FOTO: Poetul albaiulian Dumitru Mălin şi-a făcut „Inventar la viaţă”. Lansarea celui de-al unsprezecelea volum de poezii, la Alba Mall
Vineri, 25 ianuarie, în sala „Ballroom” a Centrului Comercial Alba Mall, cunoscutul poet albaiulian Dumitru Mălin şi-a lansat cel de-al unsprezecelea volum de carte, intitulat sugestiv “Inventar la viaţă”. Autorul s-a bucurat de o prezenţă numeroasă, alături de el aflându-se prieteni, scriitori, bibliotecare, oameni de cultură din tot judeţul, doctori dar şi iubitori de poezie.
Manifestarea a început cu câteva melodii folk, pe versurile autorului, interpretate de cantautorul Daniel Avram, după care a luat cuvântul doamna Mioara Pop, directoarea Bibliotecii Judeţene Alba “Lucian Blaga”, care, în câteva rânduri i-a făcut „un inventar la viaţă” poetului. De asemenea, 2 eleve din cadrul Palatului Copiilor au recitat câte o poezie scrisă de Dumitru Mălin.
Noul volum a fost prezentat de criticul literar Diana Câmpan, care a ţinut să precizeze că sufletul de “copil” din Dumitru Mălin nu va îmbătrâni niciodată, şi că dacă vom face un exerciţiu de a citi selectiv poeme din volumele în diacronie scrise de poet, vom descoperi că în ansamblul creaţiei domniei sale stă ca un fel de martor tăcut pe care nimic nu-l poate discredita şi pe care nimic nu-l poate ştirbi în puritatea lui, un soi de copil.
„Nu voi spune că poetul Dumitru Mălin se copilăreşte scriind poezie, ba din contră face un lucru care cred eu că ar trebui să stea în atenţia multora dintre poeţii contemporani. Se întoarce către matrice…
Poetul vine şi ne spune că vârsta maturităţii de fapt este vârsta la care conştientizezi, fie că este maturitatea poetică, fie că este cea socială, culturală, politică… vii şi confirmi, vii şi asociezi reperele propiului tău destin identitar. Poezia acestui volum, aş îndrăzni să spun că e de fapt o poezie de tip “prag”, este genul de volum care atunci când îl închizi îţi oferă portiţa deschisă, este opera bertha, ca să-l amintim aici pe Umbertho Eco, dar într-o variantă mult plasticizată. Este o carte care cere imperativ o alta care să-i urmeze”, a concluzionat criticul literar Diana Câmpan.
A luat cuvântul mai apoi poetul Dumitru Mălin, care nu a uitat să le mulţumească tuturor celor care i-au fost alături şi care l-au susţinut. A adus mulţumiri tuturor celor prezenţi în sală, Consiliului Judeţean Alba, fără de care nu ar fi reuşit să editeze ultimele 7-8 cărţi ale lui, Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga”, conducerii Alba Mall pentru spaţiul oferit, şi în mod special Dianei Câmpan, care aşa după cum spune dânsul, îi „recreează” cărţile şi pentru care are o deosebită admiraţie pentru talentul, inteligenţa şi cultura pe care o dobândeşte.
Poetul a ţinut să precizeze că nu îşi poate ieşi din matrice, că nu are altă tematică, şi că atunci când stă cu hârtia şi creionul în mână se gândeşte îndeosebi la marea trecere şi la dece-urile vieţii, fără a găsi prea multe răspunsuri.
În cadrul evenimentului au fost citite câteva poezii ale autorului, care după cum am observat au stârnit dorinţa fiecăruia dintre cei prezenţi în sală de a lectura acest volum de poezii, majoritatea răsfoind cartea.
Una dintre poeziile pe care a citit-o chiar poetul, şi care mie mi-a plăcut foarte mult a fost „În opinci de patru stele”, o poezie care ne aduce la cunoştinţă, oarecum, felul cum a crescut el în Apuseni, în satul Muncel. Iată în continuare versurile acesteia:
„Eu am început la lampă
Să citesc şi la petrol
M-am acoperit cu cergă
Şi m-am încălzit cu ţol
Îmbrăcat până-ntr-a 7-a
În pănură şi-n opinci
Am ştiut târziu ce-s blugii
Pe la ani vreo 25
Mi-am crescut copilăria
Şi adolescenţa toată
Cu Joiana şi cu Băla
Între câmpuri şi poiată
Mă tundeau pe străzi şi-n clasă
Unde vrei unde nu vrei
Purtam roşia cravată
Nu tu piercing şi cercei
Şi-am fost tânăr de nădejde
Apoi membru de partid
Tocmai când la tinereţe
Dădeam uşa să o-nchid
Nu mi-au dat părinţii scuter
Nici bolizi de mii de lei
Cum îi vezi acum pe „mucea”
Şi pe ele şi pe ei
Oh, dar unde-i acea vreme
Doar o viaţă să mai fiu
În opinci de patru stele
Şi pe câmp până târziu
Să n-am casă nici maşină
Nici să fiu director – iată
Numai zilele acelea
De s-ar mai întoarce-o dată.
Acest, cel de-al unsprezecelea volum de poezii a fost scris, aşa după cum spune autorul „în memoria mamei, marea durere dulce a noastră” şi cuprinde nu mai puţin de 100 de poeme. Coperta a fost realizată de prof. Ramona Popa iar portretul autorului, de Adam Romi.
Evenimentul s-a încheiat cu un moment susţinut de nepotul de soră al autorului „Inventarului…”, mentalistul şi iluzionistul Cristian Gog, câştigătorul ultimei ediţii a concursului „Românii au talent”. La final, Dumitru Mălin a oferit, ca de fiecare dată, autografe.
Dumitru Mălin a urmat Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca, este doctor în filologie, a scris, până în prezent, 11 volume de poezie şi a fost rând pe rând, profesor, inspector al Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba, director la Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba , iar în prezent este directorul Palatului Copiilor din Alba Iulia.De asemenea, poetul este membru al Uniunii Scriitorilor din România – filiala Sibiu.
Felicitări domnului Mălin şi aşteptăm cu interes cea de-a douăsprezecea carte…
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie
Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că recalcularea pensiei anticipate parţiale în cazul persoanelor care au locuit în zonele poluate nu este posibilă. Decizia a fost luată în urma admiterii […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii5 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii16 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată