Rămâi conectat

Actualitate

FOTO: Poetul albaiulian Dumitru Mălin şi-a făcut „Inventar la viaţă”. Lansarea celui de-al unsprezecelea volum de poezii, la Alba Mall

Alexandra Mates

Publicat

în

Vineri, 25 ianuarie,  în sala „Ballroom” a Centrului Comercial Alba Mall, cunoscutul poet albaiulian Dumitru Mălin şi-a lansat cel de-al unsprezecelea volum de carte, intitulat sugestiv “Inventar la viaţă”. Autorul s-a bucurat de o prezenţă numeroasă, alături de el aflându-se prieteni, scriitori, bibliotecare, oameni de cultură din tot judeţul, doctori dar şi iubitori de poezie. 

Manifestarea a început cu câteva melodii folk, pe versurile autorului, interpretate de cantautorul Daniel Avram,  după care a luat cuvântul doamna Mioara Pop, directoarea Bibliotecii Judeţene Alba “Lucian Blaga”, care, în câteva rânduri i-a făcut „un inventar la viaţă” poetului. De asemenea, 2 eleve din cadrul Palatului Copiilor au recitat câte o poezie scrisă de Dumitru Mălin.

Noul volum a fost prezentat de criticul  literar Diana Câmpan, care a ţinut să precizeze că sufletul de “copil” din Dumitru Mălin nu va îmbătrâni niciodată, şi că dacă vom face un exerciţiu de a citi selectiv poeme din volumele în diacronie scrise de poet, vom descoperi că în ansamblul creaţiei domniei sale stă ca un fel de martor tăcut pe care nimic nu-l poate discredita şi pe care nimic nu-l poate ştirbi în puritatea lui, un soi de copil.

Elit - Gustul Desăvârșit

 „Nu voi spune că poetul Dumitru Mălin se copilăreşte scriind poezie, ba din contră face un lucru care cred eu că ar trebui să stea în atenţia multora dintre poeţii contemporani. Se întoarce către matrice…

Poetul vine şi ne spune că vârsta maturităţii de fapt este vârsta la care conştientizezi, fie că este maturitatea poetică, fie că este cea socială, culturală, politică… vii şi confirmi, vii şi asociezi reperele propiului tău destin identitar. Poezia acestui volum,  aş îndrăzni să spun că e de fapt o poezie de tip “prag”, este genul de volum care atunci când îl închizi îţi oferă portiţa deschisă, este opera bertha, ca să-l amintim aici pe Umbertho Eco, dar într-o variantă mult plasticizată. Este o carte care cere imperativ o alta care să-i urmeze”, a concluzionat criticul literar Diana Câmpan.

A luat cuvântul mai apoi poetul Dumitru Mălin, care nu a uitat să le mulţumească tuturor celor care i-au fost alături şi care l-au susţinut. A adus mulţumiri tuturor celor prezenţi în sală, Consiliului Judeţean Alba, fără de care nu ar fi reuşit să editeze ultimele 7-8 cărţi ale lui, Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga”, conducerii Alba Mall pentru spaţiul oferit, şi în mod special Dianei Câmpan, care aşa după cum spune dânsul, îi „recreează” cărţile  şi pentru care are o deosebită admiraţie pentru talentul, inteligenţa şi cultura pe care o dobândeşte.

Poetul a ţinut să precizeze că nu îşi poate ieşi din matrice, că nu are altă tematică, şi că atunci când stă cu hârtia şi creionul în mână se gândeşte îndeosebi la marea trecere şi la dece-urile vieţii, fără a găsi prea multe răspunsuri.

În cadrul evenimentului au fost citite câteva poezii ale autorului, care după cum am observat au stârnit dorinţa fiecăruia dintre cei prezenţi în sală de a lectura acest volum de poezii, majoritatea răsfoind cartea.

Una dintre poeziile pe care a citit-o chiar poetul, şi care mie mi-a plăcut foarte mult a fost „În opinci de patru stele”, o poezie care ne aduce la cunoştinţă, oarecum, felul cum a crescut el în Apuseni, în satul Muncel. Iată în continuare versurile acesteia:

„Eu am început la lampă

Să citesc şi la petrol

M-am acoperit cu cergă

Şi m-am încălzit cu ţol

Îmbrăcat până-ntr-a 7-a

În pănură şi-n opinci

Am ştiut târziu ce-s blugii

Pe la ani vreo 25

Mi-am crescut copilăria

Şi adolescenţa toată

Cu Joiana şi cu Băla

Între câmpuri şi poiată

Mă tundeau pe străzi şi-n clasă

Unde vrei unde nu vrei

Purtam roşia cravată

Nu tu piercing şi cercei

Şi-am fost tânăr de nădejde

Apoi membru de partid

Tocmai când la tinereţe

Dădeam uşa să o-nchid

Nu mi-au dat părinţii scuter

Nici bolizi de mii de lei

Cum îi vezi acum pe „mucea”

Şi pe ele şi pe ei

Oh, dar unde-i acea vreme

Doar o viaţă să mai fiu

În opinci de patru stele

Şi pe câmp până târziu

Să n-am casă nici maşină

Nici să fiu director – iată

Numai zilele acelea

De s-ar mai întoarce-o dată.

 Acest, cel de-al unsprezecelea volum de poezii a fost scris, aşa după cum spune autorul „în memoria mamei, marea durere dulce a noastră” şi cuprinde nu mai puţin de 100 de poeme. Coperta a fost realizată de prof. Ramona Popa iar portretul autorului, de Adam Romi.

 Evenimentul s-a încheiat cu un moment susţinut de nepotul de soră al autorului „Inventarului…”,  mentalistul şi iluzionistul Cristian Gog, câştigătorul ultimei ediţii a concursului „Românii au talent”. La final, Dumitru Mălin a oferit, ca de fiecare dată, autografe.

 Dumitru Mălin a urmat Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca, este doctor în filologie, a scris, până în prezent, 11 volume de poezie şi a fost rând pe rând, profesor, inspector al Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba, director la Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba , iar în prezent este directorul Palatului Copiilor din Alba Iulia.De asemenea, poetul este membru al Uniunii Scriitorilor din România – filiala Sibiu.

 Felicitări domnului Mălin şi aşteptăm cu interes cea de-a douăsprezecea carte…

 

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Eurodeputat german, declarație scandaloasă: România este Vestul Sălbatic al Europei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Eurodeputat german, declarație scandaloasă: România este Vestul Sălbatic al Europei

În timpul dezbaterilor privind aderarea României şi a Bulgariei la Schengen, eurodeputatul german, Guido Reil, din grupul Identitate şi Democraţie (ID), a lansat miercuri un atac virulent la adresa țării noastre.

”În ultimul an am fost de multe ori în România şi vreau să fiu prietenos când spun că România este Wild West-ul Europei. În Ucraina am văzut o infrastructură mult mai bună decât în România. Nu avem nevoie de România şi de Bulgaria nici în Uniunea Europeană, nici în Schengen”, a afirmat Reil.

Preşedinta de şedinţă i-a atras atenţia eurodeputatului german pentru tonul jignitor folosit şi a anunţat că o va informa pe preşedinta PE, Roberta Metsola, în vederea sancţionării lui Guido Reil.

Elit - Gustul Desăvârșit

Eurodeputatul german Gunnar Beck (grupul ID) a apreciat că este nevoie mai degrabă de o reformă a spaţiului Schengen, nu de extinderea sa prin ”admiterea a trei state corupte” (Bulgaria, Croaţia şi România, n.red.), el invocând ca argument indicele Transparency International. În opinia sa, aderarea României şi a Bulgariei la Schengen va duce la o migraţie în masă.

Și eurodeputaţii români, care au susţinut miercuri în plenul Parlamentului European aderarea cât mai rapidă a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, au reacționat la aceste declarații.

”Nu pot să îmi ascund stupoarea şi şocul faţă de ce am auzit. Acum 11 ani s-a ajuns la concluzia că România şi Bulgaria sunt pregătite pentru Schengen, dar în 2022 încă avem această discuţie”, a spus Cristian Terheş (grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni).

Şi Dacian Cioloş (grupul Renew) a ţinut să îi răspundă lui Guido Reil, spunând că dacă România nu ar fi gestionat ireproşabil situaţia refugiaţilor ucraineni ajunşi la frontieră atunci eurodeputatul german ar fi văzut cu adevărat ”ce înseamnă Far West”. Potrivit fostului premier, prin aderarea României la spaţiul Schengen întreaga Uniune Europeană va deveni mai puternică.

Supunerea la vot a unei rezoluţii a Parlamentului European privind aderărarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen de liberă circulaţie este prevăzută pentru sesiunea plenară din 17-20 octombrie.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Rupți de realitate: Nivelul de trai rezonabil, în concepția autorităților, pornește de la 3.258 lei/lună pentru o familie de 2 adulți și doi copii de la oraș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Rupți de realitate: Nivelul de trai rezonabil, în concepția autorităților, pornește de la 3.258 lei/lună pentru o familie de 2 adulți și doi copii de la oraș

Comisia de Insolvență la Nivel Central a stabilit criteriile generale pentru nivelul de trai rezonabil, rezultând că pentru o familie de 2 adulți și doi copii coșul minim de consum ar fi o sumă de 3.258 lei/lună în mediul urban. Acest lucru a apărut în Monitorul oficial.

Valoarea coșului minim lunar de consum diferențiată pentru debitorul care trăiește în mediul urban și membrii familiei sale în procedura de insolvență pe bază de plan de rambursare a datoriilor este:

Elit - Gustul Desăvârșit

999 lei pentru fiecare adult
735 lei pentru fiecare copil cu vârsta de peste 14 ani
525 lei pentru fiecare copil cu vârsta de până la 14 ani
Conform tabelului, pe care îl vedeți mai jos, din cei 3.258 lei, pentru mâncare ar fi 1.339 lei, iar pentru haine 175,93 lei. Mai mult, se pare că această familie ar putea face și economii de 162,9 lei.

Cifrele sunt raportate la nivelul inflației din iunie 2022, față de ianuarie 2019

Pentru stabilirea cheltuielilor pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil, valorii coșului minim lunar de consum i se vor adăuga sumele necesare asigurării:

Nevoilor locative, precum plata utilităților și serviciilor care depășesc cuantumul financiar prevăzut pentru acestea în coșul minim lunar de consum ca urmare a prețurilor existente în zona une debitorul și familia trăiesc
Necesităților alimentare atunci când acestea depășesc cuantumul financiar prevăzut ca urmare a prețurilor existente în zona unde debitorul și familia sa trăiesc sau a unor situații de sănătate ce impun un regim nutrițional special
Necesităilor de transport în legătură cu deplasările către locul de muncă, școală sau respectarea unor tratamente speciale necesare.
Altor nevoi curente pentru situații neprevăzute: reparația, achiziționarea sau înlocuirea hainelor sau a unor obiecte de uz casnic, îngrijirii bolnavilor etc.
Susținerii cursurilor de învățământ obligatoriu
Comisia de Insolvenţă la Nivel Central este alcătuită din câte un reprezentant al fiecăreia dintre următoarele instituţii: Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Justiţiei, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului – Direcţia Buletinul procedurilor de insolvenţă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

ALERTĂ ALIMENTARĂ: Napolitane cu salmonella, retrase din magazinele Lidl. Despre ce produs este vorba

Ziarul Unirea

Publicat

în

ALERTĂ ALIMENTARĂ: Napolitane cu salmonella, retrase din magazinele Lidl. Despre ce produs este vorba

Lanțul de supermarketuri Lidl anunță că recheamă și retrage de la vânzare un sortiment de napolitane în care, după efectuarea mai multor analize de laborator, a fost detectată Salmonella Typhimurium.

ANSVSA informează că napolitanele cu salmonella erau vândute în toate magazinele Lidl din România.

Lidl retrage de la vânzare napolitanele cu salmonella

Potrivit datelor oficiale transmise de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, compania Lidl anunță că producătorul napolitanelor „Tastino Napolitane cu 72% cremă cu aromă de alune de pădure, 800g”, Pak Rampart d.o.o, recheamă preventiv toate produsele. Vizate sunt toate loturile și toate termenele de valabilitate pentru acest sortiment.

Elit - Gustul Desăvârșit

Motivul retragerii este acela că, în urma unei analize efectuate, a fost detectată Salmonella Typhimurium în napolitane.

„Salmonella poate provoca afecțiuni grave stomacale sau intestinale (Salmoneloza). Clienții care au cumpărat acest produs, indiferent de termenul de valabilitate, sunt rugați să ţină cont de retragere şi să nu îl consume”, se arată în comunicatul transmis de ANSVSA.

Astfel, din motive ce țin de siguranța clienților, Lidl România a decis să scoată produsul de la vânzare, iar decizia vizează toate magazinele din țară. Clienții care au cumpărat acest produs îl pot returna în toate magazinele Lidl, iar banii vor fi restituiți fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal. „Această rechemare vizează exclusiv produsul Tastino Napolitane cu 72% cremă cu aromă de alune de pădure, 800g”, arată sursa citată.

Totodată, trebuie precizat faptul că alte produse comercializate de Lidl, inclusiv alte produse din gama Tastino, nu sunt vizate de această rechemare!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea