Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO Politicienii județului Alba, prezenți la vernisarea expoziției “Maierii Bălgradului. Icoana, moştenire spirituală”

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În spațiul expozițional de la Comisariat, Poarta a III-a a Cetăţii Alba Carolina a avut loc vernisarea expoziţiei temporare intitulată “Maierii Bălgradului. Maierii Balgradului19Icoana, moştenire spirituală”, la care au luat parte persoane din administrația locală, județeană, reprezentanți ai Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și Ileana Partenie, restauratorul exponatelor, care a primit un buchet de flori, în semn de recunoștință, pentru munca depusă. 

Manifestarea este parte a unui proiect finanţat de Primăria Municipiului Alba Iulia, de promovare a atelierului deschis din a doua jumătate a secolului al XIX-lea de familia Prodan, Petru şi Maria, în cartierul Maieri.

”Județul Alba are privilegiul de a avea trei centre de icoane pe sticlă, cele mai multe din Transilvania. Orașul nostru este inima acestui meșteșug”, a spus Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

Replici după icoanele acestora, alături de piese originale din colecţia Muzeului Naţional a Unirii au fost puse alături, într-o încercare de rememorare a celor care prin munca lor au adus faima oraşului nostru. Icoanele Prodanilor erau foarte apreciate în târgul de la Alba Iulia, împodobind nu doar casele locuitorilor din jurul oraşului, dar şi pereţii bisericilor.

Organizatorii expoziţiei sunt Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Asociaţia Prietenii Muzeului Unirii şi Primăria Municipiului Alba Iulia.

Evenimentul a început la ora 11.00, și a durat aproximativ 45 de minute.

[nggallery id=2745]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Băncile și topogoanul de la Părculețul Grădiniței și Parcul Samoila Marza din Galțiu au fost vopsite: Gestul mărinimos făcut de un grup de copilași pentru muncitori

Bogdan Ilea

Publicat

în

Băncile și topogoanul din parcurile din Galțiu au fost vopsite: Gestul mărinimos făcut de un grup de copilași pentru muncitori Băncile de la Prculețul Grădiniței și topoganul din Parcul Samoila Marza din Galțiu au fost recondiționate și vopsite. La final, un grup format din două fetițe și un băiețel, au răsplătit printr-un gest mărinimos efortul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea