Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Portrete ale oamenilor celebri realizate de elevi ai Liceului de Muzică și Arte Plastice „Regina Maria”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Municipiul Alba Iulia derulează proiectul ”Alba Iulia-O istorie vizuală prin «amprente» celebre“.

Rezultatul central al proiectului este un film documentar de tip travel, cu o durată de 25 de minute, subtitrat în 5 limbi de circulație internațională. Documentarul „sudează“ epoci istorice, culturale diferite, personaje din timpuri diferite, de etnii și preocupări diferite.

Altfel spus, promovează diversitatea, toleranța, ne arată că Alba Iulia a fost și este un spațiu al multiculturalismului, al conviețuirii interetnice și interconfesionale. Documentarul ne arată locurile din Alba Iulia pe unde au trecut, domnit sau își dorm somnul de veci personalități de talie națională și europeană, pe care i-am numit generic „oameni celebri“, precum: Mihai Viteazul,  Iancu de Hunedoara, principele Gabriel Bethlen, regele Ludovic cel Mare al Ungariei, împăratul Carol al VI-lea de Habsburg, împăratul Iosif al II-lea, Horea, regele Ferdinand I al României, generalul francez Henry Berthelot, poetul Martin Opitz, episcopul savant Ignác Batthyány, șef-rabinul Ezekiel Paneth,  Adalbert Cserni(cel care a înființat primul muzeu al orașului), John Smith(aventurierul care i-a îndemnat pe englezi să colonizeze America), 25, în total.

În proiect este implicată și tânăra generație. Imaginea celor 25 de personalități va fi adusă în atenția publicului larg și prin intermediul unor portrete, realizate de către un grup de 25 de elevi de la Liceul  de Muzică și Arte Plastice „Regina Maria” din Alba Iulia.  Lucrările sunt realizate în regim de volunatariat, iar materialele necesare au fost asigurate de către Municipiul Alba Iulia, din bugetul proiectului.

Portretele vor fi expuse în cadrul unei expoziții, ce va fi vernisată cu ocazia evenimentului de lansare a filmului documentar, ce va avea loc pe parcursul acestei luni. Ulterior, lucrările vor intra în patrimonul Municipiului Alba Iulia și vor fi expuse într-un loc accesibil publicului larg.

Proiectul este derulat de Municipiul Alba Iulia, în parteneriat cu Universitatea „1 Decembrie 1918“, Muzeul Național al Unirii și Societatea comercială Apulum S.A.

Proiectul, cu o valoare totală de 53.262 de lei, este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) cu 39.936 de lei (74,98 %). Societatea comercială Apulum S.A. din Alba Iulia contribuie cu 8.000 de lei (15,2%), iar Primăria Alba Iulia cu 5.326 lei (10%).

[nggallery id=4816]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU la o locuință din Roșia Montană: Au intervenit pompierii din Abrud

Bogdan Ilea

Publicat

în

INCENDIU la o locuință din Roșia Montană: Au intervenit pompierii din Abrud Un incendiu a izbucnit într-o locuință din localitatea Roșia Montană: Intervin pompierii cu trei autospeciale. Detașamentul de pompieri Abrud intervine cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o autopscară pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Roșia Montană. Secția […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea