Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Povestea pălăriilor Dădârlat, o afacere românească care supraviețuiește de peste 100 de ani

Publicat

în

Povestea pălăriilor Dădârlat, o afacere românească care supraviețuiește de peste 100 de ani

Ion Dădârlat a pus bazele cel mai vechi afaceri în domeniul fabricării pălăriilor, în Săliştea Sibiului, acum mai bine de un secol, în 1896. După 1989, tradiţia a fost reluată şi este dusă mai departe, cu succes, de nepotul fondatorului.

La începuturile fabricii de pălării ”Dădârlat” erau vremuri grele pentru artiştii meşteşugari români, care luptau nu doar cu concurenţa colegilor lor saşi sau unguri, ci şi cu lipsa de libertăţi pe care o sufereau toţi românii aflaţi vremelnic, pe atunci, ca şi Ion, sub stăpânirea rigidă a Imperiului Austro-Ungar.

Electrica Furnizare Discount

Ca orice perioadă de început a oricărei afaceri, a fost una romantică, fondatorul afacerii mergea prin târgurile vremii, ducându-şi pălăriile realizate în mod artizanal într-o căruţă cu coviltir, care era şi mijloc de transport, dar şi prăvălie ad-hoc. Datorită transhumanţei, pălăriile pentru oieri confecţionate de Ioan Dădârlat au ajuns să fie tot mai căutate şi în celelalte zone ale ţării, mărturie stând în acest sens şi calapoadele păstrate încă de atunci. Anii au trecut şi după Marea Unire din 1918, afacerea cu pălării Dădârlat a început să crească, pe măsura succesului de care se bucurau pălăriile realizate în atelierul familiei, atelier care s-a extins şi modernizat continuu. Prin anul 1926 a fost achiziţionată chiar şi o camionetă, lucru foarte important pentru această afacere, pentru a putea transporta marfa peste tot. Camioneta a luat astfel locul desagilor şi al căruţei cu coviltir cu care familia Dădârlat transporta pălăriile.

Însuşi Regele Carol I a primit o pălărie de la Ion Dădârlat, dovadă în acest sens fiind o fotografie păstrată mult timp în familie, dar din care, în anii regimului comunist, de teamă, a fost decupată imaginea suveranului. Tot în timpul prigoanei comuniste, familia a ascuns în pământ, pentru a nu fi confiscată, o presă, un utilaj esenţial în confecţionarea pălăriilor, care funcţionează şi în prezent. Afacerea cu pălării a mers foarte bine, iar Ion Dădârlat a putut să-şi întreţină cei opt copii la “şcoli înalte”, unul terminând chiar Medicina la Paris, dar toţi ştiau să lucreze şi în atelierul familiei.

După 1989 s-a reaprins gustul pentru afaceri al multor români şi a repornit şi afacerea cu pălării, de data aceasta la Sebeş, într-un atelier condus de nepotul fondatorului afacerii, ing. Dan Dădârlat. Chiar dacă tradiţia lucrului ardelenesc bine făcut, s-a păstrat tot timpul în Atelierele Dădârlat, de-a lungul vremii, o viziune modernă şi-a pus amprenta asupra brandului deja cunoscut ca Pălăria Dădârlat. Pălării pentru domnişoare şi doamne ca şi pălării pentru domni, în culori şi modele deosebit de apreciate în ţară şi străinătate, au dus faima brandului Dădârlat pe noi culmi. Fie că e vorba de colecţii retro sau vintage, pălării chic sau elegance, modele care se poartă pe stradă, la vânătoare sau în club, pălăriile Dădârlat continuă tradiţia începută în 1896 şi reprezintă un accesoriu elegant, necesar şi de calitate, care trebuie să facă parte din garderoba oricărei persoane pentru care eleganţa înseamnă personalitate şi atitudine.

Culioane pentru călugării de la Muntele Athos, pălării pentru poliţia canadiană, dar şi pentru cea comunitară din România, pălării bavareze, tiroleze sau pentru birjari, pălării pentru pădurari sau oieri, dar şi pălării croite după cele mai noi tendinţe în modă au ca element comun faptul că sunt fabricate la Sebeş. De peste o sută de ani, pălăriile confecţionate de familia Dădârlat au ajuns peste graniţă, mai întâi “dincolo de munţi, în Regat”, iar după 1989 şi în Europa şi alte continente. Din 1990, cel mai mic dintre copiii lui Ion Dădârlat, Octavian, a reînceput să lucreze pălării alături de fiul său, Dan, inginer mecanic. Trei ani mai târziu, Dan Dădârlat a renunţat la serviciu şi s-a dedicat exclusiv afacerii familiei.

”În 1993, munceam singur în atelierul din Sebeş, iar în anul 1996 am adus primele utilaje din Germania, o linie completă pentru producerea de pălării clasice bărbăteşti. La începutul anilor 2000, am diversificat gama şi am început să producem şi pălării pentru doamne, iar în prezent pălăriile noastre se distribuie în peste 100 de magazine din România. În 2014, am dezvoltat şi magazinul online www.palariadadarlat.ro, deoarece ne-am dorit să fim mai aproape de clienţi, iar produsul nostru să ajungă direct la aceştia, fără alţi intermediari”, spune Dan Dădârlat.

La început, soţii Dădârlat au făcut numai pălării tradiţionale româneşti, care se vindeau foarte bine în târguri. Sunt comenzi pe care numai atelierul din Sebeş le realizează pentru Muntele Athos, respectiv culioanele călugărilor de la mănăstiri. Fabrica dispune acum de utilaje performante, iar modelele confecţionate sunt atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Preţurile sunt cuprinse între 100 de lei şi 300 de lei, în funcţie de model. Materia primă, lâna de oaie, este asigurată tot de către familie. Fiica soţilor Dădărlat, Mădălina, absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Economice în limba germană la Cluj-Napoca, se ocupă de managementul întregii afaceri.

”Lucrăm la capacitate maximă ca să facem faţă cererii din România. Mi-aş dori să trecem şi graniţele ţării. Ceea ce am vândut în exterior a fost, până acum, la cererea clienţilor. Suntem o echipă de 8 persoane, fiecare cu rol foarte important în această afacere. Este în primul rând vorba de pasiune, o moştenire pe care o ducem împreună. Foarte greu am găsit oameni care să fie pricepuţi, cu răbdare, atenţi la detalii şi cu îndemânarea necesară”, spune Mădălina. (Sursa foto: colecţia personală a familiei Dădârlat).

 

 

Publicitate

Ştirea zilei

Angajări MASIVE din sursă externă în Jandarmerie 2021: 700 de posturi, scoase la concurs

Publicat

în

Jandarmeria Română anunță că angajează nu mai puțin de 700 de oameni în următoarea perioadă. Angajările se fac din „sursă externă” astfel încât nu este nevoie de vreo specializare deosebita.

„Te-ai gândit vreodată că poți să lucrezi în Jandarmeria Română, chiar daca ai absolvit o specializare economica sau un profil umanist? Cum poți obține unul dintre cele 700 de locuri de munca scoase la concurs din sursa externa? Primul pas este să-ți fixezi pentru mâine, 22 septembrie, un reminder care să-ți aducă aminte că încep înscrierile on-line la unitățile de jandarmi din țoață tara care scot posturi la concurs.

În scopul reducerii deficitului de personal, Jandarmeria Romana scoate la concurs 521 de posturi de subofițeri, 49 de posturi de ofițeri și 130 de posturi de personal contractual.

Electrica Furnizare Discount

Înscrierile se fac on-line, la unitățile de jandarmi care vor scoate posturi la concurs, în perioada 22 septembrie – 01 octombrie 2021

Fiecare inspectorat de jandarmi județean vă afișă pe paginile de internet proprii posturile disponibile care vor fi scoase la concurs, dar și calendarul tuturor etapelor premergătoare concursurilor.

Astfel, cine dorește să ocupe unul dintre cele 700 de posturi scoase la concurs prin încadrare directa din sursa externa vă accesa pagina de internet a inspectoratului de jandarmi județean pe care și-l alege și vă proceda la completarea cererilor puse la dispoziție, pe care le vă transmite pe o adresa de e-mail indicata.

CITEȘTE ȘI: Angajări din sursă externă în POLIȚIE 2021. MAI caută peste 400 de ajutori şef de post. Calendarul examenului

Informații complete cu privire la posturile existente se regăsesc, începând de mâine, pe site-urile inspectoratelor de jandarmi județene”, a anunțat marți Jandarmeria pe pagina oficiala de Facebook.

Anunțul Jandarmeriei a stârnit imediat comentarii ironice. „După cât timp avem voie să gazam oameni fară motiv?”, a întrebat un tânăr.

Citește mai mult

Ştirea zilei

De la bal, la spital: Șoferii prinși băuți la volan sunt trimiși să lucreze la morgă

Publicat

în

De la bal, la spital: Șoferii prinși băuți la volan sunt trimiși să lucreze la morgă

Programul de reeducare a şoferilor din Republica Moldova, care se urcă băuți la volan, prevede ca aceștia să munceasă o zi la morgă. Pentru a-i responsaliza, polițiștii le oferă un curs de tratament special. Șoferii implicați în acest program au declarat că și-au învățat bine lecția și că nu vor mai încalca regulamentul rutier.

12 bărbați au ajuns la Centrul de Medicină Legală din Chișinău, unde au petrecut cinci ore, pe care, nu le vor uita niciodată. Înainte de a intra în morgă, toți au fost instruiți. Angajații de la morgă le-au amintit șoferilor pedepsiți că în locul persoanelor decedate puteau fi ei. Potrivit poliției, alcoolul este pe locul cinci în topul cauzelor accidentelor rutiere. Doar în acest an, 12 persoane au decedat din cauza alcoolului la volan, scrie Jurnal.md.

Unul dintre șoferii incluși în program a dezvăluit că nu credea că va fi prins vreodată de poliție, dar a fost privat de dreptul de a conduce mașina pentru jumătate de an. Un alt șofer povestește că a urcat la volan în stare de ebrietate, pentru că avea o urgență. Șoferii au spus că și-au învățat lecția și nu vor mai încălca legea.

Electrica Furnizare Discount

Șoferii, prinși băuți la volan, reeducați print-un program dur

Programul de reeducare a şoferilor prinşi băuţi la volan este parte a pachetului de legi anti-alcool, aprobat în 2018 de Guvernul Republicii Moldova. Acesta prevede 12 sesiuni, în care șoferii participă la diverse instruiri privind riscurile consumului de alcool și merg în spitale, unde acordă asistență victimelor accidentelor rutiere.

Acum, șoferii, care urcă în stare de ebrietate la volan, rămân fără permis de conducere în baza unei hotărâri judecătorești și îl pot recupera doar după ce urmează programul, care durează trei luni şi costă patru mii de lei moldovenești, achitaţi de către şoferi. Potrivit poliției, șoferii băuți au provocat 83 de accidente rutiere, de la începutul anului.

sursa: Jurnal.md

Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE FOTO VIDEO| ACCIDENT RUTIER la Meteș: O persoană, BLOCATĂ, într-un autoturism, în urma coliziunii între două autovehicule

Publicat

în

UPDATE FOTO VIDEO| ACCIDENT RUTIER la Meteș: O persoană, BLOCATĂ, într-un autoturism, în urma coliziunii între două autovehicule

Un accident rutier a avut loc marți, în jurul orei 22:00, pe raza localității Tăuți, din comuna Meteș.

Din primele informații intervine Detașamentul de pompieri Alba Iulia pentru acordarea primului ajutor medical și descarcerare.

Electrica Furnizare Discount

Este vorba despre coliziunea între două autoturisme, în urma căreia o persoană se află în stare conștientă, însă este blocată în autoturism.

În cadrul evenimentului a intervenit un autoturism pentru stingere cu apă și spumă și un echipaj pentru acordarea primului ajutor.

UPDATE, 00.02: Victima a fost transportată la spital de către echipajul SMURD iar alte trei persoane au fost asistate medical la locul producerii evenimentului.

UPDATE, ora 23.50: Traficul este în continuare blocat, pe ambele sensuri, pe o distanță de aproximativ doi kilometri.

UPDATE, ora 22.50: La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării s-a constatat faptul că, o victimă de sex masculin, era blocat în unul din cele două autoturisme implicate în accident, ușa din stânga fiind inaccesibilă.

La momentul de față se lucrează la extragerea victimei din autoturism, victima fiind conștientă.

În continuare, forțele prezente la locul solicitării asigură și măsurile PSI necesare.

FOTO: arhivă

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare