Rămâi conectat

Actualitate

FOTO: Poetul albaiulian Dumitru Mălin şi-a făcut „Inventar la viaţă”. Lansarea celui de-al unsprezecelea volum de poezii, la Alba Mall

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Vineri, 25 ianuarie,  în sala „Ballroom” a Centrului Comercial Alba Mall, cunoscutul poet albaiulian Dumitru Mălin şi-a lansat cel de-al unsprezecelea volum de carte, intitulat sugestiv “Inventar la viaţă”. Autorul s-a bucurat de o prezenţă numeroasă, alături de el aflându-se prieteni, scriitori, bibliotecare, oameni de cultură din tot judeţul, doctori dar şi iubitori de poezie. 

Manifestarea a început cu câteva melodii folk, pe versurile autorului, interpretate de cantautorul Daniel Avram,  după care a luat cuvântul doamna Mioara Pop, directoarea Bibliotecii Judeţene Alba “Lucian Blaga”, care, în câteva rânduri i-a făcut „un inventar la viaţă” poetului. De asemenea, 2 eleve din cadrul Palatului Copiilor au recitat câte o poezie scrisă de Dumitru Mălin.

Noul volum a fost prezentat de criticul  literar Diana Câmpan, care a ţinut să precizeze că sufletul de “copil” din Dumitru Mălin nu va îmbătrâni niciodată, şi că dacă vom face un exerciţiu de a citi selectiv poeme din volumele în diacronie scrise de poet, vom descoperi că în ansamblul creaţiei domniei sale stă ca un fel de martor tăcut pe care nimic nu-l poate discredita şi pe care nimic nu-l poate ştirbi în puritatea lui, un soi de copil.

 „Nu voi spune că poetul Dumitru Mălin se copilăreşte scriind poezie, ba din contră face un lucru care cred eu că ar trebui să stea în atenţia multora dintre poeţii contemporani. Se întoarce către matrice…

Poetul vine şi ne spune că vârsta maturităţii de fapt este vârsta la care conştientizezi, fie că este maturitatea poetică, fie că este cea socială, culturală, politică… vii şi confirmi, vii şi asociezi reperele propiului tău destin identitar. Poezia acestui volum,  aş îndrăzni să spun că e de fapt o poezie de tip “prag”, este genul de volum care atunci când îl închizi îţi oferă portiţa deschisă, este opera bertha, ca să-l amintim aici pe Umbertho Eco, dar într-o variantă mult plasticizată. Este o carte care cere imperativ o alta care să-i urmeze”, a concluzionat criticul literar Diana Câmpan.

A luat cuvântul mai apoi poetul Dumitru Mălin, care nu a uitat să le mulţumească tuturor celor care i-au fost alături şi care l-au susţinut. A adus mulţumiri tuturor celor prezenţi în sală, Consiliului Judeţean Alba, fără de care nu ar fi reuşit să editeze ultimele 7-8 cărţi ale lui, Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga”, conducerii Alba Mall pentru spaţiul oferit, şi în mod special Dianei Câmpan, care aşa după cum spune dânsul, îi „recreează” cărţile  şi pentru care are o deosebită admiraţie pentru talentul, inteligenţa şi cultura pe care o dobândeşte.

Poetul a ţinut să precizeze că nu îşi poate ieşi din matrice, că nu are altă tematică, şi că atunci când stă cu hârtia şi creionul în mână se gândeşte îndeosebi la marea trecere şi la dece-urile vieţii, fără a găsi prea multe răspunsuri.

În cadrul evenimentului au fost citite câteva poezii ale autorului, care după cum am observat au stârnit dorinţa fiecăruia dintre cei prezenţi în sală de a lectura acest volum de poezii, majoritatea răsfoind cartea.

Una dintre poeziile pe care a citit-o chiar poetul, şi care mie mi-a plăcut foarte mult a fost „În opinci de patru stele”, o poezie care ne aduce la cunoştinţă, oarecum, felul cum a crescut el în Apuseni, în satul Muncel. Iată în continuare versurile acesteia:

„Eu am început la lampă

Să citesc şi la petrol

M-am acoperit cu cergă

Şi m-am încălzit cu ţol

Îmbrăcat până-ntr-a 7-a

În pănură şi-n opinci

Am ştiut târziu ce-s blugii

Pe la ani vreo 25

Mi-am crescut copilăria

Şi adolescenţa toată

Cu Joiana şi cu Băla

Între câmpuri şi poiată

Mă tundeau pe străzi şi-n clasă

Unde vrei unde nu vrei

Purtam roşia cravată

Nu tu piercing şi cercei

Şi-am fost tânăr de nădejde

Apoi membru de partid

Tocmai când la tinereţe

Dădeam uşa să o-nchid

Nu mi-au dat părinţii scuter

Nici bolizi de mii de lei

Cum îi vezi acum pe „mucea”

Şi pe ele şi pe ei

Oh, dar unde-i acea vreme

Doar o viaţă să mai fiu

În opinci de patru stele

Şi pe câmp până târziu

Să n-am casă nici maşină

Nici să fiu director – iată

Numai zilele acelea

De s-ar mai întoarce-o dată.

 Acest, cel de-al unsprezecelea volum de poezii a fost scris, aşa după cum spune autorul „în memoria mamei, marea durere dulce a noastră” şi cuprinde nu mai puţin de 100 de poeme. Coperta a fost realizată de prof. Ramona Popa iar portretul autorului, de Adam Romi.

 Evenimentul s-a încheiat cu un moment susţinut de nepotul de soră al autorului „Inventarului…”,  mentalistul şi iluzionistul Cristian Gog, câştigătorul ultimei ediţii a concursului „Românii au talent”. La final, Dumitru Mălin a oferit, ca de fiecare dată, autografe.

 Dumitru Mălin a urmat Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca, este doctor în filologie, a scris, până în prezent, 11 volume de poezie şi a fost rând pe rând, profesor, inspector al Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba, director la Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba , iar în prezent este directorul Palatului Copiilor din Alba Iulia.De asemenea, poetul este membru al Uniunii Scriitorilor din România – filiala Sibiu.

 Felicitări domnului Mălin şi aşteptăm cu interes cea de-a douăsprezecea carte…

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Examenul de BACALAUREAT | Schimbare importantă pentru cei care au obținut note mici: Ar putea avea posibilitatea de a-și mări notele

Ziarul Unirea

Publicat

în

Examenul de BACALAUREAT | Schimbare importantă pentru cei care au obținut note mici: Ar putea avea posibilitatea de a-și mări notele Absolvenții de liceu care au dat examenul de Bacalaureat și l-au luat cu o medie de cel puțin 6, 5 la toate materiile, ar putea avea posibilitatea de a-și mări notele. Un proiect a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea