelor, a început cu obţinerea aprobărilor preliminare. Cu ajutorul Statului Major al Forţelor Aeriene şi al piloţilor Bazei 90 Transport Aerian am reuşit să expun ideile noastre. M-am bucurat că am avut ocazia să discut cu profesionişti în meseria lor, oameni care au înţeles-poate cu scepticism la început-ceea ce voiam noi”, afirmă Adi Dulău, cu referire la proiectul de fotografiere în zbor a aeronavelor militare.

FOTO: Facebook – Adrian Virusu

[nggallery id=6335]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: Accident în Alba Iulia: Două mașini s-au tamponat pe strada Tudor Vladimirescu

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Accident în Alba Iulia: Două mașini s-au tamponat pe strada Tudor Vladimirescu Un accident s-a produs în 20 aprilie, în jurul orei 14:00, în Alba Iulia, pe strada Tudor Vladimirescu. Din fericire, persoanele implicate nu au fost rănite. Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine pentru asigurarea măsurilor specifice, cu două autospeciale, la un accident […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea